Časopis za pokrajino Posavje
8.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z vami je nova številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 21.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
0221

Naslovnica današnje številke Posavskega obzornika

Na današnji 21. dan leta 2021 je izšla nova številka Posavskega obzornika, druga v tem letu. Med vedno znova za branje zanimivimi vsebinami izpostavljamo naslednje:

 • Krivulje okužb se tudi v Posavju končno obračajo navzdol – potem ko je prva polovica januarja Posavje še bolj prikovala na neslavno prvo mesto regijske lestvice glede okuženosti, predvsem zadnji dnevi vlivajo nekoliko več optimizma in upanja na izboljšanje epidemiološke slike v naši regiji.
 • Čas in novi popotresni sunki so odkrili še vrsto novih poškodb – medtem ko se tla po silovitem potresu, ki je konec decembra hudo prizadel hrvaško Petrinjo z okolico, počasi umirjajo (tudi v Posavju smo občutili še številne popotresne sunke), se tudi v naših krajih odkrivajo sprva neopažene poškodbe na številnih stavbah, zlasti starejših, kot so cerkve in gradovi pa tudi sta-novanjske stavbe. Škoda, ki jo je sicer težko natančno oceniti, bo precej visoka.
 • Šolski center je prevzel Jože Pavlovič, Nataši Kršak že četrti mandat na čelu ljudske univerze, Tatjana Mlakar bo vodila ZZZS.
 • Pogovor z direktorjem Geološkega zavoda Slovenije dr. Milošem Bavcem, ki pravi, da se v podzemlju obeta gneča.
 • Dnevi osamosvajanja v Posavju: V Sevnici so sprejemali prestopnike iz JLA – Slovenija letos praznuje 30. obletnico samostojnosti. Obeleževanju tega pomembnega jubileja se s serijo prispevkov pod krovnim naslovom Dnevi osamosvajanja v Posavju pridružujemo tudi v našem časopisu. Začenjamo s spomini upokojenega polkovnika Slovenske vojske in veterana vojne za Slovenijo Mirka Ognjenovića na vzpostavitev sprejemnega centra za prestopnike iz JLA v prostorih sevniške srednje šole.
 • Občina Brežice letos tudi v znamenju mostov – v občini Brežice so oz. bodo v tem letu aktualne investicije, povezane z mostovi. Ravno v teh dneh so se začela glavna dela v sklopu celovite obnove lesenega mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki, že nekaj časa poteka obnova železnega mostu čez Krko v Brežicah, korak bližje pa smo tudi nove-mu brežiškemu mostu čez Savo.
 • Vrhovški gasilci se bodo selili – Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Vrhovo, ki deluje pod okriljem Gasilske zveze Radeče, je drugo najstarejše društvo v radeški občini. Letos bo obeležilo 110 let delovanja in eden izmed njihovih načrtov je ureditev novih prostorov v neposredni bližini sedanjega gasilskega doma, ki postaja za potrebe društva pretesno.
 • Migranti odhajajo, smeti v gozdovih ostajajo – čeprav je hladno zimsko vreme, vsaj po uradnih podatkih, malce ustavilo ali upočasnilo sicer živa-hen migrantski tok čez naše kraje, na uredništvo še vedno dobivamo informacije in fotografije, da je v gozdo-vih na območju Gorjancev in Krško-brežiškega polja pogosto opaziti ostanke t. i. migrantskih taborov.
 • Načrti Skupine GEN: Letos remont v NEK, začetek gradnje HE Mokrice in zagon PB7 v Termoelektrarni Brestanica – Skupina GEN je v letu 2020 kljub izjemno zahtevnim razmeram in zamikom investicij, ki so nastale kot posledica epidemije, obratovala zelo stabilno in zanesljivo oskrbovala svoje odjemalce z električno energijo, proizvedeno iz brezogljičnih virov: jedrske in vodne energije, sta na tradicionalni novinarski konfe-renci ob začetku leta poudarila generalni direktor Martin Novšak in poslovni direktor Danijel Levičar.
 • V Atletskem klubu Brežice na lansko sezono gledajo s ponosom, v Kajak kanu klubu Krško so skozi leto 2020 preveslali najuspešneje doslej.
 • Mladi kovač Lovro Jurečič v nože zapisuje lokalne zgodbe – 23-letni študent strojništva iz Podbočja je pod imenom Vorančeva kovačija obudil družinsko kovaško tradicijo.
Želimo vam prijetno branje!

Uredništvo

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam