Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zorčič v Pišecah: Zdi se, kot da že nekoliko pozabljamo grenko izkušnjo druge svetovne vojne

Objavljeno: Ponedeljek, 25.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
45_pohod_po_poteh_breziske_cete (15)

Pred začetkom pohoda je tradicionalno potekala krajša proslava ...

V minulem sobotnem dopoldnevu se je pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z uvodno proslavo začel že 45. pohod Po poteh Brežiške čete, od katere ustanovitve letos mineva okroglih 80 let. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Soorganizatorji pohoda so Športna zveza Brežice, Planinsko društvo Brežice, Združenje borcev za vrednote NOB Brežice in Občina Brežice.

Čular: Ko boste stopali po poti, nosite v sebi spomin na fante Brežiške čete

45_pohod_po_poteh_breziske_cete (27)

... na kateri je bil slavnostni govornik predsednik DZ Igor Zorčič.

Po uvodnih pozdravnih besedah predsednika sveta KS Pišece Petra Skrivalnika je navzoče nagovorila v. d. direktorice občinske uprave Patricia Čular. »Pod poveljstvom dveh izkušenih borcev se je samo nekaj več kot ducat mladih fantov, starih povprečno dobrih 19 let, odločilo stopiti v bran svojih ljudi. Kljub neizkušenosti jih je gnala posebna energija mladosti, ki je za svobodo duha pripravljena plačati vsako ceno. In takšno mladost so v sebi nosili fantje Brežiške čete. Želeli in upali so tvegati, odločili so se, da svojo mladost posvetijo reševanju svojega naroda z vsemi svojimi izkušnjami in znanji, predvsem pa so se z vsem svojim bitjem in življenjem postavili na rob in uprli sovražniku,« je med drugim povedala o Brežiški četi in nadaljevala, da je mesec dni njihovih bojev izrednega pomena, ker so s tem pokazali, da se ljudje na tem območju ne dajo upogniti kar tako. »Ta mesec jih je za vedno vpisal v našo zgodovino,« je poudarila. Spomin nanje in na ustanovitev Brežiške čete v občini Brežice obeležujejo z občinskim praznikom, je navedla, in s tem namenom so oktobra zastavljene številne prireditve in obeležitve posebnih dosežkov občank in občanov ter tudi dosežkov občine. »In s temi glasno povemo vsako leto znova, da žrtev fantov Brežiške čete ni bila zastonj in vsako leto lahko ponosno sledimo njihovi poti,« tako Čular, ki se je v imenu občine zahvalila vsem tistim, ki s svojim delom skrbijo, da se spomin na Brežiško četo ohranja in na dan, kot je bil sobotni, posebej zaživi.
45_pohod_po_poteh_breziske_cete (16)

V imenu Občine Brežice je zbrane nagovorila v. d. direktorice občinske uprave Patricia Čular.


»Ko boste stopali danes po poti, nosite v sebi spomin na Ivana Milavca, starega 19, Draga Hlebca, starega 24, Milana Kovačiča, starega 17, Marjana Cerjaka, starega 17, Albina Milavca, starega 18, Marjana Milavca, starega 17, Jožeta Šavriča, starega 20, Srečka Smrekarja, starega 18, Jožeta Omerzuja, starega 20, Joška Hlebca, starega 27, Romana Kornherja, starega 19, Jovota Vezoviška, starega 17, in Srečka Cerjaka, starega 23 let. To so bili fantje Brežiške čete. V spominjanju jim dajmo zahvalo, da so svojo mladost postavili v bran in jo darovali, da bi mi danes tukaj stali na svoji zemlji. Tako kot podajmo zahvalo Jerneju Molanu, ki je samo 50 let pozneje daroval svoje življenje, da lahko stopamo v samostojni državi. Naj njihova življenja štejejo in naj bodo njihova življenja edina naša, na naših tleh, dana za to, da lahko mi danes in v prihodnosti živimo v svobodni državi,« je še dejala Čular.
45_pohod_po_poteh_breziske_cete (47)

Delegacija ZBV NOB Brežice je položila tudi venec pri spominskem obeležju padlim borcem v Pišecah.


»Danes se premalo zavedamo, kaj se je dogajalo v času Brežiške čete«

V nadaljevanju je predsednik ZBV NOB Brežice Stane Preskar izpostavil, da je čast in odločnost slovenskega človeka, da brani svojo zemljo, vtkana v tisočletja. »Mi smo tisti, ki slonimo na vrednotah tisočev, desettisočev, stotisočev, ki so dali življenja za našo svobodo, da danes lahko v svojem jeziku govorimo na svoji zemlji,« je izjavil. Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik DZ Igor Zorčič. Poudaril je, da Brežiška četa kljub kratkemu delovanju nosi veliko sporočilo. »Mladi fantje so se brez vojaških izkušenj in slabo oboroženi iz ljubezni do domovine odločili, da ji stopijo v bran. Vedeli so, da ji je bila spisana smrtna obsodba, ki se je že izvrševala s sistematičnim izgonom Slovencev iz Posavja, Obsotelja, Kozjanskega, s pregonom zavednih Slovencev, ponemčevanjem, in vedeli so, da drugega odpora proti okupatorju, kot je bil partizanski, ni bilo. To je zgodba življenj, danih za domovino, zgodba bolečin in ran, ki so bile zadane s strani okupatorja in domačih izdajalcev,« je povedal in dodal:
23. 10. 2021 (53)

Udeleženci 45. pohoda Po poteh Brežiške čete so imeli več postojank.

»Zato ne dovolimo, da ta dejstva kdor koli piše drugače, ker jih ni mogoče. Ne dovolimo, da zgodovino razlagajo tisti, ki jih žene ideološko sovraštvo. Ne dovolimo razvrednotenja tistega, kar je sveto samo po sebi. In ne pozabimo, tudi borci Brežiške čete so s svojim pogumnim in požrtvovalnim delovanjem v drugi svetovni vojni prispevali k temu, da lahko danes živimo v mirni, svobodni, demokratični Republiki Sloveniji.« Po Zorčičevih besedah se danes, 80 let po ustanovitvi Brežiške čete in Osvobodilne fronte, 76 let po koncu druge svetovne vojne ter v obdobju najdaljšega miru na evropskih tleh, zdi, »kot da že nekoliko pozabljamo grenko izkušnjo druge svetovne vojne. Samo če pogledamo dnevno politiko, se nekako prelahko zmerjamo s fašisti, ne da bi se zavedali grozovitosti fašizma, prelahko se rišejo razni nacistični simboli, za katere je videti, da bi si nekdo želel, da postanejo del nove popačene normalnosti, zato bi jih bilo po moji oceni treba prepovedati. Zdi se tudi, da preveč toleriramo sovražni govor, včasih tudi nekateri predstavniki oblasti preko socialnih omrežij sejejo diskriminacijo in sovraštvo.«

Dodal je še, da je pohod po poteh Brežiške čete dobra priložnost za pogovor in razmislek o tem, kakšna cena je bila plačana, da se danes tukaj svobodno sprehajamo in govorimo svoj jezik. Izrazil je prepričanje, da se danes premalo zavedamo, kaj se je dogajalo pred 80 leti, tistega časa, katerega del je bila tudi Brežiška četa, ter njihovih in zaslug ostalih borcev NOB za blagostanje, svoboščine in pravice, ki se nam vse prevečkrat zdijo samoumevne. »Tudi vseh padlih za Slovenijo se spominjamo ob obletnicah, ampak vendarle gre za nekaj, s čimer moramo živeti pravzaprav vsak dan, in sicer zato, da bomo bolj odgovorno opravljali zadeve, ki se tičejo na vseh, da bomo izpolnili tisto, zaradi česar so nekateri številni v naši preteklosti dali svoja življenja.« Svoj govor je zaključil z besedami: »Upam, da bo čas, ki nam prihaja naproti, vendarle nekoliko drugačen, kot se zdi, da je danes, da se bomo bistveno več pogovarjali o naši skupni prihodnosti na nek zmeren način. Glede na to, da smo se Slovenke in Slovenci vedno, ko je bilo potrebno, odločili za pravo stvar, verjamem, da se bomo tudi v prihodnje.«

Delegacija ZBV NOB Brežice je vmes v spremstvu praporščakov in vojaške častne straže do spominskega obeležja padlim borcem sredi Pišec odnesla venec in svečo. Za glasbeno spremljavo so na proslavi poskrbeli učenci GŠ Brežice Ana Jagrič, Ivana Lesinšek in Rok Beričnik (mentorica Anita Veršec), z recitacijami partizanskih pesmi pa se je predstavila Breda Videnič Kuplenik. Kot že po tradiciji je za povezovanje proslave poskrbela Ida Ostrelič. Po koncu so se pohodniki, med katerimi je bilo največ članov Planinskega društva Brežice, odpravili na 45. pohod Po poteh Brežiške čete, med katerim so imeli tudi postojanke, kjer so prisluhnili zgodovinskim dejstvom, ki so se zgodila v neposredni bližini mesta, kjer so se ustavili (npr. Kerinov križ).

R. R., foto: R. R., M. Tokić, A. Matijevc

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad