Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začetek pouka za dobrih 270 otrok na OŠ Jurija Dalmatina

Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
prvi dan sole - jurija dalmatina (28)

Učencem so, da dobijo občutek potrebne medsebojne razdalje, tako na zunanjem prostoru kot v šoli narisali talne označbe.

Na največji osnovni šoli v občini Krško, OŠ Jurija Dalmatina, se je danes pričel pouk za skupno 272 učenk in učencev prve triade. Učence so razdelili na 22 skupin v 11 oddelkov. Da bi učenci med seboj kar se da vzdrževali potrebno medsebojno razdaljo, so tako prostor pred šolo kot skupne prostore opremili z narisanimi distančniki na razdalji od 1,5 do 2 m. Otroci si morajo razkužiti roke že pred vstopom v šolo, razkužilo pa jih čaka tudi v razredih, hodnikih, sanitarijah in drugih prostorih.

prvi dan sole - jurija dalmatina (36)

V učilnicah jih je pričakal določen sedežni red.

V prvih razredih bodo izmenično predmete poučevale razredničarke in vzgojiteljice, medtem ko so v drugim in tretjim razredom dodelili dodatne učitelje. Iz 11 oddelkov so oblikovali 22 skupin. Po besedah ravnateljice šole Valentine Gerjevič, se bodo v prvih dneh učitelji posvetili predvsem pregledu učne snovi in nalog, ki so jih učenci naredili na daljavo, da bodo dobili čim bolj podroben vpogled v (ne)razumevanje posamezne učne snovi. Kar se da bodo učne snovi utrjevali v šoli, saj učenci ne bodo nosili domov šolskih torb in ne bodo dobivali nalog. Na šoli imajo tako kot sicer organizirano tudi jutranjo varstvo in podaljšano bivanje, so pa starši zanje izkazali manj potreb.

Otrokom pri pouku ni potrebno nositi mask, medtem ko so te obvezne za učitelje, obvezne pa bodo tudi za devetošolce, ki bodo zasedli šolske klopi v prihodnjem tednu. Trije oddelki devetošolcev bodo razdeljeni na šest skupin. Istočasno bodo v prihodnjem tednu zaradi nerazumevanja učne snovi, izvajane na daljavo, ali zaradi nerednega dela med poukom na daljavo začeli obiskovati dopolnilni pouk ali učno pomoč tudi učenci od 4. do 8. razreda. Tudi ti oz. vsi učenci, starejši od 12 let, bodo morali med poukom nositi maske. Kot je še med drugim povedala Gerjevičeva, bodo učitelji devetih razredov še dodatno obremenjeni, saj bodo morali ob poučevanju na šoli izvajati tudi pouk na daljavo, za kar bodo prilagodili tudi njihove urnike.

prvi dan sole - jurija dalmatina (48)

Ravnateljica Valentina Gerjevič meni, da se bodo po začetnem režimu postopoma nekoliko zrahljali tudi ukrepi v šolah.

Sicer lahko šolo obiskujejo le zdravi otroci. Učilnice bodo prezračevali, v primeru lepega vremena pa bodo skušali pouk za učence prve triade kar se da v večji meri izvajati na prostem. Vsi učenci imajo po učilnicah določen sedežni red, stoli so opremljeni z imeni. Tudi sanitarije bodo med odmorom obiskovali pod nadzorom učiteljev, poseben režim razdeljevanja hrane in upoštevana medsebojna razdalja med učenci je določena tudi v jedilnici. Tako kot učenci posamično vstopajo v šolsko poslopje, ga bodo morali posamično tudi zapuščati. Vstop v šolo je dovoljen le zaposlenim in učencem, potencialnim zunanjim obiskovalcem le v nuji oziroma pod strogim režimom razkuževanja in nadzorom njihovega gibanja po objektu.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte