Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Brežiška športnika leta sta ponovno Ela Petan in Jakob Urbanč; najbolj priljubljena Sara Ščuri

Objavljeno: Petek, 17.03.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
brezice sportnik leta (90)

Športnica leta Ela Petan, najbolj priljubljena športnica Sara Ščuri in športnik leta Jakob Urbanč

V Domu kulture Brežice je sinoči potekala prireditev Športnik leta 2022, na kateri so podelili številna priznanja športnicam, športnikom in športnim delavcem v brežiški občini. Naziv športnica/športnik leta sta še drugo leto zapored osvojila karateistka Ela Petan in atlet Jakob Urbanč.

Povezovalka prireditve Anja Urek je že uvodoma poudarila, da je brežiška občina v lanskem letu nosila naziv Evropsko mesto športa 2022 in to kot prva občina v Sloveniji z manj kot 25 tisoč prebivalci.

Tomše: Podpiramo mavrico brežiškega športa

brezice sportnik leta (20)

Predsednik Športne zveze Brežice Stane Tomše

Predsednik Športne zveze Brežice Stane Tomše je povedal, da je osnovni in glavni namen Športne zveze Brežice »vedno in v celoti podpora in promocija mavrici brežiškega športa. Skupaj z društvi ustvarjamo in izvajamo projekte, skozi katere se krepi dejavnost posameznih društev, hkrati pa skupaj ustvarjamo podobo brežiškega športa navzven.« Pri tem je omenil projekte Brežiški športni vikend, Športne počitnice, publikacijo »Interesni programi za otroke in mladino«, BREkreacija, SLOfit, Športne igre zaposlenih in seveda osrednjo prireditev na področju športa – Športnik leta občine Brežice, na kateri se obeležijo največji dosežki v preteklem letu, jubileji, nagrade ob koncu športne poti in za življenjsko delo, od letos naprej pa tudi delo »nevidnih« mravljic, športnih delavcev, brez katerih športna društva in šport v občini ne bi bili na takšnem nivoju.
brezice sportnik leta (24)

Župan Ivan MolanMolan: Smo ena najbolj športnih občin

Župan Ivan Molan je poudaril, da so Brežice po zaslugi številnih uspehov športnic in športnikov ena najbolj športnih občin v Sloveniji, lansko leto pa je poleg umirjanja ukrepov zaradi epidemije še posebej zaznamoval omenjeni naziv Evropsko mesto športa 2022. »V letu našega Evropskega mesta športa smo izvedli več kot 35 rekreativnih športnih programov, v katerih je sodelovalo več kot 10.000 aktivnih občanov in več kot 250 prostovoljcev. V tem času je bilo izvedenih tudi več kot 65 športno-promocijskih dogodkov v sklopu Evropskega mesta športa 2022 in predstavitev športnih dejavnosti, v katerih je sodelovalo več kot 30.000 obiskovalcev.
brezice sportnik leta (79)

Ekipa leta v individualnih športih - tekmovalki v ju-jitsu Jedert Jevševar in Maruša Rus

Tako je naziv poleg večje prepoznavnosti športa v občini in širše utrdil in dodatno povezal ter okrepil sodelovanje med športnimi organizacijami in tudi z Občino Brežice,« je naštel župan. Občina Brežice skrbi za razvoj športa z zagotavljanjem ustrezne športne infrastrukture, sodelovanjem z organizacijami na področju športa (Zavod za šport, Športna zveza Brežice) ter s sofinanciranjem delovanja in programov športnih društev, ki jim je na javnem razpisu na voljo 570 tisoč evrov.

Avšič Bogovič: Športniki ste predani ljudje

brezice sportnik leta (82)

Ekipa leta v kolektivnih športih - mladinska ekipa NK Brežice 1919

Navzoče je nagovorila tudi poslanka v Državnem zboru Nataša Avšič Bogovič. Dejala je, da se z uspehi športnikov in športnic »glas Brežic že dolga leta širi po Sloveniji«, nekatere športne zvrsti pa so že leta v domeni mladih Brežičank in Brežičanov, pa tudi brežiški trenerji so prepoznavni tako v slovenskem kot mednarodnem merilu. »Športniki ste znani kot predani ljudje, ki se še kako zavedate, da je za odličen rezultat pomembna tudi prava osebnost in prave vrednote. Vaša srčna kultura je izjemna, sposobni ste medsebojnega spoštovanja in grajenja rezultata drug za drugega, kar je še posebej pomembno za uspeh v ekipnih športih,« je dejal in omenila še, da tudi sama izhaja iz nadpovprečno športne družine.

V nadaljevanju je Tomše skupaj z Molanom, predstavnikom Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Ivanom Gerjevičem, podpredsednikom Samoborske športne zveze Darkom Šimuncem in poslanko v Državnem zboru Natašo Avšič Bogovič podelil številna priznanja.
brezice sportnik leta (40)

Trener leta Jure ŽabjekŠportnica leta Ela …

Naziv športnica leta je še drugič zapored prejela karateistka Ela Petan iz Fight cluba Shony, ki je lani med drugim osvojila 3. mesto (karate, borbe do 53 kg) na evropskem mladinskem prvenstvu v Pragi. »Tako priznanje ti pove, da poleg vseh medalj, ki jih osvojiš, tudi tvoja občina ceni tvoje rezultate, trud in delo. Vedno je biti prijetno tukaj,« je povedala po prejemu priznanja. Njen osrednji cilj letošnje sezone, v kateri se iz mladinske seli v člansko kategorijo, je oktobrsko člansko svetovno prvenstvo, na katerem si želi osvojiti medaljo. V tej kategoriji je bila nominirana tudi strelka Sara Ščuri iz Strelskega kluba Brežice.
brezice sportnik leta (58)

Priznanje za življenjsko delo je dobil Stane Preskar ...… športnik pa Jakob

Tudi prejemnik naziva športnik leta je že drugič zapored isti – atlet oz. metalec kladiva Jakob Urbanč iz Atletskega kluba Brežice, ki se je lani z metom, dolgim 73,37 m uvrstil v finale mladinskega svetovnega prvenstva v kolumbijskem Caliju. »To priznanje kaže, da je moje delo prepoznano, dosežki pa tudi tako poplačani. To mi daje zagon, da še bolj zavzeto treniram in tekmujem,« je povedal. Letos si želi podreti državni rekord v kategoriji U20 in priti čim bližje na avgustovskem evropskem prvenstvu za to kategorijo v Izraelu.
brezice sportnik leta (52)

... priznanje ob zaključku tekmovalne poti pa Nastja Galič.Med ekipami Jedert in Maruša ter mladi nogometaši

Priznanje za ekipo leta v individualnih športih sta prejeli tekmovalki v ju-jitsu Jedert Jevševar in Maruša Rus, članici Društva borilnih veščin Katana, ki sta na članskem svetovnem prvenstvu v Abu Dhabiju osvojili 5. mesto v ju-jitsu duo sistemu ter tako po mladinski konkurenci, v kateri sta osvojili zlati trojček – naslov državnih, evropskih in svetovnih prvakinj, uspešno pričeli svojo pot v članski kategoriji. V tej kategoriji je bila nominirana tudi ekipa članov Strelskega kluba Brežice David Rožman, Matej Krajnčič in Gregor Kuhar.
brezice sportnik leta (91)

Vsi prejemniki priznanjEkipa leta v kolektivnih športih je postala mladinska ekipa (U19) NK Brežice 1919 pod vodstvom trenerja Dražena Vegla, ki je osvojila 1. mesto v MNZ Celje in se uvrstila v 2. slovensko mladinsko nogometno ligo. Člani ekipe so: Lev Sirk, Domen Bajs, Luka Juhart, David Planinc, Mark Ostrelič, Luka Grešak, Luka Urek, Maj Vrstovšek, Filip Zlobko, Nik Geč, Žiga Matko, Domen Strgar, Lukas Kocjan, Jakob Krajnčič, Mihael Sotler, Aljaž Ajdišek, Žiga Hervol, Nejc Zorko in Din Baznik.

Športnica invalidka leta je Leja

Športnica invalidka leta 2022 je postala Leja Glojnarič, članica Atletskega kluba Brežice, ki je lani osvojila 1. mesti v mnogoboju in skoku v višino na poletnih olimpijskih igrah gluhih v Caxias do Sul (Brazilija). Priznanje je v njenem imenu prevzel oče in trener Iztok Glojnarič.

Perspektivni: Naja, Luka, Neli in Ema ter košarkarji

Priznanje za perspektivno športnico leta je dobila Naja Pinterič, članica Kajak kanu kluba Čatež, ki je lani osvojila 2. mesto v disciplini ekstrem kajak – junior na evropskem prvenstvu v Čeških Budjevicah. Nominirani sta bili še atletinja Tinkara Omerzu in karateistka Maja Lazanski. Perspektivni športnik leta je postal Luka Cicvarić, član Karate klub Brežice, lani drugi na državnem prvenstvu za kadete v katah v Slovenskih Konjicah. Perspektivna ekipa leta v individualnih športih sta duo ženski par Neli Rožman in Ema Šušteršič, članici Društva borilnih veščin Katana, ki sta osvojili 3. mesto na evropskem prvenstvu za mladinke (U21) v duo sistemu v Atenah, perspektivna ekipa leta v kolektivnih športih pa ekipa U14 Košarkarskega kluba Brežice s trenerjem Francem Krošljem, ki je bila lani sedma med 101 ekipo v državnem prvenstvu U14. Člani ekipe so: Jazon Krošelj , Lukas Vinkler, Tai Kolar, Timon Rožman, Nik Berstovšek (vsi športniki mladinskega razreda), Samo Valenčak, Samo Pavuna Slaček, Jaka Abram, Matija Dodig, Taj Lipoglavšek, Luka Pšeničnik, Jakob Žniderič, Alan Sebastjan Predanič, Jure Cvelbar, Lan Boh in Oskar Božiček. V tej kategoriji je bila nominirana tudi ekipa starejših dečkov Nogometnega kluba Brežice 1919 s trenerjem Juretom Babnikom.

Trener leta Jure Žabjek

Trener leta za individualne športe je postal Jure Žabjek iz Društva borilnih veščin Katana, in sicer za dosežke ženskih duo parov Jedert Jevševar in Maruše Rus ter Neli Rožman in Eme Šušterič, od leta 2021 je tudi selektor slovenske ju-jitsu reprezentance v duo sistemu, ki je lani osvojila 6 medalj na evropskih in 4 medalje na svetovnih prvenstvih. V kategoriji je bil nominiran tudi Luka Žgajnar iz Kajak kanu kluba Čatež za dosežke Naje Pinterič.

Najbolj priljubljena je Sara

Podelili so tudi priznanje za najbolj priljubljeno športnico leta po izboru občank in občanov, kar je postala strelka Sara Ščuri (Strelski klub Brežice), ki se je med kandidate za ta laskavi naziv uvrstila predvsem z uvrstitvijo v finale evropskega mladinskega prvenstva v streljanju z zračno pištolo (10 m) v Hamarju (Norveška). Na glasovanju preko spletne strani Športne zveze Brežice ter glasovnice v časopisu Posavski obzornik je dobila 502 od 1702 oddanih glasov. »To priznanje mi veliko pomeni, saj kaže, da se kljub temu, da je moj šport manj poznan, veliko ljudi zanima zanj in pozna moje dosežke, zato sem hvaležna za te glasove,« je povedala za naš medij.

Za življenjsko delo Stanetu Preskarju

Podeljenih je bilo še nekaj ostalih priznanj. Za življenjsko delo ga je prejel Stane Preskar, eden ključnih pobudnikov za razvoj ju-jitsa kot tekmovalnega športa na Slovenskem. Leta 1994 je bil soustanovitelj Športnega društva Policist Krško, iz katerega je leta 1998 nastalo današnje Društvo borilnih veščin Katana, ki mu je predsedoval skoraj 20 let, s svojim znanjem in izkušnjami pa vseskozi pomaga soustvarjati podobo kluba. »Moram se zahvaliti najprej tistim, ki so me predlagali za to priznanje, ki ga nisem pričakoval. Javno pa bi se rad zahvalil še nekomu, brez kogar ne bi šlo – to je moja žena (dr. Stanka Preskar, op. a.),« je po prejemu priznanja dejal Preskar.

Priznanje ob zaključku tekmovalne poti je dobila članica Karate kluba Brežice Nastja Galič, ki je od leta 2011 v kategoriji kate zastopala barve Slovenije v kadetski, mladinski in članski konkurenci. Osvojila je številna odličja in naslove na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Njena zbirka kolajn presega število 100, pri čemer sta med vidnejšimi v članski kategoriji 2. mesto na balkanskem in 9. na evropskem prvenstvu, kar ji je leta 2018 prineslo tudi naziv Športnica leta občine Brežice. Ob tem je magistrirala na Filozofski fakulteti in postala profesorica psihologije na Gimnaziji Brežice.y

Priznanje za izvajanje vidnejših športno-rekreativnih prireditev in spodbujanje rekreativnih dejavnosti so podelili Pikado klubu Kobra Pišece, ki deluje od leta 2009, vanj pa so včlanjeni entuziasti vseh starostnih obdobij, ki se v delo kluba vključujejo kot udeleženci tekmovanj in kot organizatorji te zanimive igre. Lani so kot ekipa dosegli 3. mesto na evropskem prvenstvu v Podčetrtku in 1. mesto na državnem prvenstvu. Sodelovali so pri izvedbi regijskega tekmovanja v elektronskem pikadu za invalide, komunalnih iger Slovenije, tekmovanju  veteranov vojne za Slovenijo ter policijskega sindikata PU Novo mesto. Vodijo tudi Posavsko ligo, aktivno izvajajo promocijo pikada in omogočajo udejstvovanje mladim.

14 športnih značk

Posebno obliko priznanj Športne zveze Brežice predstavljajo »Športne značke Športne zveze Brežice«, ki so namenjene športnim delavcem za delo v posameznem športnem društvu. Gre za športne entuziaste, kot so npr. tajniki, pralci dresov, šoferji, organizatorji tekem, zapisnikarji, sodniki, vaditelji, predsedniki in vse ostale »deklice za vse«, ki se v klasičnem formatu ne (z)najdejo med nagrajenci. Za najmanj 5-letno delo se podeli bronasta, za najmanj 10-letno srebrna in za najmanj 15-letno delo zlata značka. Prejeli so jih: Uroš Škof (zlata), Toni Hotko (srebrna) in Dejan Mikuš (bronasta) iz Badminton kluba Pišece; Milan Jamnik (zlata) in Boris Irt (srebrna) iz Kajak kanu kluba Čatež; Gorazd Lapuh (srebrna) iz Kegljaškega kluba Brežice; Mirko Požar (zlata) in Katarina Starc (srebrna) iz Nippon kluba Čatež; Branko Kostrevc (bronasta) iz Pikado kluba Kobra Pišece; Vilma Zupančič (zlata), Igor Lazanski (srebrna) in Bojan Bogovič (bronasta) iz Rokometnega kluba Brežice; Matej Krajnčič (zlata) iz Strelskega kluba Brežice; ter Zdenka Grubič Senica (zlata) iz Telovadnega kluba Sokol Brežice.

Poleg tega so podelili še kar 78 diplom športnikom in športnicam iz 11 športnih klubov oz. društev.

Prireditev sta s plesom popestrili hip hop skupini iz Plesnega kluba Lukec Brežice in Plesnega društva Imani.

P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»