Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Pred kolesarsko dirko: Posavje predstavili kot kolesarsko regijo

Objavljeno: Ponedeljek, 07.06.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSC_0093

Posavski župani in županja s Finkom, krški župan ima v rokah unikaten pokal za zmagovalca etape.

V sredo se na Ptuju začenja 27. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, katere tretja etapa bo v petek, 11. junija, potekala po Posavju in Kozjanskem.

Kot so na današnji novinarski konferenci v prostorih Kulturnega doma Krško poudarili župani Občin Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli in Kozje mag. Miran Stanko, Ivan Molan, Srečko Ocvirk, Ladko Petretič, Franjo Debelak in Milenca Krajnc, bo to izjemna priložnost za turistično promocijo regije. »Ne bi bilo prav, da bi zamudili priložnost za etapo kolesarske dirke po Sloveniji skozi Posavje,« je v imenu naštetih povedal krški župan Stanko in nadaljeval:
DSC_0074

Na novinarski konferenci v KD Krško

»To je priložnost, da se Posavje promovira kot kolesarska destinacija, kajti tukaj je bilo v zadnjih letih zgrajenih veliko kolesarskih stez, poleg pa trasiranih veliko kolesarskih poti, po katerih lahko popotniki potujejo s kolesom. To je bistvo vključitve vseh posavskih občin v ta projekt, kajti na ta način bomo lahko ponesli preko medijev glas o Posavju kot kolesarski regiji širom po svetu in pričakujem, da bo iz tega naslova nekaj obiskovalcev.« Posavje je, kot so zatrdili vsi, za kolesarjenje vrhunska destinacija, saj ima dve zanimivi reki, Savo in Krko, Gorjance in Posavsko hribovje, gradove, Krakovski gozd ter ogromno drugih naravnih in kulturnih znamenitosti. Na področju kolesarjenja ima že razvito in zgrajeno infrastrukturo, še vedno pa je na tem področju veliko izzivov, so se strinjali ter predstavili tudi načrte na tem področju. Danes ni dovolj, da vabimo le kolesarje na splošno, ampak moramo posebej nagovarjati različne 'vrste' kolesarjev, od gorskih, treking in cestnih kolesarjev do družin ipd.
profil etape

Profil posavske etapeNi pričakovati šprinta glavnine

Samo dirko in traso po Posavju je predstavil organizacijski direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink. Štart petkove tretje etape (podrobneje si jo lahko ogledate tukaj) bo ob 11. uri pri vodovodnem stolpu v Brežicah. »Pred kolesarji je malo več kot 160 km, pričakujemo, da jih bodo prevozili v malo manj kot štirih urah in da bo zadnji del, ki je tudi tehnično zanimiv, odločil etapo,« je dejal Fink. Na cilju pred hotelom City v Krškem, ki bo okoli 15. ure, ni pričakovati množičnega šprinta glavnine, pač pa je bolj verjetno, da bo pred tem komu uspel pobeg, saj bo to tretji dan dirke oz. dan pred 'kraljevsko' etapo na Primorskem s ciljem na Sveti Gori pri Novi Gorici. Glavni favorit dirke je seveda lanski zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar: »Vendar imamo 20 ekip iz celega sveta in polno fantov, ki si želijo potrditve, upamo pa, da bodo na koncu na zmagovalnem odru Slovenci.«

V sodelovanju z občinami in energetiko

Idejni začetnik posavske etape je bil evropski poslanec Franc Bogovič, organizatorji pa so jo zasnovali v sodelovanju s posavskimi občinami in energetiko, oboji bodo pokrili tudi del stroškov za etapo, ki znašajo 85 tisoč evrov. Prenos dirke bo vsak dan od 13. ure dalje na TV SLO 2 in Eurosport 2. Zaradi dirke bodo seveda potrebne delne zapore cest, dolge od 20 minut do ene ure, odvisno od težavnosti odseka, izvedli pa jih bodo policisti in redarji. Fink apelira na vse, ki se bodo znašli na trasi dirke, naj upoštevajo njihova navodila glede obvozov oz. počakajo do sprostitve zapor. Gledalci so dovoljeni povsod ob trasi dirke, seveda v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi, zaprtih bo le zadnjih 50 metrov dirke. »Prepričan sem, da bomo ob podpori gledalcev v petek imeli lep dan,« je poudaril Fink.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam