Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva liga bi bila za Badminton klub Pišece lepa popotnica

Objavljeno: Četrtek, 29.10.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
received_3314207672003022.

Prva postava BK Pišece, ki se bori za uvrstitev v 1. ligo

Badminton klub Pišece bo januarja 2022 dopolnil 20 let. Želja kluba, v katerem se počasi že pripravljajo na obeležitev jubileja, je tudi uvrstitev v 1. slovensko badmintonsko ligo, ki bi jo lahko dokončno potrdili še v tem letu, zaznamovanem s številnimi odpovedmi tekmovanj, kar je vplivalo tudi na potek ADA badminton lige.

Junija 2021 v Pišecah načrtujejo badmintonski spektakel treh držav

Tadej Škof (2)

Tadej Škof

Po besedah predsednika BK Pišece Tadeja Škofa si želijo v tekmovalnem smislu kot ekipa zmagati v 2. slovenski badmintonski ligi, kjer trenutno vodijo (decembra so načrtovani odločilni dvoboji), in se na ta način uvrstiti v 1. ligo, kar bi bila po njegovem nadgradnja 20-letnega dela v klubu in lepa popotnica za naprej. Prvo večjo obeležitev ob 20-letnem jubileju bi radi izpeljali že junija naslednje leto, in sicer v Pišecah, kjer se je vse začelo. V načrtih imajo športno-zabavni dogodek, badmintonski spektakel treh držav in večerno zabavo z živo glasbo. V ta namen v zimskem času načrtujejo dražbo rekvizitov različnih športnikov, organizirali bodo tudi mladinske turnirje. »Z obeležitvijo 20. obletnice želimo dokazati, da se lahko tudi kraj s 1200 prebivalci kosa z drugimi v Sloveniji,« poudarja in izpostavlja dobro sodelovanje z OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki jim že vrsto let nudi prostor za redne treninge, in Občino Brežice. Članska ekipa BK Pišece, ki jo vodi kapetan Toni Hotko, zanjo pa igrajo še Matija Hranilović, Petra Oreč, Andrea Kralj, Urša Trbežnik, David Ilinčič, Dejan Mikuš, Domen Rožman, Gregor Stermecki, Borna Vadelj in Maja Sušin Donevski, je prišla na tak nivo, da lahko nastopa praktično na vsakem visoko rekreativnem turnirju pa tudi na državnem prvenstvu. Še posebej Hotko je lahko konkurenčen vsakemu igralcu, s klubskim kolegom Hrvatom Matijo Hranilovićem sta trenutno med desetimi dvojicami v Sloveniji, zatrjuje Škof. V klubu trenira kar lepo število otrok, med njimi so tudi nekateri, ki so jih nameravali vpeljati v tekmovalni sistem, pa jim je epidemija zdaj to preprečila. Veliko zaslug za razvoj mladih v klubu ima aktivna članica in bivša igralka Maja Sušin Donevski. BK Pišece poleg tekmovanj v badmintonu organizira tudi vsakoletni kolesarski maraton od Pišec do Kumrovca in nazaj, ki poteka ob prazniku KS Pišece, letos pa so prvič pripravili tudi slovenski večer na hrvaškem otoku Murter.
20150327_200350

Prvo uradno druženje v sklopu ADA badminton lige v letu 2015


ADA badminton liga ima vedno večjo prepoznavnost

Korona je močno zarezala v šport, kar občutijo tudi v ADA badminton ligi. »V tej sezoni nam jo je virus pošteno zagodel, tako da smo uspeli izpeljati pet od sedmih turnirjev v sklopu lige, zaključni bi moral biti v Brežicah, a je žal odpadel,« pravi in dodaja, da so pred osmimi leti začeli z vsakoletnimi turnirji, najprej poimenovanimi Ex-Yu, ki so se kasneje preimenovali v ADA badminton ligo, na čelu katere je Škof že vseh osem let. V Brežicah se turnir imenuje turnir bratstva in enotnosti, po navadi se ga udeleži tudi do 300 badmintonistov. Turnirji ADA lige so edini v Evropi, ki se s tolikšno udeležbo izpeljejo v samo enem dnevu, razloži sogovornik, ki je s septembrom začel pogodbeno delati na Badmintonski zvezi Slovenije, pri kateri je vodja odbora za veterane in rekreacijo oz. za širitev številčnosti klubov po Sloveniji. »V sistem ADA lige je vključenih približno 60 klubov z ozemlja bivše skupne države, poleg tekmovalnega značaja pa je največji poudarek na druženju in spoznavanju turističnih znamenitosti, saj je smisel ravno v tem, da četudi nas je vojna razdvojila, se še vedno lahko skupaj družimo in imamo lepo,« pojasni Škof in še doda: »ADA ligo smo tudi uspešno registrirali, zaščitili njeno ime, ima svojo spletno stran in vedno večjo prepoznavnost.« Omeni tudi projekt ADA Tour, v sklopu katerega bi po državah bivše Jugoslavije z organizacijo promocijskih turnirjev promovirali badminton in ligo. »Imamo še cel kup projektov v glavi, a se trenutno nahajamo v tunelu, kjer še ne vidimo luči na koncu. Upamo, da nas epidemija ne bo preveč prizadela in bomo iz nje izšli še močnejši,« zaključi.

Rok Retelj, foto: arhiv BK Pišece

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam