Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Lukec Brežice: Yuki karate tekmovanje v katah

Objavljeno: Ponedeljek, 12.07.2021    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
001 - YUKI-Lukec-IZP-2021- foto-KAJA1 - 4355

Plesno dvorani Lukec v Brežicah so člani Yuki karate šole spremenili v karate dvorano in tam izpeljali tretje tekmovanje «Karate festivala 2021« v ekipni konkurenci, izvajanju kat v trojkah; na sliki tekmovalci s trenerji in sodniki.

Ob koncu šolskega leta so člani Yuki karate šole imeli kar nekaj napetih in dragocenih trenutkov: najprej tekmovanje v Krškem, nato na Čatežu, vmes še izpite za pasove, za konec pa tudi ekipno tekmovanje (trojke - kata tim) sekcij, podelitev priznanj za osvojene pasove in za zaključeK še veslanje po Krki.

Zadnja tekma je potekala vplesnem klubu Lukec v Brežicah, kjer karateisti z rednimi treningi gostujejo od pomladi naprej! Ekipa Brežic (Neli Metelko Stojakovič, Mia Požar in Isabel Jukič) je v finalu premagala združeno ekipo Čateža in Krškega, ki jo je vodil Mile Vranješevič, dopolnila pa sta jo Alex Rožman in Luka Tomažin, ki so osvojili srebro.
02 - LUKEC-B1-2021-06--foto-JELICIC-0379

Združena ekipa Čateža in Krškega (od leve: Luka Tomažin, Alex Rožman, Mile Vranješević) so v konkurenci sekcij osvojili srebro.Pomanjkanje tekmovanj v minulem obdobju so nadoknadili s tremi lastnimi mini tekmami, konec šolsklega leta zaokrožili z izpiti in se na koncu veselili še čolnarjenja pri Stojakoviču v Malencah v okviru sodelovanja s ŠD Sotočje.

Na zaključnem delu tkim. »Yuki karate festivala 2021« so se člani različnih sekcij med sabo pomerili izvajanju karate kat (obveznih vaj) v ekipni konkurenci. Vsako ekipo zastopa trojka, ki mora kato narediti čimbolj vsklajeno, enako in z enakim tempom, ocenjuje pa se 5 odločilnih kriterijev. Na koncu trije sodniki izberejo tisto ekipo, ki ima najboljši skupni vtis.
03  - JAKA LENART - YUKI-Lukec-IZP-2021- foto-KAJA1 - 4321

Tekmovalce iz Yuki karate šole, ki delujejo v okviru Nippon kluba, je med tekmovanjem v Plesnem klubu Lukec Brežice obiskal tudi Jaka Lenart, predstavnik Športne zveze Brežice, po nagovoru mladim pa sta mu Katarina Starc in Mirko Požar izročila priznanje ob sodelovanju in priložnostno darilo!Tekmovalce iz vseh sekcij je med tekmovanjem v Plesnem klubu Lukec Brežice obiskal tudi Jaka Lenart, predstavnik Športne zveze Brežice: »Veselimo se delovanja vašega kluba in vaših mladih športnikov v okviru akcij Športne zveze Brežice, hkrati vsem nastopajočim želim srčen nastop in veliko športne sreče tudi pri nadaljni športni poti!« Po nagovoru mladim sta mu Katarina Starc in Mirko Požar izročila priznanje ob sodelovanju in priložnostno darilo!
04 -  CTZ-IZP--2021-06 - foto-JUKIC - 0872

V juniju so v Krškem in na Čatežu potekali tudi izpiti za pasove, zamudniki pa so dobili svojo priložnost v dodatnem izpitnem roku na Čatežu, ki so ga vsi opravili z odliko!Šest različnih ekip se je pomerilo po pokalnem sistemu, zaradi nekaterih odsotnosti (manjkalo je tudi nekaj favoritov) so se tekmovalci znašli in si medsebojno pomagali ter popolnili ekipo - da je le-ta vendarle nastopila.

05 -LUKEC-B1-2021-06--foto-JELICIC-IMG_0351

Karate kata kipa Brežic (od leve: Neli Metelko Stojakovič, Isabel Jukič in Mia Požar) je v finalu premagala združeno ekipo Čateža in Krškega (Luka Tomažin, Alex Rožman in Mile Vranješevič), ki so osvojili srebro.

Ekipi OŠ Krško1 in Čatež sta združili moči, da so le prebrodili nastope v svoji skupini, v najboljši sestavi so se potem potegovali celo za finale. Druga ekipa OŠ Krško2 ni bila tako uspešna, a je dobila priložnost za reposaž. Tu so si Maša Rostohar, Ožbej in Juš Tršelič na koncu priborili bronasto medaljo! Po nekaj nastopih vsake ekipe smo dobili najboljše tri ekipe, ostali tekmeci pa so delili četrto mesto. Čez poletje ne mirujejo: dodatni počitniški treningi potekajo na Čatežu po posebnem urniku in so namenjeni mladim tekmovalcem.

06 - 3K-Krka-Kanu-2021-06 foto-JUKICIMG_0625

Zaključno srečanje za vse člane Yuki karate šole je potekalo v znaku »3K«: Krka-karate-kanu v Malencah pri Stojakoviću v sodelovanju s ŠD Sotočje, kjer so se učili kate: veslo!

»V Yuki karate šoli nadaljujemo z vadbo in razvojem jeseni na treh dosedanjih lokacijah: na Čatežu (v 'Karate butiku' v dvorani KS Čatež ob Savi), v Krškem (v OŠ Jurij Dalmatin), pa tudi sredi Brežic (v plesni šoli Lukec Brežice), a verjamemo, da bomo karate vadbo lahko omogočili mladim tudi na OŠ Artiče in OŠ Cerklje, tako da se vsak lahko vključi tam, kjer mu odgovarja," pravi Veljko Jukič, športni in trenerski veteran, katerega cilje je prenos znanja japonske borilne in športne veščine na mlade!

Na vseh lokacijah bo potekal tudi vpis mladih ljubiteljev in tistih, ki jih tovrstni borilni šport zanima:  »Najprej se učimo osnove samoobrambe in gibalne, športne kulture skozi igre, potem temu postopno dodamo še raznovrstne zahtevnejše karate tehnike, kate (tkim.obvezne, stare vaje z Okinawe), s čimer se pripravimo za vadbo dogovorjenih obrambnih tehnik in nato tudi prostega boja! Prav otroci imajo največje zanimanje za ta šport, a so pogosto pobudniki tudi aktivni starši. Skupino imamo tudi za starejše ljubitelje in rekreativce – na Čatežu in v Krškem, kjer skupino vodi sloviti Stane Iskra,« vabi v karate vrste stare in mlade še vedno aktivni veteran Jukič.

»Krizno obdobje in čas zapore, tudi šol in klubov, omejevanju možnosti za šport, so naredile nepopravljivo škodo prav v mladi in najbolj občutljivi populaciji. Tu ne gre le za slabše fizične, športne sposobnosti, pač pa tudi za spremembo v psihologiji, obupu, odsotnosti, osipu in celo izgubi idealov! 

Karate sodi med najbolj resne, težke, celo asketske borilne veščine! Skozi vadbo nudimo možnost učenja tehnik samoobrambe in boja, a hkrati tudi samoobvladovanja, discipline in osebnega razvoja skozi redno vadbo. Učimo se bojevitega, bojevniškega razmišljanja in obnašanja, a tudi samoobvladovanja, kar je osnovi del vsake karate vadbe. Z učenjem in redno vadbo karateja se hkrati borimo tudi proti posledicam korone med mladimi, srednjimi in starejšimi – rekreativci in športniki,« vabi in predlaga stari trener Veljko.

Ljubitelje, ki so nastopili na Yuki karate festivalu 2021 v posamični ali ekipni konkurenci, čakajo na jesen in zimo tudi nastopi na tekmovanjih odprtega tipa: novi cilji, nove izkušnje, novi izzivi!

Rezultati 'Yuki karate festival 2021' – drugi del: tekmovanje ekip v izvedbi kat (obveznih vaj):
 
1. Brežice & Lukec: Neli Metelko Stojaković, Mia Požar, Isabel Jukič.

2. Čatež in OŠ Krško1: Mile Vranješević, Alex Rožman in Luka Tomžin.

3. OŠ Krško2 in OŠ Krško1: Maša Rostohar, Ožbej in Juš Tršelič.

4.-6 mesto delijo ekipe:

OŠ Artiče: Leon Volčanšek, Julija in Nikec Švajger.

OŠ Cerklje: Jurij Rožanec, Nik Potisek, Anej Kovač in Tadej Božič.

OŠ Dobova: Rok Komočar, Tit Šitnik in Sandra Vranješević.
 
Željko Jeličič
Foto: Kaja Nakani, Željko Jeličič in VJ
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.09.2022 | Ostali športi

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

16.09.2022 | Ostali športi

​Alex Novak prvak Slovenije v motokrosu

24.09.2022 | Ostali športi

Pikado turnir DU Sevnica

13.09.2022 | Ostali športi

Kolesarski vikend sevniških kolesarjev