Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Yuki karate festival v Krškem in na Čatežu

Objavljeno: Torek, 22.06.2021    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
01 - OPEN-K3-fest2021-06 foto-KOVAC- 3220

»Krško Open 2021« je že leta droben prispevek ljubiteljev borilnih veščin občinskemu prazniku, hkrati pa tudi karate srečanje in tekmovanje v katah članov vseh sekcij Yuki karate šole in Nippon kluba.

Po izhodu iz korona-krize so se mladi karateisti vrnili v kimone in ob koncu sezone na treh dogodkih priredili pravi mini festival. Mladi iz Yuki karate šole so tako pokazali kaj znajo, nastopili na treh tekmovanjih, osvojili prve medalje letos in pokazali svojo voljo: najprej na tekmi "Krško Open 2021", nato pa še na "Pokalu Čatež"! Ob zaključku šolskega leta jih čaka še izpit, ekipno tekmovanje med sekcijami in čolnarjenje na Krki!

"Minulo šolsko leto je bilo zelo nenavadno za vse, tako pa tudi za vse mlade in stare športnike, ki vadijo  karate v okviru Yuki karate šole in Nippon kluba. Zaradi kovid-ukrepov je trpela vadba, najbolj pa je  prizadelo najmlajše in najbolj občutljive, kar se je kazalo v osipu in izgubu zanimaja, a tudi v težavah pri povratku v ritem redne šole in vadbe. Toda: najbolj zagrizeni so se veselili prav povratka v kimono in v telovadnico," pravi Veljko Jukič, glavni trener Nippon kluba in Yuki karate šole.
02 - 1977- OPEN-K3 - 2021- foto-JUKIC-

Treningi karateja potekajo v Krškem v OŠ Jurija Dalmatina v zelo lepi plesni telovadnici, tu pa je tudi potekalo tekmovanje »Krško Open 2021«, kjer so se mladi pomerili v prikazu kat in hkrati ponovili izpitne tehnike.V minulem kriznem času so naredili precej različnih potez da bi ostali v stiku z vadečimi tudi v obdobju,  ko je bila redna vadba v telovadnici onemogočena, s programom vadbe preko SMS spročil, z osebnimi vadbenimi načrti, z vadbo po izpitnih programih, celo z vzorci vadbe posnetimi na videu.

03 - ISKRA - DREN - OSK - 021- foto-JUKIC- 9644

Od sprostitve ukrepov marca 2021 vadijo v OŠ JD Krško tudi rekreativci iz skupine 'Dren', ki vadijo pod vodstvom staroste Staneta Iskre.

"Nekaterim našim članom je bila prav vadba karateja (v kateri koli obliki!) oblika normalnosti, upanja, izhoda iz krize - kljub vsem kovid-ukrepom," pravi Jukič, tudi sam dolgoletni tekmovalec in nekdanji svetovni viceprvak v bojih absolutne kategorije (Kobe, Japonska 2009).

Žal karate pri otrocih ni najbolj primeren za vadbo na daljavo, saj pri mlajših nič ne more nadomestiti trenerja in vodene vadbe. Vadba na daljavo in samostojna vadba po programu sta bolj primerna za starejše, že oblikovane športnike, ki imajo delovne navade in metode že privzgojene.
04 -YUKI-CTZ-FEST2-2021- foto-KAJA1 - 3672

Drugi krog tekmovanja za »Pokal čatež« je potekal v Domu krajanov KS Čatež ob Savi; v skupini 5 je zmagala Neli Metelko – Stojaković pred Alexom Rožmanom in Milutinom Vranješevićem; medalje je podelil mentor Mirko Požar.Zaradi kovid-omejitev v šolskem letu 2020/21 so morali ustaviti vadbo na partnerskih osnovnih šolah v Cerkljah, Artičah in Brežicah, a so na srečo lahko (vsaj z ekipo mladih tekmovalcev, upoštevaje vse varnostne ukrepe!) dovolj intenzivno vadili v prostorih tako imenovanega 'Karate butika' na Čatežu v prostorih Doma krajanov KS Čatež ob Savi. V vrhuncu covid-krize smo tudi tu naredili dve pavzi, a so se hitro vrnili k vadbi.

05 -YUKI-CTZ-FEST2-2021- foto-KAJA1-3686

Dva kroga tekmovanja (Krško in Čatež), po štirje nastopi in tekmovalci z medaljami so se v »Karate butiku Čatež« veselili drugega tekmovalnega srečanja ob koncu šolskega leta; ostanejo še izpiti in vožnja s kanuji po Krki (na sliki s trenerko Katarino Starc in trenerjema Mirkom Požarjem

V Krškem, kjer mlada skupina Nippon kluba vadi v plesni telovadnici OŠ Jurij Dalmatin Krško, so z mladimi tekmovalci hitro obnovili vadbo. Ob sprostitvi ukrepov marca 2021 so se nam pridružili tudi rekreativci iz skupine 'Dren', ki vadijo pod vodstvom staroste Staneta Iskre.

Z vzpostavitvijo redne vadbe za vse člane so od 20. marca dalje so lahko svojim članom in ljubitejem karateja omogočili, da se vsaj delno povrnejo v staro formo in osvežijo svoje znanje in pridobijo novo.

Ob zaključku šolskega leta so v Yuki karate šoli načrtovali tri dogodke. Tako so delno nadomestili izpad nastopov na tekmovanjih OŠ lige pa tudi ostalih odprtih turnirjev namenjenih najmlajšim, a se hkrati pripravili tudi na izpite ob koncu šolskega leta.
»Krško Open 2021« je že leta prispevek ljubiteljev borilnih veščin občinskemu prazniku občine Krško.

Skupaj z Nippon klubom v začetku junija so tudi letos znova naredli srečanje članov vseh sekcij na tekmovanju "Krško Open 2021". Vsi udeleženci so nastopili v dveh krogih tekmovanja v katah, vmes so ponovili še vse izpitne tehnike. 

Po nastopu v Krškem so se vsi člani Yuki karate sekcij preselili še na Čatež, kjer so vsi nastopajoči prikazali po dva kroga tekmovalnih in obveznih kat, dodatno pa znova ponovili vse izpitne tehnike. Po štirih nastopih so ocenjevalci lahko sešteli točke in proglasili najboljše v vsaki tekmovalni skupini.

Zlate medalje so osvojili: Iztok Volčanšek (skupnina - rumeni 1), Nik Potisek (skupina  - rumeni 2), Leon Volčanšek (skupina 3 - oranžni), Maša Rostohar, (skupina 4 - oranžni), Neli Metelko - Stojakovič (skupina 5 - zeleni), Luka Tomažin (skupina 6 - zeleni) in Isabel Jukič (v najmočnejši -  skupini 7).

"S prvimi tekmovanji letos smo vzpodbudili tekmovalni duh in pokazali kaj znamo, hkrati pa smo mlajšim omogočili spoznavanje športa, učili se načina obnašanja na tekmah, vzpodbudili razvoj tekmovalnega obnašanja in se tako na domačem tekmovanju pripravili za nastope jeseni na močnejših tekmovanjih," načrtuje športni razvoj mladih trener Veljko.

Kot star in izkušen trener Jukič povdarja: "Prav na takših lokalnih tekmah se lahko učimo osnove športnega obnašanja in spoznavanja tekmovanj na varen način, za kar so prav karate kate odličen način razvoja obrambnega in bojevitega obnašanja v kontoliranih, športnih okoliščinah. Ob redni vadbi so prav tekmovanja dragoceno okno v svet, saj mladi tako zbirajo prve izkušnje, starejši pa se brusijo za nove izzive."

Mladi so ob koncu šole pokazali svojo voljo: najprej na tekmi "Krško Open 2021", nato pa še na "Pokalu Čatež"! Ob zaključku šolskega leta jih čaka še izpit, ekipno tekmovanje med sekcijami kot zaključek tri delnega »Karate festivala 2021« ter za zaključek čolnarjenje na Krki!

"Po posebnih treningih čez poletje, ki so namenjeni tekmovalni skupini, v Yuki karate šoli nadaljujemo z vadbo in razvojem jeseni na treh dosedanjih lokacijah: na Čatežu (v 'Karate butiku' v dvorani KS Čatež ob Savi), v Krškem (v OŠ Jurij Dalmatin), pa tudi sredi Brežic (v plesni šoli Lukec Brežice), a verjamemo, da bomo karate vadbo lahko omogočili mladim tudi na OŠ Artiče in OŠ Cerklje," pravi Veljko Jukič, športni in trenerski veteran, ki je svoje dolgoletno delo posvetil prenosu znanja japonske borilne in športne veščine na mlade!

Rezultati 'Yuki karate  festival 2021':

Skupni seštevek nastopa na  "Krško Open  2021" in "Pokal Čateža":

Skupina - rumeni 1: Iztok Volčanšek, 2. Mia Požar, 3. Sandra Vranješević.
Skupina  - rumeni 2: 1.Nik Potisek, 2. Tadej Božič, 3. Ožbej Tršelič in Anej Kovač.
Skupina 3 - oranžni: 1. Leon Volčanšek, 2, Julija Švajger, 3. Nikec Švajger.
Skupina 4 - oranžni: 1. Maša Rostohar, 2. Jurij Rožanec, 3. Rok Komočar in Juš Tršelič.
Skupina 5 - zeleni: 1. Neli Metelko - Stojakovič, 2. Alex Rožman, 3. Mile Vranješević.
Skupina 6 - zeleni: 1. Luka Tomažin, 2. Sabina Planinc in Tit Šitnik.
Skupina 7:  1. Isabel Jukič, 2. Žan Volovec, 3. Anej Šitnik in Dušan Simonič.

Željko Jeličič
Foto: Srečko Kovač, Željko Jeličič in VJ
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.09.2022 | Ostali športi

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

16.09.2022 | Ostali športi

​Alex Novak prvak Slovenije v motokrosu

24.09.2022 | Ostali športi

Pikado turnir DU Sevnica

13.09.2022 | Ostali športi

Kolesarski vikend sevniških kolesarjev

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Recept za ribji namaz s fižolom

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu