Časopis za pokrajino Posavje
13.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krška vas si bo prvi septembrski večer (in noč) zapomnila za vedno

Objavljeno: Nedelja, 02.09.2018    Rubrika: Ostali športi Redakcija
01. 09. 2018 (125)

Modrijani so v Krško vas privabili ogromno množico ljudi.

Športno društvo Krka Krška vas je na prvi septembrski dan s prireditvijo, katere vrhunec je bil nastop ansambla Modrijani, obeležilo 40 let delovanja. Ob tej priložnosti so se s posebnimi plaketami zahvalili ustanovnim članom društva pa tudi vsem trem dosedanjim predsednikom na čelu s Stanislavom Budičem, ki je društvo vodil skoraj 30 let.

40_let_sd_krka_krska_vas62

Aktualni predsednik ŠD Krka Krška vas Boštjan Komočar (levo) in dolgoletni predsednik društva Stanislav Budič

Uradni, slavnostni del prireditve, ki sta ga povezovala Martina Baškovič in Matej Oblak, s petjem pa obogatil domači MoPZ KD Ivan Kobal pod vodstvom Franca Veglja, je minil v znamenju spominov na to, kako so nekateri člani društva sploh prišli na idejo, da pripravijo tako veliko prireditev ob društvenem jubileju, spomnili pa so se tudi društvenih začetkov, kako so uredili športne površine v vasi ipd. Predsednik ŠD Krka Krška vas Boštjan Komočar je pozdravil zbrane in povabljene goste ter se za vso pomoč in trud pri organizaciji prireditve zahvalil celotni ekipi v društvu, ki si je za ta večer nadela posebne jubilejne modre majčke.

40_let_sd_krka_krska_vas53

Ustanovni člani društva s predsednikom Komočarjem

Krškovaškemu društvu je prišel čestitat tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je omenil, da je eno izmed najstarejših športnih društev v brežiški občini. Spominja se, kako so se v mlajših letih srečevali na turnirjih v Krški vasi ter jih je družila ljubezen do nogometa in drugih športov. Izpostavil je pomen društva za sam kraj in da so v vasi uredili igralni površini (asfaltno in travnato), ki sta namenjeni trenutnim in vsem naslednjim generacijam. »Vsaka vas, ki ima takšno društvo in takšne športne površine, se tudi razvija,« je dodal. Predsedniku Komočarju je ob tej priložnosti za štiri desetletja delovanja društva podelil plaketo Občine Brežice. Oba govornika sta nato s streli na gol tudi uradno odprla dogodek.

40_let_sd_krka_krska_vas95

Pred Modrijani so krškovaško občinstvo ogrevali glasbeno nadarjeni domačini, ki so se poimenovali The Munkendorf's.

ŠD Krka Krška vas je bilo ustanovljeno 15. julija 1978, enajst dni pozneje pa registrirano na občini. Ustanovili so ga zaradi potreb v krajevni skupnosti in na pobudo osnovne organizacije ZSMS Krška vas. ŠD naj bi združevalo in povezovalo čim več prebivalcev Krške vasi ter je imelo pet sekcij – rokomet, nogomet, namizni tenis, šah in plavanje. Ustanovni člani društva so bili: Franc Avguštin (že pokojni), Stanislav Budič, Franc Jamnikar, Anton Piltaver, Bernardka Les (zdaj Ravnikar), Stanislav Les, Janez Dvornik, Anton Ravnikar, Jože Pavlovič in Anton Volk. Prvo travnato igrišče je bilo ročno grajeno s samokolnicami, krampicami in lopatami po načrtu in pod vodstvom Staneta Budiča. Igrišče je bilo kasneje razširjeno in podaljšano, poleg pa je nastalo še asfaltno. Omenjeno je bilo tudi, da je s krškovaškim igriščem povezan tudi aktualni državni prvak v metu kopja domačin Beno Levec, na njem pa se večkrat poti tudi večkratni državni prvak v orientacijskem teku Jaka Piltaver.

Dolgoletni predsednik društva, njegov častni predsednik in še vedno aktivni član Stane Budič, ki je tudi predsednik sveta KS Krška vas, se je ob tej priložnosti spomnil, kako je bilo pred 40 leti, ko so zagnali društvo. Dejal je, da je bilo igrišče je ob vikendih nabito polno, v vasi bilo je veliko dobrih nogometašev, skoraj preveč, saj niso vsi mogli priti v prvo ekipo. Izrazil je veselje, da se je dobro delo v društvu z leti nadaljevalo in da je zdaj njegovo vodenje prevzela mlajša generacija, ki dobro skrbi in vzdržuje obe igrišči in njuno okolico. »Edino, kar me žalosti, je, da ne morem več igrati, ker ni ekipe. Igrišče je po navadi na žalost prazno. Včasih je bilo igralcev enkrat preveč in skoraj nič delavcev, danes pa je ravno obratno,« je pripomnil.

Ustanovni člani so prejeli posebne plakete – steklene skulpture s posebnim posvetilom. Namenili so jim naslednje besede: »Tukaj so najbolj zaslužni za to, da ima Krška vas športno društvo. Hvala vam za to, da ste imeli dovolj moči, energije, predvsem pa, da ste si upali in dali možnost in priložnost, da bo lahko mlada generacija vaše delo nadaljevala na trdno zastavljenih temeljih.« Za uspešno vodenje društva od ustanovnega leta 1978 vse do leta 2007 je plaketo prejel Budič, za njim je vodenje prevzel Iztok Dvornik, ki so ga prav tako nagradili s plaketo, od leta 2015 pa ŠD Krka Krška vas predseduje Komočar. V društvu so se posebej zahvalili tudi vsem, s katerimi so že do zdaj uspešno sodelovali in si medsebojno pomagali, in sicer KS Krška vas, PGD Krška vas, TD Krška vas, KD Ivan Kobal Krška vas, ŠD Skopice, Stanislavu Lesu (v svoj domači kraj je prišel iz tujine, kjer živi), Občini Brežice ter članoma športnega društva Lari Ivšič in Mateju Oblaku.

Po uradnem delu pa se je začelo veliko slavje. Najprej so občinstvo dodobra ogreli domači nadarjeni glasbeniki, ki so se zbrali ob tej priložnosti in se poimenovali The Munkendorf's. Z rock pesmimi so navdušili Andrej Jeličič, Boštjan, Uroš in Rok Piltaver ter Sami in Matic Ilc. To je bil res odličen uvod v vrhunec prireditve – na oder so prišli člani ansambla Modrijani, ki so s svojim kar 6,5-urnim igranjem ogromno množico pod šotorom in tudi izven njega – kljub temu, da je vmes tudi kar močno deževalo – dobesedno spravili v delirij, saj so ljudje plesali in peli skoraj do onemoglosti, domov pa so odhajali, šele tik preden se je začelo daniti. Večer in noč, ki ju v Krški vasi ne pomnijo.

R. R., foto: R. R. in M. Tokić
« Nazaj na seznam
»