Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za prireditve z manj odpadki

Objavljeno: Četrtek, 20.04.2017    Rubrika: NOVICE    Ogledov: 195Sporočilo
JakaKranjcDruštvoEkologiBrezmeja
Ob mednarodnem dnevu Zemlje sta Občina Krško in Zavod Svibna v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja sinoči pripravila predavanje Prireditve brez odpadkov – je to mogoče?

Uvodoma sta zbrane pozdravila župan občine Krško mag. Miran Stanko ter direktorica Zavoda Svibna Bernardka Zorko, ki sta oba poudarila, da se vedno bolj zavedamo, da živimo na planetu z omejenimi viri, zato je pomen krožnega gospodarstva vse večji, zahteva sodelovanje vseh in vsakega.

Jaka Kranjc iz Društva Ekologi brez meja je predstavil smernice t. i. Zero waste prireditev oz. prireditev z manj odpadki ter glavne koncepte, rešitve in praktične primere. Zero Waste koncept si kot cilj zastavlja opuščanje odpadkov, zato ne gre le za ločeno zbiranje odpadkov in recikliranje, pač pa za nenehno iskanje načinov učinkovite rabe virov. Bistveni so ukrepi preprečevanja, sledi iskanje možnosti ponovne uporabe, šele nato ločeno zbiranje, recikliranje in kompostiranje, količina mešanih ostankov odpadkov pa se tako postopno približuje ničli.
 
Kot je poudaril Kranjc, lahko predvsem z dobrim načrtovanjem pri organizaciji prireditve zagotovimo nižje operativne stroške, povečamo družbeno odgovoren ugled, konkurenčno prednost in lažji dostop do virov financiranja. Zero waste prireditve vključujejo ta načela od zasnove do upravljanja, do različnih aktivnosti med dogodkom, dobave materialov, izobraževanja in komuniciranja, zbiranja odpadkov, njihovo predelavo in nadzor.
 
Z majhnimi koraki do manj odpadkov

»Poti do cilja se lahko organizatorji prireditev lotijo postopoma: najprej z uvajanjem pravilnega ločenega zbiranja, ki ga nadgradijo z ustreznim spremljanjem rezultatov, komuniciranjem in sodelovanjem s komunalnim podjetjem. Poiščejo lahko možnosti ponovne uporabe, zatem pa še skupaj z dobavitelji poiščejo možnosti preprečevanja odpadkov,« je poudaril Jaka Kranjc.
 
Na konkretnih primerih iz tujine in tudi iz posameznih slovenskih občin je predstavil, kako so se prireditev brez oz. z manj odpadki lotili drugi, izpostavil je tudi pomen vzajemnega sodelovanja organizatorjev dogodkov z lokalnimi komunalnimi službami, pa tudi možnosti različnih pravnih vzvodov, ki jih v okviru svojih pristojnosti lahko uvede posamezna lokalna skupnost.
 
Več o splošnih smernicah pri organizaciji prireditev z manj odpadki pa na tej povezavi društva Ekologi brez meja - http://ebm.si/zw/turizem/prireditve/smernice-zw-prireditev/.

Vir: Občina Krško
« Nazaj na seznam
»