Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začenja se obnova mostu čez Krko, po obnovi bo železni most v Brežicah namenjen predvsem pešcem in kolesarjem

Objavljeno: Ponedeljek, 14.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
obcina_brezice_obnova_mostu_cez_krko_podpis_pogodbe (20)

Pogodbo sta podpisala župan Ivan Molan in direktorica podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina.

Občina Brežice in sevniško podjetje Rafael d.o.o. sta v ponedeljek dopoldne pri starem železnem mostu v Brežicah podpisala pogodbo za obnovo še drugega mostu čez Krko. Uvedba v delo bo še ta teden, predviden zaključek njegove obnove in s tem ponovnega odprtja pa je 30. junij 2021.

Obnovljen most bo odprt predvsem za pešce in kolesarje

obcina_brezice_obnova_mostu_cez_krko_podpis_pogodbe (12)

Vodja občinskega oddelka David Flajnik

Kot je navedel župan Ivan Molan, so na občini zadovoljni, da bo po obnovi prvega mostu čez Savo zdaj stekla tudi še obnova mostu čez Krko. "Morda je kdo nekoliko razočaran, da obnova teče prepočasi, a treba je poudariti, da gre za zelo zahteven projekt, saj gre ne nazadnje za zelo stara mostova čez Savo in Krko, ki sta bila zgrajena v letu 1906 v času Avstro-Ogrske in sta seveda pod spomeniškim varstvom," je dejal in nadaljeval, da gre tudi za velik finančni zalogaj, saj bo občina za obnovo obeh mostov zagotovila lastna sredstva v višini približno 2,4 milijona evrov. Župan se zaveda, da je zaradi zaprtja mostu precej nejevolje med občani, a je prepričan, da ko bo obnova dokončno zaključena - najkasneje 30. 6. 2021 -, bo toliko večje veselje, saj bo most ponovno omogočal v prvi vrsti varno hojo in kolesarjenje. Kot je še navedel, bo železni most v Brežicah po koncu obnove odprt predvsem za pešce in kolesarje, za osebna vozila pa verjetno najprej samo še v določenem delu dneva, ko gre največ vozil iz mesta, kasneje pa načrtujejo, da bodo most lahko prečkali samo pešci in kolesarji.

Obnovili bodo tudi betonsko povezavo med obema mostovoma

obcina_brezice_obnova_mostu_cez_krko_podpis_pogodbe (29)

Železni most čez Krko, ki ga predvidoma do 30. 6. 2021 čaka obnova

Projekt obnove mostu čez Krko je predstavil vodja oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe David Flajnik. Omenil je, da je leta 2018 občina naročila detajlni pregled mostu čez Krko in betonske inundacije, ki povezuje oba mostova. Sledilo je javno naročilo in izbira izvajalca del, podjetja Rafael d.o.o. iz Sevnice, ki je izvedlo obnovo tudi že mostu čez Savo. Po Flajnikovih besedah bo postopek obnove podoben kot pri mostu čez Savo, kar pomeni, da bodo najprej zgornji del mostu protikorozijsko zaščitili, istočasno bo v pripravi projektna dokumentacija in začetek z deli na betonski inundaciji med Savo in Krko. Po izdelani projektni dokumentaciji bodo znotraj mostu zmontirali dodatno notranjo konstrukcijo, s pomočjo katere se bo most dvignil za nekaj centimetrov in s tem razbremenil. Sledila bo zamenjava jeklenih vozlišč oz. poškodovanih delov mostu. Za razliko od mostu čez Savo bodo morali na mostu čez Krko odstraniti betonsko ploščo, ki je v slabšem stanju. Na koncu sledijo še protikorozijska zaščita celotnega mostu ter izvedba nove betonske plošče in asfaltne prevleke. V sklopu sanacije betonske inundacije bodo sanirali vse poškodovane dele na betonski konstrukciji (zaščita železne armature, sanacija betonskih delov, izvedba novih dilatacij na mostu, poprava poškodovanega asfalta). Protikorozijsko bodo zaščitili tudi vse ograje. Pri obnovi se bodo upoštevali okoljski vidiki.

Vrednost vseh del na mostu čez Krko v dolžini 66 metrov in delu, ki poteka po kopnem (inundacija), je 1.277.000 evrov, strokovni nadzor izvaja podjetje HSE Invest. Zaključek vseh del je predviden 30. 6. 2021. Uvedba v delo bo še v tem tednu.

Direktorica podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina je povedala, da so že pri obnovi mostu čez Savo dokazali, da so takšnim zahtevnim projektom lahko kos, zdaj pa bodo zgodbo samo še enkrat ponovili. Njihova izvedba del je v največji meri odvisna od vremena, je dodala, zato si res želi, da bi na zadnji junijski dan prihodnje leto most lahko prehodili, prekolesarili oz. prerolali od začetka do konca. "Upajmo na lepo vreme in ta rok nam vsekakor ne bo ušel," je še povedala. Nadaljevanje investicije je pozdravila tudi predsednica sveta KS Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je izrazila veselje nad obnovo tovrstne dediščine in da bodo Brežičani pa tudi ostali spet lahko uporabljali enega od simbolov mesta, ki bo imel odslej še lepšo podobo.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam