Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Tudi v Posavju s(m)o dobri športniki

Objavljeno: Četrtek, 23.09.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSC_0335

Tudi v Posavju se ponašamo z razvejano športno dejavnostjo.

Danes, 23. septembra, drugič obeležujemo dan slovenskega športa v spomin na 23. september 2000, ko sta prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec. V Državnem zboru so praznik potrdili 18. junija lani.

Slovenci smo športen narod, kar potrjujejo ne le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, pač pa tudi in predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. »Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo,« so ob tem zapisali na uradni strani dneva slovenskega športa.
 
Tudi v Posavju se ponašamo z razvejano športno dejavnostjo in številnimi uspešnimi športniki. V zadnjem obdobju je najvišje posegel metalec kladiva, olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus, v atletiki so opazne uspehe dosegli tudi Jure Rovan, Barbara Špiler, Rok Deržanič … Iz naših krajev prihajajo številni uspešni rokometaši, državni reprezentanti Uroš Šerbec, Gorazd Škof, Matjaž Mlakar, Klemen in Nejc Cehte, Blaž Janc, Domen Sikošek Pelko  … ter rokometašica Barbara Lazović (prej Varlec), v nogometu lahko izpostavimo reprezentante Roberta Berića, Dejana Kelharja in Benjamina Šeška ter uspešne prvoligaške igralce Gregorja Sikoška, Luko Kerina, Jana Gorenca, Marka Zalokarja, Esterja Soklerja, Luko Gučka in Marka Španringa, pa nogometašici Kristino Erman in Nino Predanič, v odbojki Andreja Flajsa, v košarki Gregorja Glasa, Evo Lisec in Aleksandro Krošelj, v triatlonu Jaroslava Kovačiča, v speedwayu Matica Ivačiča
 
V zadnjem času smo tudi v našem časopisu in spletni strani predstavili nekaj perspektivnih mladih športnikov, ki so opozorili nase zlasti z uspehi v mladih selekcijah, denimo Kozmusovega naslednika Jakoba Urbanča, odličnega kolesarja Kristjana Hočevarja, nadebudnega speedwayista Svena Cerjaka in motokrosista Alexa Novaka, pa nogometaša Jako Čubra Potočnika, šahistko Pio Marie Ružič … Omeniti velja denimo tudi karateistko Elo Petan, kajakaša Jakoba Stojanovića, plezalko Lizo Novak, plavalca Tima Bizjaka in še koga.

P. P.
« Nazaj na seznam
»