Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt Stavi na zdravje že v polnem teku, še do sobote iščejo mlade ambasadorje

Objavljeno: Ponedeljek, 24.02.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
stavi_na_zdravje_novinarska_konferenca (12)

Z leve: Patricia Čular, Mila Levec in Lavra Kreačič

Občina Brežice je v ponedeljek dopoldne na novinarski konferenci javnosti predstavila nov evropski projekt Stavi na zdravje (angl. Bet on Health). Osnovni cilj projekta je izdelava motivacijskega modela za vključevanje v šport kot metode za izboljšanje lastnega počutja in krepitve zdravja – poudarek na mladih in številne športne priložnosti za vse ostale.

Ciljna skupina so mladi med 15. in 29. letom; izdelali bodo motivacijski model za vključitev v šport

Po besedah Patricie Čular, vodje oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, gre za še enega v nizu petih uspešno izbranih projektov, ki jih je Občina Brežice prijavila neposredno na Evropski komisiji, in sicer kot tretjega zapored znotraj razpisa programa Erasmus+ šport. Vrednost projekta je 625 tisoč evrov, občina pa je pridobila pol milijona evropskih sredstev. Kot je opisala, so ciljna skupina, ki jo naslavljajo s projektom, mladi med 15. in 29. letom starosti. »Ugotavljamo, da po obdobju osnovne šole, ko je večina naše populacije vključena v določene športe, pride do upada angažiranosti srednješolcev in študentov pri različnih oblikah športa. Zato želimo s projektom preveriti, ali je res tako, in skozi projekt zgraditi motivacijski model za vključevanje mladih v šport,« je poudarila Čularjeva in dodala, da želijo z vsakim projektom oblikovan program športnih aktivnosti ponuditi tudi čim širši skupini občank in občanov ter ostalim zainteresiranim. Del športnih aktivnosti bo tako namenjen posameznikom po zaključku aktivnega ukvarjanja s športom, starejšim nad 65 let, ženskam in ženskam, zdravljenim za rakom dojke, ter širši javnosti, ki je zadosti motivirana, da naredi nekaj za svoje zdravje.

Med številnimi aktivnostmi tudi plavanje, veslanje, SUP-anje, treningi s kajakom, rokomet, igra pobega v naravi, znanstvena konferenca, okrogla miza, HEPA dnevi, vseevropski športni dogodek itd.

V sklopu projekta bo potekalo kar 21 aktivnosti, ki so razdeljene na športne, raziskovalne (izobraževalne) in promocijske. Pri športnih velja omeniti inovativne treninge plavanja z elementi samoreševanja, medgeneracijski tečaj plavanja, igro pobega na prostem, SUP-anje in »surfanje« na reki, »pametno« ogrevanje kot preprečevanje športnih poškodb, rekreacijo po zaključeni profesionalni športni karieri (ulični rokomet, rokomet na mivki) ter vsakodnevne treninge s kajakom in tedensko izkušnjo z zmajskimi čolni (t. i. dragon boati) za promocijo tega športa v smislu izboljšanja psihofizičnih sposobnosti in športa, kar zmanjšuje možnost nastanka raka dojk pri ženskah. Športne aktivnosti bodo potekale med marcem in avgustom 2020, predviden začetek je 9. marec. V sklopu raziskovalnih aktivnosti bodo potekali razvoj in predstavitev motivacijskega modela BoH, mednarodna znanstvena konferenca ter okrogla miza o zaključkih projekta. Pri promocijskih aktivnostih pa načrtujejo oblikovanje testne skupine za razvoj motivacijskega modela BoH za vključitev v šport (mladi med 15. in 29. letom), HEPA dnevi – inovativna predstavitev vseh projektnih športov v starem mestnem jedru Brežic med festivalom Brežice, moje mesto, glavni slovesni dogodek (5. do 11. oktober 2020) – to bo vseevropski športni dogodek, osrednji promocijski dogodek projekta, na katerem bo prisotnih približno 150 predstavnikov vseh domačih in tujih partnerjev v projektu, spletna promocija s pomočjo spletnih vplivnežev, vzpostavitev Youtube kanala »BetOnHealth«, posebej razvito orodje z izdelavo in uporabo igre Lov za zakladom ter ne nazadnje vzpostavitev stavnice »BetOnHealth«. Projekt Stavi na zdravje se bo sicer zaključil konec oktobra 2020.

Ambasadorje projekta Stavi na zdravje iščejo še do 29. februarja
Še do 29. februarja velja povabilo za izbor ambasadorjev projekta Stavi na zdravje (20 posameznikov oz. testna skupina med 15. in 29. letom), prav tako poteka oblikovanje programov za vadbo ostalih skupin – medgeneracijski tečaj plavanja. Ambasador bo deležen osebnostnih testov in testov fizične pripravljenosti, vključen bo v brezplačen program vadbe, opremljen s sodobno športno opremo (oblačila, obutev, ura za spremljanje aktivnosti) ter bo imel tudi povrnjene potne stroške za vadbo. Dodatne informacije o tem so vam na voljo na spletni strani Občine Brežice, Facebook in Instagram profilu Bet on Health ter preko elektronske pošte boh@brezice.si.

Ogled dobrih praks v Rovaniemiju na Finskem

Nosilec projekta Stavi na zdravje je Občina Brežice, ker pa je cilj projekta tudi krepitev lokalnih partnerjev, v njem sodelujejo Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, trije javni zavodi: Zdravstveni dom Brežice – Center za krepitev zdravja, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Zavod za šport Brežice, nevladne organizacije: Športno društvo plavalna akademija Roka Kerina, Športno društvo Sup Čatež, Moško rokometno društvo Dobova, Kajak kanu klub Čatež, Zavod Neviodunum, iz zasebnega sektorja podjetje Plus rešitve ter mednarodni partnerji iz 11 držav, med njimi tudi občina Rovaniemi iz Finske, kjer je januarja brežiška odprava na študijskem potovanju ugotovila, da so Finci na področju športa naredili določene premike, ki jih brežiška občina tudi sama želi narediti s tem projektom. Občina Rovaniemi je v tem letu razglašena za evropsko prestolnico športa. V omenjeni občini na področju športa sofinancirajo aktivnosti za boljše počutje in izboljšanje zdravja svojih občank in občanov, pri čemer prebivalce nagovarjajo tudi s sloganom »Narava je igrišče«. »Če bi preverjali našo področno zakonodajo in sofinanciranje, ki ga občine izvajamo na področju športa, bi ugotovili, da sofinanciramo profesionalni šport in da za boljše počutje oz. učinke na področju zdravja ni toliko prostora. S projektom Stavi na zdravje pa naslavljamo dejansko slednje in to prakso smo prepoznali v občini Rovaniemi, pri čemer si želimo skozi projekt njihovo dobro prakso prenesti tudi v naše okolje,« je pojasnila Čularjeva. Na Finskem je bila tudi Lavra Kreačič iz Kabineta župana, ki je ob tej priložnosti predstavila nekaj opažanj udeležencev študijskega potovanja.

DSC_7106

Med snemanjem promocijskih filmčkov za projekt Stavi na zdravje

O tem, da je Občina Brežice med prvimi uspela tudi s pridobivanjem sofinanciranja znotraj programov neposredno na sedežu Evropske komisije, je uvodoma spregovorila podžupanja Mila Levec, ki je navedla dva projekta znotraj programa Erasmus+ šport, ki sta bila v preteklih letih že uspešno realizirana – Šport za zdravo starost in Občuti svobodo vode. Poleg športnih evropskih projektov pa je občina izvedla tudi še dva s področja kulture, in sicer Vzpostavitev okvirja za ohranjanje in razvoj kulturne dediščine harmonike v JV Evropi ter Promocija kulturne mreže JV Evrope in povezovanje lokalnih projektov JV Evrope. Kot je omenila Levčeva, so na ta način lahko izvedli projekte v višini približno 2,2 milijona evrov, za katere so pridobili skupno dobrega 1,5 milijona evrov evropskih sredstev.

Promocijski filmčki z Majo in Nikom

Na novinarski konferenci so predvajali tudi pet promocijskih filmčkov, ki so jih izdelali znotraj projekta in služijo za privabljanje mladih, ki jih vidijo kot osnovno ciljno, testno skupino v projektu. Režiser posnetkov je domačin Jaka Krivec, promotorja pa spletna vplivnica Maja Pinterič ter TV-voditelj in igralec Nik Škrlec.

R. R.
« Nazaj na seznam