Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaščitena kmetija Rajterič – Pavlin v Orešju na Bizeljskem na začetku nove zgodbe

Objavljeno: Torek, 25.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
kmetija_rajteric_pavlin_oresje (35)

Tadej Pavlin (desno) in državni sekretar Anton Harej v eni od vinskih kleti

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej je v sklopu vladnega obiska Posavja v torek najprej obiskal in si ogledal zaščiteno kmetijo Rajterič – Pavlin v Orešju na Bizeljskem. Na kmetiji je zavel nov veter, bi se lahko reklo, saj jo je prevzela mlada generacija, ki ima v prihodnosti velike načrte na področju vinskega turizma.

Na začetku nove zgodbe z novimi obrazi in vizijo zaščitene kmetije

Med drugim ga je sprejel Tadej Pavlin, ki je na domači kmetiji, ki leži v Bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu, začel z neko novo zgodbo. Kot je slednji navedel, imata pri njih vinarstvo in vinogradništvo že bogato tradicijo, prvi zapisi segajo v davno leto 1734. Kmetija ima okoli 25 ha obdelovalne zemlje, od tega je 10 ha vinograda (55 tisoč trt), preostalo so travniki, njive in gozdovi.
kmetija_rajteric_pavlin_oresje (39)

Družina Rajterič – Pavlin (poleg Tadeja so članice družine še njegova bodoča žena Dunja, njuna hči Viktorija, mama Marica in stara mama Marta) z državnim sekretarjem z MKGP

Na kmetiji, ki je v celoti samooskrbna, gojijo tudi živali: kokoši, ovce, košute in prašiče. Omenil je, da so njihovi vinogradi tik pod bizeljskim gradom in pod veliko pečino v Orešju, ki je turistična znamenitost. "Trenutno smo na začetku nove zgodbe z novimi obrazi in vizijo naše zaščitene kmetije. Naša želja je, da imamo v prihodnosti eko nastanitveni turizem že zaradi same bližine Term Čatež, Olimia in Tuhelj na Hrvaškem, ki so vse v 15-kilometrskem območju," je dejal in dodal, da ima kmetija dve kleti in tri zidanice. "Vinska klet RAPA (izpeljanka iz priimkov Rajterič in Pavlin) se nahaja v Orešju na Bizeljskem, 7 km z Bizeljskega, kjer vinogradi obkrožajo domačiji, kjer smo rasli in se naučili spoštovati naravo. Iz zemlje v trto, iz trte v grozdje, iz grozdja v vino – na naravi in človeku prijazen način. Tega se v družini držimo, saj v vinograde in pri pridelavi vina vlagamo mnogo svojega truda in ljubezni. Pridelujemo buteljčna vina zeleni silvaner, sauvignon, modra frankinja, laški rizling, rosé in rumeni muškat, sivi pinot in beli pinot, letos smo prvič naredili tudi testno oz. pilotno peneče vino Viktorija Rose" je opisal 30-letni Tadej, ki je poleg tega tudi še redno zaposlen, saj je vodja kakovosti v podjetju Livar d.d. Njihove kleti in zidanice se nahajajo na dveh lokacijah, in sicer na naslovu Orešje na Bizeljskem 58, kjer je izletniška kmetija (tukaj sta tudi stara šola in gasilski dom) in ponujajo turistične storitve, a je slednje trenutno zaradi covid situacije v mirovanju, ter na naslovu Orešje na Bizeljskem 87, kjer so vinogradi in obstaja velik potencial za eko nastanitveni turizem.
kmetija_rajteric_pavlin_oresje (22)

Vinogradi družine Rajterič – Pavlin se nahajajo tik pod gradom Bizeljsko in pod veliko pečino v Orešju.


Harej pohvalil obiskano kmetijo

Kot je za Posavski obzornik povedal državni sekretar Anton Harej, ki sta ga na obisku zaščitene kmetije Rajterič – Pavlin spremljala še Alina Cunk Perklič iz kabineta ministra dr. Jožeta Podgorška in Franc Vranetič, vedno ob vladnem obisku obiščejo tudi kakšnega vinogradnika ali kmetijo, ki obeta oz. ima poleg kmetijske še dopolnilno dejavnost, in se na tak način seznanjajo s tovrstnim razvojem kmetij. "Vsekakor je dobro slišati iz prve roke, kje so težave, priložnosti, perspektive, kako gospodarji razmišljajo, v katero smer se želijo razvijati itd.," je izjavil in dodal, da so specifike, ki jih vsaka regija prinaša, priložnost, da se z njimi seznanijo in dobijo vpogled v različne problematike po različnih regijah.
grad_bizeljsko (2)

Pogled na bizeljski grad

"Tudi Posavje ima svoje specifike in tudi na Bizeljskem so privlačne kmetije za razvoj turizma kot takega, tako da je zagotovo koristno, da spoznamo nekatere nosilce tudi turističnega razvoja v tej regiji, kot je tudi primer kmetije Rajterič – Pavlin," je dejal Harej in o svojem vtisu ob obisku še povedal: "Zelo lepo, sem prijetno presenečen. Že sama urejenost vseh teh gričev, posajenih z veliko vinskimi sortami, tako da lahko obiskovalec degustira vsaj sedem, osem različnih vin, je impozantna, poleg tega je tukaj prisotna tudi kulturna dediščina, če pogledamo samo na bližnji grad. Kljub temu da je tukaj relief zelo razgiban, se da vseeno ukvarjati s katerokoli kmetijsko dejavnostjo." Izrazil je še veselje, da se je mladi gospodar Tadej odločil tudi za pridelavo penečega vina. Sicer pa po njegovih besedah na dotični kmetiji zelo lepo združujejo tako vinarstvo na eni strani kot razvoj turizma na drugi, in to z usklajenim pristopom. "Mislim, da je priložnost v katerikoli regiji pri nas, da naredimo prepoznavnost z roko v roki tako naravne kot tudi kulturne dediščine, turistične ponudbe in vinskega turizma. To je recept, ki se ga učijo tudi že nekatere druge države, mi pa moramo to izkoristiti, kajti pri nas je vse našteto prisotno že stoletja in bi bila velika napaka, če tega ne bi izkoristili. To je tista prava smer razvoja za naprej," je sklenil Harej.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»