Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?

Objavljeno: Četrtek, 09.11.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_5265

Na shodu se je zbralo okoli 260 pedagoških delavcev

V Kulturnem domu Krško se je v torek, 7. 11., zbralo okoli 260 izobraževalk in izobraževalcev na srečanju, ki so ga organizirali območni odbori Sindikata za vzgojo in izobraževanje iz Posavja, Črnomlja ter Novega mesta.

Predsednica območnega odbora Posavja Marija Žgavc je v uvodnih besedah povedala: »Otrok je mlada rastlina, ki rabi oporo za pravilno rast. Do vsakega učenca, do vsakega razreda, do vsakega znanja vodi sto poti, na katerih se učitelj sreča z uspehi, s porazi, z veseljem, z žalostjo, s stiskami, s hrepenenjem ... Na tej skupni poti z učenci je vloženo veliko ur trdega dela. Velikokrat slišimo, da je to naše poslanstvo, a na žalost od poslanstva ne moremo živeti. Mislim, da je sedaj skrajni čas, da rečemo, dovolj je. Za svoje pošteno opravljeno delo zahtevamo pravično plačilo.« Nadaljevala je s prozo, ki jo je o položaju učitelja zapisal učitelj Andrej Škafar. Svoj pogled na izobraževanje, delovni proces je predstavila mlada učiteljica Mateja Gerjevič, ki je izpostavila kar nekaj problemov, katere opaža učitelj že na začetku svoje poklicne kariere. Zapisala je: »Prepričana sem, da je vsem učiteljem mar za to, kako delajo, da se trudijo po svojih močeh in da opravijo tudi ogromno dela, ki ga drugi ne vidijo. Želim si, da bi država to delo priznala in pravično ovrednotila.«

DSC_5242

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj

Nadaljevala je učiteljica slovenščine Janja Rostohar, ki je povzela zelo pomemben vidik: »To je delo, ki se težko primerja, zato je čas, da končno utišamo vse, ki se spotikajo ob naš delovni ritem. Samo mi in naši najbližji vemo, kaj, koliko in predvsem kdaj delamo, da je vse opravljeno. Samo mi vemo, čemu vse se odpovedujemo v korist dobro opravljenega dela. Učitelji smo učitelji 24 ur na dan in 365 dni na leto.« Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je članom in članicam predstavil aktualno dogajanje na pogajanjih z vlado o odpravi nesorazmerij nad 26. plačnim razredom, sprostitvi še veljavnih varčevalnih ukrepov ter o uskladitvi plač izobraževalk in izobraževalcev s podobnim izobrazbenim standardom. V okviru kampanje »Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?« je spregovoril o zahtevah po zvišanju plač izobraževalcev in izobraževalk. Zahtevo je že naslovil na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič.

Shod se je zaključil s pesmijo Šolski punt ter jasno zahtevo po ureditvi razmer v šolskem prostoru.

Eva Kink Žerjav
« Nazaj na seznam
»