Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​PK Celulozar Krško: Poudarek dajejo tudi druženju

Objavljeno: Nedelja, 02.05.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
2019_06_08_32011

Poleti plavajo zlasti v brestaniškem bazenu.

Malo je društev v Krškem, ki delujejo neprekinjeno že 65 let, kot to velja za Plavalni klub Celulozar Krško. Žal je obletnico v lanskem letu zaznamovala epidemija, tako da so vse prireditve in dogodki, s katerimi so jo v klubu želeli obeležiti, končale v »karanteni«, vseeno pa je prav, da se za trenutek ozremo nazaj in spomnimo na preplavano pot.

Zgodba organiziranega plavanja v Krškem se je začela leta 1955, ko je skupina entuziastov pod vodstvom Toneta Lilega dve leti po izgradnji »Bloudkovega« olimpijskega bazena pri papirnici na Vidmu, takrat imenovani Djuro Salaj, ustanovila Plavalni klub Celuloza, ki so mu kasneje dodali še »r« na koncu. Cilji kluba niso nikoli bili zgolj tekmovalni, temveč veliko širši. Poleg plavalnega opismenjevanja, razvoja tekmovalnega plavanja in rekreacije,
2019_06_19_32472

V klubskih programih sodeluje več kot 200 otrok in odraslih.

skrbi za strokovno delo z izobraženim kadrom je bil v klubu vedno močan poudarek tudi na vzgoji, socialni in družabni komponenti delovanja. »Tako je še danes. Učimo se plavati, se rekreiramo, tekmujemo, obenem pa organiziramo različne prireditve in se srečujemo na klubskih družabnih dogodkih,« pravijo v klubu.

Vsako leto, kljub prostorskim omejitvam, v programih kluba sodeluje prek 200 otrok in odraslih. Plavajo v obeh šolskih bazenih (OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Jurija Dalmatina Krško), poleti na bazenu v Brestanici, občasno gostujejo tudi v Termah Čatež in Tuhelj, za tekmovalne selekcije organizirajo priprave pred letnim in zimskim državnim prvenstvom. Udeležujejo se tekmovanj v Sloveniji in tujini, v sklopu praznika Občine Krško organizirajo tekmo mlajših kategorij, ki je v zadnjih letih sestavni del Razvojnega pokala Plavalne zveze Slovenije.

Takšen pogon bi bilo nemogoče organizirati in izvesti brez številnih prostovoljcev, večinoma so to starši vadečih otrok, ki so pripravljeni odščipniti del svojega prostega časa za pomoč pri delovanju kluba, ter pomoči Občine Krško in ostalih sponzorjev in donatorjev. V lokalnem in širšem okolju so cenjeni in so za svoje delo prejeli številna priznanja, med drugim tudi znak Občine Krško v letu 2015. »K prepoznavnosti gotovo najbolj pripomorejo zadovoljni uporabniki naših storitev in uspešni tekmovalci. Le-teh je bilo v klubski zgodovini veliko, naši plavalci so nastopali na velikih evropskih in svetovnih tekmovanjih, osvajali odličja doma in po svetu in tudi danes imamo generacijo,« poudarjajo v klubu, »ki je v zadnjem 'normalnem' tekmovalnem letu v Krško prinesla 24 medalj z državnih prvenstev.«

Tako kot ves šport in družbo je tudi njih v minulem letu udarila epidemija. Od oktobra do danes je bila večina njihovih programov ustavljena in komaj čakajo konca prvomajskih počitnic, ko se zopet vsi vrnejo v vodo. »Po letih pričakovanj z navdušenjem sledimo projektu pokritega bazena v Krškem in nestrpno pričakujemo leto 2023, ko bomo v njem zaplavali,« še sporočajo, podrobneje o omenjenem projektu pa boste lahko brali v naslednji številki Posavskega obzornika.

Vir: PK Celulozar Krško/P. P.

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornik.

#povezujemoposavje
 
 
« Nazaj na seznam