Časopis za pokrajino Posavje
13.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z julijem brezplačen prevoz z vlaki in avtobusi za vse upokojence oz. starejše od 65 let

Objavljeno: Sreda, 01.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Železniška posaja Krško-20200624

Železniška postaja v Krškem (foto: M. Mirt)

Z današnjim dnem lahko vsi upokojenci oz. starejši nad 65 let koristijo možnost brezplačnega prevoza z vlaki in medkrajevnimi avtobusi po državi. Pred tem morajo na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložiti ustrezno vlogo.

Do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu - mestni linijski prevoz je (zaenkrat še) izvzet - so upravičeni upokojenci oz. starejši od 65 let, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Prav tako ne smejo biti poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda.

Kako do brezplačne vozovnice?

Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačen prevoz z vsemi navodili in usmeritvami je dostopna na spletni strani Vlade RS. Ob oddaji vloge se je treba izkazati z osebnim dokumentom, podatek o statusu pa se bo pridobil samodejno iz uradnih evidenc. Invalidi morajo predložiti evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi te vloge bo javni prevoznik izdal upravičencem subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice bo treba vložiti novo vlogo za brezplačen prevoz.

Vozovnico za brezplačen medkrajevni potniški promet lahko dobijo tudi študentje invalidi.

R. R., vir: rtvslo.si, gov.si
« Nazaj na seznam