Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Motokros: 2. aprila začetek prvenstva na Prilipah

Objavljeno: Ponedeljek, 27.03.2023    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
01 - Gajser - Gercar - Irt - Pezdirc - EZP7254-  MX-DP1-2019-04-FOTO-JELICIC

Slovenska in svetovna MX elita na Prilipah (od leve): župan Ivan Molan, dva svetovna prvaka Klemen Gerčar (MX3) in Tim Gajser (MXGP in MX2), slovenski prvak Peter Irt: v nedeljo 2.4. se na prvi dirki prvenstva Slovenije znova izzivalci za naslov AMZS!

Sezona moto dirk se pričenja v Posavju: najprej 2. 4. 2023 s prvo dirko prvenstva Slovenije v motokrosu na  Prilipah v organizaciji AMD Brežice, teden dni kasneje pa bo v Krškem na stadionu Matije Gubca prva dirka letos v speedwayu češko-slovenske lige v organizaciji AMD Krško.

Hkrati pa bo to tudi štart za domače dirkače in vse tiste, ki svoj izziv iščejo na slovenskem prvenstvu. To velja tudi za tri domače favorite: Alexa Novaka (motokros MX-65), Nicka Škorjo (speedway člani) in Svena Cerjaka (speedway mladinci: SW-250). Tokrat se posvetimo motokrosistom!
02 - AMD-B1¸- 2023  - foto-JUKIC - 9746

Na skupščini je novi predsednik Ivan Slopšek v imenu AMD Brežice izrekel zahvalo dvema dolgoletnima funkcionarjema: Francu Škalerju (levo) in Cirilu Vebletu (desno).V AMD Brežice so se za novo sezono dobro pripravili: najprej s pregledom minulega dela na volilni skupščini, nato pa z organizacijo dveh zaporednih dirk v aprilu, a je novi izziv tudi pred amaterskimi in vrhunskimi dirkači kluba!

Stari uspehi in novi izzivi!

03 - ALEX - NOVAK  - 47 - AMZ-gala - 2022-12 -foto-JUKIC - 5656

Vrhunec dosedanje kariere: dva naslova prvaka AMZS v enem letu in 5. mesto na EP za Alexa Novaka!

AMD Brežice se je skozi desetletja uveljavil kot eden od najbolj eminentnih in tudi dolgovečnih moto športnih društev v Sloveniji, ki ima za sabo bogato zgodovino vrhunskih organizacijskih in športnih uspehov. Tudi minulo leto je bilo  kljub okrevanju od kovidnih ukrepov precej uspešno.  Na starih dosežkih zorijo tudi novi organizacijski in športni izzivi AMD Brežice v letu 2023.

Ob vrsti solidnih športnih uspehov vseh tekmovalcev v motokrosu pa je lani posebej zablestel mladi Alex Novak, ki je lani osvojil oba naslova prvaka Slovenije (v rednem in pokalnem MX prvenstvu Slovenije), uvrstil pa se je tudi na finale evropskega prvenstva MX-65, kjer je osvojil odlično peto mesto.
04 - PRILIPE - EZP6980-  MX-DP1-2019-04-FOTO-JELICIC

Zlati časi slovenskega motokrosa - na štartu dirke DP 2019 z dvema svetovnima prvakoma na čelu: Tim Gajser (243) pred Klemenom Gerčarjem (62), večkratnim prvakom Slovenije Petrom Irtom in ostalimi; letos znova začetek prvenstva v organizaciji AMD Brežice na Prilipah.Alex Novak je za ta uspeh dobil tudi priznanje AMZS in Športne zveze Brežice, a cilji so za 2023 še stopnico ali dve višji. To velja za Alexovo AMX ekipo kot za AMD Brežice, s čigar licenco nastopa doma in v tujini. Alex Novak in ostali dirkači, ki nastopajo z licenco AMD Brežice in AMZS, so tik pred začetkom sezone, člani kluba pa pred izvedbo prve dirke prvenstva Slovenije v motokrosu 2. aprila na stezi Prilipe.
05 - Amd Krško - Zigante - Amd Brežice Slopsek - Športnik leta 18

Med najboljšimi moto organizatorji v Sloveniji s priznanji AMZS (od leve): Gregor Žigante (predsednik AMD Krško, speedway) in Janko Slopšek (predsednik AMD Brežice, motokros).


AMD Brežice je ustanovljeno leta 1946 in sodi med najstarejše tovrstne klube pri nas, ki se je posvečalo članstvu, izobraževanju voznikov, izletom in druženju, a tudi prvim mestnim in motokros dirkam. Od leta 1984 so znova oživeli športno dejavnost, se reorganizirali in se posvetili motokrosu, kjer je AMD zelo uspešen pri organizaciji dirk prvenstva Slovenije in Evrope še vse do danes.

Aktivni in angažirani člani AMD Brežice so se 14. marca 2023 sestali na redni letni in volilni skupščini, kjer je soglasno za novi 4-letni mandat znova izvoljen dolgoletni predsednik Ivan Slopšek. Ob sprejemu novega mandata je Ivan Slopšek, ki ga vsi bolj poznamo kot Janka, povedal: »Po zelo temeljitem razmisleku sem se na podlagi razgovora in ob nagovarjanja članov UO AMD Brežice odločil, da prevzamem še en 4-letni mandat, kot predsednik kluba in upravnega odbora.«

Slopšek je že nekaj let napovedoval umik z vodilnega mesta, a so ga člani UO vendarle prepričali da ostane: »Pri tej odločitvi je bilo več ključnih razlogov: v novoizvoljenem UO imamo 3 nove, mlajše člane, ki z svojim dosedanjim delom kažejo velik potencial. V njih vidim naslednike stare ekipe ko gre za vodenja društva v prihodnosti. Tudi sestava prejšnjega UO je bila dobra, kar se jim ob tej priložnosti tudi iskreno zahvaljujem, prav tako članom NO, članom disciplinske komisije,  za zelo konstruktivno delo v preteklem mandatu, a čas je za mlade,« poudarja Slopšek. »Ponosen sem da imamo številno, dokaj mlado ekipo voznikov v motokrosu! Med njimi je tudi nekaj precej obetavnih, mladi Novak pa prav blesti! Imamo tudi enega dirkača na cestnih dirkah in veselimo se vsakega uspeha,« pravi predsednik Janko Slopšek, tudi sam nekoč MX dirkač!

»Veseli me, da imamo prespektivno, dokaj mlado tekmovalno ekipo v motokrosu, a tudi enega uspešnega voznika v CHD – cestno hitrostnih dirkah. AMD Brežice  je poslovno v zelo dobri kondiciji, kar je bilo razbrati tudi v poročilo o delo na zadnjem  zboru članov AMD Brežice. Na koncu me je je k prevzemu novega mandata spodbudila tudi podpora družinskih članov,« pravi novi in stari predsednik AMD Brežice Ivan Slopšek. 

Skupščina članov AMD Brežice in nove naloge v 2023 

Upravni odbor je na skupščini pred 26 člani z glasovalno pravico tudi podal poročilo o delu AMD Brežice za 2022. Skupaj imajo 649 aktivnih članov. Lani je bilo na stezi Prilipe opravljeno veliko prostovoljnega dela, kakor tudi na sedežu društva. Imeli so nekaj okvar, vzdrževalnih del, a so vse uspešno rešili – delno z zunanjimi izvajalci ali s prostovoljnim delom skrbnih članov. Pred stavbo AMD so uredili asfaltni pločnik in  parkirne prostore, delno tudi ob podpori Občine Brežice. V tem času smo sprožili tudi popravek elaborata zapore in obvoza cest v času motokros dirk na Prilipah, za stavbo pa je tudi obnovljeno zavarovanje. Konec decembra, smo podaljšali najemno pogodbo za najem stanovanja. Prav tako smo uredili ostalo vse potrebno v zvezi z tem. AMD ima v svoji zgradbi na Milavčevi 12 tudi nekaj najemnikov, s katerimi so poslovni odnosi urejeni, a prido občasno tudi do kake izjeme. Ekipa AMD sodeluje tudi v preventivnih akcijah, kot je to akcija »Motorist« na poligonu varne vožnje na Raccelandu v Vrbini, v sklopu ZZŠAM in SPV Brežice pa v preventivni akciji »Varna pot v šolo«. Novembra 2022 smo v prostorih AMZS Brežice organizirali seminar »Varne mobilnosti senior«; drugi del za naše člane je potekal na poligonu varne vožnje na Vranskem decembra.

Sredi poletja smo se prijavili na razpis občine Brežice (za vlaganja v infrastrukturo) namenjeno za izvedbo motokros dirk v občini Brežice. Pridobljena sredstva so namensko porabili za nakup zemljišč jugo-vzhodno od naše motokros proge Prilipe. Skozi  minulo leto smo odkupili 7 parcel v neposredni bližini naše proge na Prilipah. Vse kupljene parcele so vpisane v zemljiško knjigo kot last AMD Brežice. Z nakupom bodo še nadaljevali.

AMD Brežice sodeluje vsako leto tudi v razpisu Občine Brežice za organizacijo državnih in mednarodnih motokros tekmovanja 2022, v razpisu pa so dobili podporo za obe izvedeni dirki PP in DP. Podporo za pokrivanje deal stroškov  za izvedbo dirk so pridobili tudi na razpis AMZS, kar jim je olajšalo izvedbo.  AMD Brežice je tudi 39 svojih usposobljenih in licenciranih športnih funkcionarjev. AMZS je v izvedbi dirk za DP lani poskušala s skupno sodniško službo za vse dirke, v kateri je 6 članov AMD: Edi Pirc, Valentin Štrucl, Aleksander Beribak, Darko Avsec, Robert Deržič in Račič Mitja.

Dirkači AMD Brežice z licenco AMZS v 2023

Lani so z licenco AMD Brežice na motokros  dirkah DP, PP, EP in mladinskega svetovnega prvenstva, nastopali: Klemen Popovič, David Babič, Klemen Slopšek, Matic Slopšek, Jan Koprivc, Milat Boštjan, Štrucl Valentin, Molan Sašo, Koprivc Dani, Leskovšek David, Alex Novak. Odlično uvrstitvi je dosegel Alex Novak, v DP SLO MX 65 ccm je postal državni prvak v DP in PP, v finalu EP MX-65 ccm je pa zasedel odlično 5. mesto. Novak  je avgusta lani nastopil tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu na Finskem, ter se skozi kvalifikacije prebil v finalni vožnji. Dirka je potekala po izredno zahtevnem peščenem terenu, ki ga naši vozniki niso vajeni, saj takšnih podlag na slovenskih progah ni. Na cestnih moto dirkah je z licenco AMD Brežice zastopal Samo Zorko, na dirkah na Grobniku je dosegel nekaj solidnih rezultatov.

Ekipa AMD Brežice je lani aprila na Prilipah izvedla motokros dirko za DP, ki je dobro uspela, druga aprilska dirka za pokalno prvenstvo pa ni bila najbolj uspešna, tudi zaradi vremena. V obe dirki so vložili ogromno prostovoljnega dela, pravijo v poročilu AMD Brežice.

Predstavniki AMD so se septembra in decembra 2022 udeležili rednih skupščin AMZS, zastopal jih je član UO Ivan Plohl. Pa še to: v komisiji za članstvo pri AMZS Brežice zastopa Janko Hrastovšek, v komisiji za motokros pa  Ivan Plohl. Poleti so za člane organizirali piknik in čolnarjenje za Krko. Ob koncu leta so organizirali tudi srečanje članov AMD s tekmovalno ekipo.

Predstavniki kluba so se decembra 2022 v Ljubljani udeležili svečane gala proslave AMZS »Moto športnik leta 2022«. Med dobitniki priznanj je bil tudi tekmovalec AMD Brežice Alex Novak, ki je posebno priznanje  AMZS je prejel za osvojen naslov državnega prvaka MX 65 ccm in za 5.mesto na EP MX-65. Na skupščini AMD Brežice so ugotovili, da je bilo delo UO in NO konstruktivno in uspešno; sestali so se 7-krat, na vseh sestankih je bil vedno prisoten vsaj eden član nadzornega odbora.

Prilipe: dve motokros dirki prvenstva AMZS v aprilu

Po prevzemu novega mandata je  predsednik AMD Brežice Janko Slopšek povedal: »Izzivi in cilji društva za naprej ostajajo veliki, pogojujejo jih pa seveda finance, ki jih nikdar ni dovolj. Naloge za leto 2023 so izvedba dveh motokros dirk: 2. aprila za prvenstvo Slovenije in dirke pokalnega prvenstva Slovenije  22. aprila 2023. Po finančnih zmožnostih bomo poskušali obnoviti fasado na naši zgradbi na Milavčevi 12. Nadaljevali bomo z širitvijo motokros proge v smeri jugo-vzhodno od vasi Prilipe. Organizirali bomo tudi razne preventivne akcije, ki pomagajo pri varnosti  cestno prometnih udeležencev,« je usmeritve nakazal Slopšek.

V barvah in z licenco AMD Brežice bodo letos  v motokrosu nastopali naslednji tekmovalci: Alex Novak EMX (MX-65),  Rok Gracer  (MX-85). V težjih MX razredih bodo na DP vozili: David Babič, Klemen Popovič, Sašo Molan, Milat Boštjan; v pokalnem prvenstvu AMZS pa bodo nastopali: Jan Koprivc, Matic Slopšek in Klemen Slopšek. Alex Novak se bo znova potegoval za naslov državnega in evropskega prvaka (MX-65). Na cestnih krožnih dirkah bo AMD Brežice tudi letos zastopal Samo Zorko.

Eden od stalnih ciljev AMD Brežice: poskrbeli bodo za vse večje število naših članov. Za organizatorje MX dirk, kakor tudi za vse dirkače, pa bo prvi preizkus že na domači dirki na Prilipah – ob otvoritvi sezone MX dirk v Sloveniji na dirk državnega prvenstva pod okriljem AMZS prihodnji konec tedna.

Veljko Jukič
Foto: VJ, Željko Jeličič in Goran Krošelj
« Nazaj na seznam
»