Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ZD Krško določen za zagotavljanje nenujnih prevozov okuženih s COVID19 v posavski regiji

Objavljeno: Četrtek, 09.04.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
07042020 (64)
V Zdravstvenem domu Krško so pripravili izjavo za javnost, ki jo v celoti objavljamo v nadaljevanju prispevka.
 

»V Zdravstvenem domu Krško smo epidemijo COVID-19 spremljali in se pričeli nanjo pripravljati že od samega pojava bolezni na Kitajskem. 12. marca smo ob grozeči epidemiološki situaciji z namenom organizacije in koordinacije ustanovili Krizni štab ZD Krško. Od razglasitve izrednih razmer, 13. marca, je delovanje Zdravstvenega doma prilagojeno skladno z nacionalnimi navodili kot tudi internimi načrti in protokoli ZD Krško.
07042020 (9)
Uvedli smo triažo vstopa vseh bolnikov in zaposlenih v ustanovo, prilagodili urnike dela in delovne procese tako, da kar najbolj zmanjšamo možnost okužbe zaposlenih in povečamo varnost bolnikov, ob tem pa zagotavljamo nemoteno zdravstveno varstvo občanom in občankam.

V rednem delovnem času imamo organizirano ambulanto za akutno zbolele odrasle in otroke, splošno administrativno ambulanto, administrativno obravnavo bolnikov s strani izbranega osebnega zdravnika v prilagojenem delovnem času, psihološko pomoč in specialistično obravnavo bolnikov z napotitvami s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.
IMG-1586328835177-V
Prav tako smo na lokaciji ZP Senovo, kjer ne obravnavamo bolnih, organizirali preventivni program in cepljenje za otroke za občine Krško, Kostanjevica na Krki in Brežice. Z našim zdravstvenim kadrom sodelujemo tudi z ZD Brežice pri oskrbi bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom v t.i. COVID pediatrični ambulanti in COVID ambulanti za odrasle, lociranimi v Brežicah. Hkrati v naši ustanovi zagotavljamo jemanje brisov strateško pomembnemu kadru iz naše občine.
07042020 (104)


Okrepljeno sodelujemo z Domom starejših občanov Krško, kjer smo z večjo prisotnostjo zdravnice okrepili zdravstveno oskrbo varovancev. Poleg tega smo z vodstvom DSO Krško pripravili načrt morebitne epidemije koronavirusne bolezni v DSO.
 
Izpostaviti je potrebno dobro sodelovanje z občinama Krško in Kostanjevica na Krki, ki nudita logistično podporo, ter tradicionalno dobro sodelovanje s Policijsko postajo Krško, tako pri intervencijah na terenu, kot pri obravnavi ilegalnih prebežnikov.
 
V ZD Krško se trudimo s svetovanji glede preventivnih ukrepov za zmanjšanje možnosti okužbe v podjetjih iz našega lokalnega okolja.
 
Enota nujne medicinske pomoči ZD Krško v teh izrednih razmerah deluje s skupno 4 urgentnimi zdravniki (2 specialista urgentne medicine in 2 specializanta urgentne medicine) in 20 reševalci ter je tako največja enota v naši regiji. V običajnih razmerah je enota izurjena in opremljena za izredne dogodke, predvsem za morebitno jedrsko ali kemično nesrečo. V pripravah na epidemijo pa smo povečali obseg rednih internih izobraževanj iz oskrbe kritično bolnih, s poudarkom na specifični obravnavi COVID19 pozitivnih bolnikov. S tem namenom izvajamo in uporabljamo tudi nekatere napredne postopke oskrbe (transportna komora, osebna zaščitna oprema, napredni pripomočki za oskrbo dihalne poti, napredni postopki oživljanja ter oskrbe kritično bolnega ...). Okrepili smo številčnost ekip NMP z namenom, da bo oskrba COVID negativnih in morebitnih pozitivnih bolnikov na terenu potekala nemoteno in kar se da hitro.

Ob močni kadrovski zasedbi, visoki izurjenosti in ustrezni opremljenosti smo bili po sklepu Ministrstva za zdravje, dne 13.3., določeni za zagotavljanje nenujnih prevozov bolnikov okuženih s COVID19 v posavski regiji, katere koordinira Dispečerska služba zdravstva Maribor.
 
V realnih okoliščinah je običajno, da se sproti pojavljajo nove potrebe po optimizaciji in izboljšavah postopkov dela kot tudi po opremi, kar rešujemo, tudi s pomočjo lokalno pripadnih in ozaveščenih podjetij, za kar smo zelo hvaležni.

Trenutno v občinah Krško in Kostanjevica na Krki (še) ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, kar priča o učinkovitih ukrepih državnih in lokalnih oblasti ter lokalne zdravstvene službe. Seveda pa imajo pri tem največ zaslug občani, ki z upoštevanjem navodil nacionalnih in lokalnih oblasti odločilno pripomorejo k omejevanju koronavirusne bolezni, za kar smo jim v Zdravstvenem domu Krško izjemno hvaležni. Samo s skupnimi močmi smo lahko uspešni v boju z epidemijo.«
 
Jan Kurinčič, dr.med., specialist urgentne medicine, Vodja službe NMP ZD Krško, Krizni štab
Mario Bjelčević, dr.med., specializant urgentne medicine, namestnik vodje službe NMP, Krizni štab«
« Nazaj na seznam
»