Časopis za pokrajino Posavje
2.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z oživljanjem lahko pomagamo pri srčnem zastoju

Objavljeno: Sreda, 16.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Srcni zastoj, pomoc (2)

Vseslovenski akciji ob svetovnem dnevu oživljanja so se priključili tudi v ZD Radeče, kjer je potekal prikaz ravnanja v primeru, ko smo ob nekom, ki doživi srčni zastoj.

16. oktober je svetovni dan oživljanja in po celotni Sloveniji bo do konca meseca potekalo več kot 60 brezplačnih dogodkov, na katerih bodo predstavljeni temeljni postopki oživljanja in uporabe defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj pri srčnem zastoju.

V Sloveniji srčni zastoj doživi 1700 oseb na leto, kar pomeni od tri do pet oseb vsak dan in v 60 % se srčni zastoj zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja, zato je pomembno, da reagiramo pravilno – z oživljanjem, s čimer pride do povrnitve spontanega bitja srca.

»Edini dejavnik, ki neposredno vpliva na možnost preživetja po srčnem zastoju in ga lahko nenehno izboljšujemo, je takojšnje oživljanje, ki omogoča od 2- do 4-krat večje možnosti preživetja,« pravi prof. dr. Marko Noč, dr. med. ki si že vrsto let prizadeva skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Slovenskim reanimacijskim svetom, da bi takšno znanje otroci lahko pridobili v sklopu osnovnošolskega izobraževanja in da bi temeljni postopki oživljanja postali del rednega pouka.

Eva Pogačar, dr. med., predsednica Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije pojasnjuje tri enostavne korake oživljanja: »Prvi korak je prepoznavanje srčnega zastoja – oseba se ne odziva in ne diha. V takšnem primeru takoj pokličemo številko 112 in dispečerji bodo pomagali z navodili, kako oživljati in kje je najbližji defibrilator (AED). Nemudoma začnemo s stisi prsnega koša, ki ga izvajamo na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev oz. če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za uporabo le-tega so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112.« Zavedati se je potrebno, da je čas do prihoda reševalcev zelo pomemben in pogosto odločilen za življenje človeka, ki je doživel srčni zastoj.

S. R.


 
« Nazaj na seznam