Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski kolesarski navdušenci o uspehu Pogačarja in Rogliča

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
619A5118

Dami Zupi (foto: arhiv PO)

Rumena kolesarska evforija, za katero sta na letošnjem Tour de Franceu poskrbela slovenska kolesarska junaka Tadej Pogačar in Primož Roglič, je seveda zajela tudi Posavje. Tudi na naših cestah je namreč veliko (rekreativnih) kolesarjev in kolesark, nekatere med njimi smo prosili za nekaj vtisov o pravkar končani dirki vseh dirk.

Dami Zupi, rekreativni kolesar iz Krškega: Slovenska kolesarska pravljica! Uspeh Pogačarja je še toliko večji, saj ob sebi ni imel tako močne ekipe kot Roglič. Z zmago je oblekel tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca in bo domov odšel s tremi majicami – rumeno, pikčasto in belo za najboljšega mladega kolesarja. Nazadnje je tri majice leta 1972 osvojil legendarni Eddy Merckx, ki se ga je prijel vzdevek 'kanibal'. Po 107 letih imamo Slovenci prvič v zgodovini tako zmagovalca kot drugouvrščenega na največji kolesarski dirki na svetu. Mislite, da je res pomembno ali prihaja iz Strahovelj pri Zagorju ob Savi ali pa s Klanca pri Komendi?
110018424_1658469634304051_8492847532015242793_n

Jaroslav Kovačič (foto: FB)


Jaroslav Kovačič, triatlonec iz Krškega: Še sreča, da je konec Toura, ker sem zaradi spremljanja rahlo zanemarjal svoje treninge :). Zopet neverjetna športna zgodba, od katere pričakujem, da bo spremenila način življenja Slovencev, in sicer, da kolo postane osnovno prevozno sredstvo za premagovanje kratkih razdalj. Mesta, države in svet to nujno potrebujejo!
Boris Papac na e-kolesu

Boris Papac (foto: osebni arhiv)


Boris Papac, promotor kolesarstva iz Brežic: Prepričan sem, da bo uspeh naših kolesarjev na Tour de France 2020 še dodatna spodbuda vsem, ki delujemo v vseh segmentih kolesarskega udejstvovanja. Istočasno pa pomeni uspeh slovenskih kolesarjev tudi veliko priložnost za razmah kolesarskega turizma v vseh delih Slovenije. Upam, da bomo tudi v Posavju spoznali potencial kolesarskega turizma in primaknili svoj kamenček na slovenski kolesarski mozaik. Dočakali smo dan, ko je Slovenec osvojil prvo mesto na najprestižnejši tritedenski dirki na svetu, dirki po Franciji. Tadej, čestitke in globoko spoštovanje. Pa ne samo to. Na tej dirki smo imeli le pet kolesarjev, vendar so bili vsi v vidnih vlogah.To je bil slovenski 'tur'. Trije tedni dirke po Franciji 2020 so bili kot kolesarske sanje kolesarskih delavcev v Sloveniji. Tadej, Primož in ostali so režirali dirko vseh dirk. Naj te sanje trajajo čim dlje ... Upam, da bomo tudi v Posavju znali razprostreti kolesarska krila in ujeti čim več orkanskega vetra, ki je iz Francije zapihal po celem kolesarskem svetu.
Kolesarji na Smarcni (75)

Zvone Košmerl (foto: arhiv PO)


Zvone Košmerl, dolgoletni rekreativni kolesar in bivši predsednik KD Sevnica: V vsaki generaciji so bili kolesarji, ki so izstopali, ampak tako vrhunskih, kot sta Primož Roglič in Tadej Pogačar, po mojem mnenju doslej še ni bilo. Roglič je naredil preboj v dojemanju in sprejemanju kolesarstva v Sloveniji in zato je mogoče pri nekaterih čutiti kanček grenkega priokusa, ker ni zmagal na dirki po Franciji, ampak po drugi strani pa je morda napadalnost in agresivnost vožnje Pogačarja tisto, kar je verjetno prihodnost tekmovalnega kolesarstva. V zadnjih letih se je velikokrat dogajalo, da so imele velike kolesarske ekipe vse pod kontrolo in sploh ni bilo zanimivo spremljati poteka kolesarske dirke, saj se je že v naprej rezultatsko vedelo, kdo je favorit in kdo bo zmagovalec. Z nastopi Rogliča in Pogačarja se je to spremenilo, tako da tudi kolesarske dirke dobivajo vedno več gledalcev. Tour de France je tretji najbolj spremljan športni dogodek na svetu in na najvišjih stopničkah sta stala Slovenca, iz majhne podalpske države in lahko smo izjemno ponosni. Njun nastop je spodbuda za nadaljnji razvoj slovenskega kolesarstva, ki se ga morda v tem trenutku niti ne zavedamo.

P. P., R. R., S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega