Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zakaj ni urejene kolesarske povezave med Krškim in Brežicami?

Objavljeno: Ponedeljek, 20.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
zvone lorenci

Kolesarski navdušenec Zvonimir Lorenci opozarja, da med Krškim in Brežicami ni celostno urejene kolesarske povezave.

Zvonimir Lorenci, dolgoletni športni pedagog na OŠ Jurija Dalmatina Krško, kjer organizirajo tudi športne dneve s kolesarskimi izleti po naši okolici, pa tudi sam kolesarski navdušenec, je že večkrat opozoril na problematično kolesarsko povezavo med Krškim in Brežicami oz. na dejstvo, da se kolesarska steza na obvoznici mimo GEN-a in NEK-a nenadoma zaključi, kolesarjem pa preostane zelo nevarna pot naprej.

"Kot vemo, je kolesarski turizem v Sloveniji na vzponu in marsikje je opaziti nove kolesarske poti. Med najlepšimi bi navedel: Podčetrtek-Rogaška Slatina, Mislinja-Slovenj Gradec-Dravograd, Dravska kolesarska pot, Bled-Kranjska gora ... No, nekako pa kolesarji pogrešamo podobne steze tudi v Posavju. Še posebej nas čudi, da ni celostno urejene varne povezave med sosednjima mestoma Krško in Brežice. Naravni pogoji so, vsaj za nas laike, idealni. Nasip ob Savi je tako rekoč zgrajen in utrjen, le urediti bi ga bilo bolj potrebno (asfalt - tako za družinsko kolesarjenje, kot za hitre "specialkarje"). Tudi dostop nanj bi bil lahko bolj urejen," meni Lorenci, ki je na težavo opozoril tudi z videom na platformi Youtube. Občina Krško: Idejni načrt je narejen

Z vprašanjem, ali in kdaj je v načrtu nadaljevanje omenjene kolesarske povezave, smo se obrnili na Občini Krško in Brežice. "Kolesarska povezava vse do Vrbine in naprej do Brežic je državna povezava Sava Krka bike.  Zaenkrat poteka dogovor, da bi zgradili kolesarsko stezo, smo pa ravno v torek na tej nevarni poti namestili table, ki voznike avtomobilov opozarjajo na kolesarje na vozišču. Kolesarska povezava bo urejena z izgradnjo medmestne povezave Krško-Brežice. Idejni načrt za to povezavo je že narejen," so odgovorili iz Krškega.

Občina Brežice: Zaenkrat ni srestev za to povezavo

Na Občini Brežice pravijo, da zaenkrat ni pripravljenih načrtov za to kolesarsko povezavo, prednostno so proračunska sredstva 2021-2023 namenjena za gradnjo kolesarskih povezav Brežice-Dobova in Brežice-Krška vas, za katera je občina pridobila sredstva iz EU in države.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»