Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zlatomašni jubilej zaslužnega župnika Jožeta Špesa

Objavljeno: Sreda, 10.07.2024    Rubrika: NOVICE Sporočilo
DSCF0934
V nedeljo, 7. julija 2024, so v Brestanici, v baziliki Lurške Marije praznovali slovesni zlatomašni jubilej tamkajšnjega duhovnega pomočnika in dolgoletnega zaslužnega župnika gospoda Jožeta Špesa. Čeprav je bil vselej malokdaj izpostavljen, je v kraju in širši okolici pustil pomembno sled svojega dela.

Rodil se je leta 1951 v Celju in se po opravljeni gimnaziji v Celju odločil za študij teologije. Leta 1974 je v domačem kraju v Župniji Vojnik, iz katere izhaja, obhajal novo mašo. Osem let je služboval kot kaplan v Gornji Radgoni, leta 1982 pa je prišel v Brestanico in tako skoraj celotno svoje služenje, več kot 4 desetletja, posvetili skupnosti pri Lurški Materi Božji, kjer je z neomajno vero in gospodarsko preudarnostjo oblikoval duhovni dom brestaniške župnije.
DSCF0925

Slovesnost zlate maše je obhajal v družbi svojega naslednika, zdajšnjega brestaniškega župnika Tomaža Šojča in drugih duhovnikov, slavnostno pridigo pa je vodil škof Stanislav Lipovšek. Ob koncu so se poleg njih zlatomašniku z besedami poklonili tudi tamkajšnji farani (v njihovem imenu Mojca Kranjec), predstavnica Župnijske karitas (Boža Pišotek), direktor TEB Tomislav Malgaj, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Brestanica Vlado Bezjak in podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec.
Govorci so se v voščilih spominjali vseh edinstvenih trenutkov in globokih duhovnih spoznanj, ki jih je zlatomašnik Jože Špes v 42 letih delil z lokalno skupnostjo.
DSCF1331


»Skozi podeljevanje zakramentov staršem, njihovim otrokom, mogoče celo vnukom, ste gradili mostove med več generacijami. Vaša sposobnost, da z empatijo in modrostjo pristopate k vsakemu posamezniku, ne glede na starost, je v naših srcih pustila neizbrisen pečat. Z ljubeznijo in pozornostjo ste spremljali mnoge življenjske prehode – od krsta do poroke, in z vedno prisotno tolažbo stali ob strani v trenutkih žalosti.«
DSCF1348

Navduševal je s sprejemanjem izzivov obnove podružničnih cerkvic in bazilike, ki je bila njegov prvi projekt v Brestanici. Takoj ob prihodu v slovenski Lurd je namreč nadaljeval z deli, ki jih je začel njegov predhodnik, uspešno so pokrili zvonike ter celotno streho, ki je velika kar 15 arov. Brestaničani so obudili spomin na slovesnosti ob obnovi orgel leta 2003, ki veličastno zvenijo že skoraj 100 let. Pred 10 leti so obeležili tudi 100-letnico posvetitve bazilike, in praznovali posvetitev imenitnega novega oltarja.
Z zavedanjem, da so bili zlatomašniku ves čas njegovega služenja v Brestanici pomembni zlasti dogodki, ki so župnijo tudi duhovno prenavljali, so se spomnili misijonov, mladi pa oratorijskih zgodb, ki so jih ustvarjali pod njegovim duhovnim vodstvom.

V znak zahvale za neskončno spoštovanje sakralne dediščine, katerega simbol so obnovljene cerkve v župniji in srčen doprinos lokalni skupnosti sta Jožetu Špesu podelili zlati plaketi Krajevna skupnost Brestanica in Mestna občina Krško.

Predsednik KS Brestanica Vlado Bezjak je ob predaji priznanja poudaril, da se mu v svojem in imenu krajanov zahvaljuje za neizmerno skrb, ki jo je posvečal obnavljanju in ohranjanju sakralnih objektov v brestaniški župniji, zlasti pa za veličasten izgled bazilike Lurške Marije. Zaključil je z mislijo, da je Jože Špes bil in je duhovno bogat in zanimiv sogovornik, vselej pripravljen na sodelovanje z lokalno skupnostjo.

V imenu župnije pa mu je župnik Tomaž Šojč podaril najbolj prepoznavno liturgično oblačilo – štolo s simbolom bl. Alojzija Grozdeta, ob katerega relikvijah mašuje vsak dan – z željo, da bo tako še mnogokrat.

Mojca Kranjec, foto: Boštjan Colarič
« Nazaj na seznam
»