Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Krškem bi uredili judo center Posavja

Objavljeno: Petek, 25.11.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSC_7286

Predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf in prvi mož Judo kluba Krško Ivan Širola

Judo klub Krško, ki deluje od leta 2009, ves čas pa ga vodi Ivan Širola, je v petek obiskal predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf. Županskemu kandidatu Dušanu Šišku (Širola je bil kandidat na njegovi listi) sta predstavila idejo o posavskem judo centru v Krškem.

Kot je povedal Širola v klubski telovadnici, ki jo imajo od leta 2012 v najemu v poslovni stavbi Kubus, za nadaljnji razvoj v klubu potrebujejo finančne in infrastrukturne pogoje, ki jih vidi v ureditvi regijskega judo centra v Krškem. »Vlogo takšnega centra vidim predvsem v izobraževanju tudi drugih pedagoških delavcev, npr. kako pravilno narediti preval ipd. Moja ideja je, da trenerji, ki so zaposleni v klubih, tudi nekaj vrnejo občini, denimo preko seminarjev in izobraževanj,« pravi Širola, ki je z učenjem judo veščin sodeloval že z različnimi drugimi športnimi klubi, npr. nogometnim.
DSC_7287

Krški judoisti že deset let gostujejo v najeti telovadnici v poslovni stavbi Kubus.

»Objekt pa je osnova, da se lahko dejavnost razvija, saj se moramo zdaj ukvarjati s pokrivanjem najemnine za telovadnico, ne moremo pa vlagati v strokovni kader. Če bi imeli zagotovljene te osnovne pogoje, bi lahko denar vlagali v trenerje,« dodaja krški judo zanesenjak, ki želi prevzeti odgovornost za razvoj juda v naši regiji. Možnost za ureditev tovrstnega centra vidi v okviru gradnje novega bazena, kjer je predvidena tudi ureditev treh telovadnic. »Tako in tako smo že v dogovorih, da bi bila ena od telovadnic namenjena za judo,« pravi Širola. Judo center v Krškem bi po njegovi zamisli pokrival celotno področje Posavja pa tudi območje proti Novemu mestu. V krškem klubu je trenutno okoli 100 vadečih članov, od najmlajših do starejših, pri strokovnem delu pa Široli zaenkrat pomaga le ena srednješolka.
DSC_7295

Lovrencij Galuf, Dušan Šiško in Ivan Širola


 
Predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf je ob tem dodal, da je krški judo klub zdaj v razvojni fazi, ko potrebuje podporo lokalne skupnosti v smislu izgradnje novega centra. »Judo zveza Slovenije ima v svoji viziji izgradnjo regijskih centrov in Posavje oz. Krško kot mestna občina je del te vizije. V tem primeru lahko suvereno trdimo, da z g. Širolo Posavje dobiva izjemnega posameznika, ki razvija judo na tem področju,« je še poudaril in poleg športnega vidika izpostavil izobraževalni in socialni vidik te olimpijske športne discipline: »Verjamem, da bo ta center nastal v kratkem časovnem obdobju in postal del izobraževalnega procesa v vašem okolju.«
 
Idejo podpira tudi kandidat za župana Mestne občine Krško Dušan Šiško, ki mu je Širola to idejo predstavil že pred nekaj leti. »Ocenjujem, da bi prostore lahko zagotovili v objektu, v katerem bo zgrajen nov bazen. Če zagovarjam izgradnjo 50-metrskega olimpijskega bazena, predvidevam, da bo dovolj prostora tudi za takšen center,« je še dejal.
 
Širola pravi, da bodo s pogovori z vodstvom občine nadaljevali po volitvah, ne glede na to, kdo bo izvoljen za župana.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»