Časopis za pokrajino Posavje
17.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeška atletska smetana leta 2018: Nina, Matija in Aljaž

Objavljeno: Ponedeljek, 17.12.2018    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
AK Radeče_Atleti leta 2018 (34)m
Minulo soboto je Atletski klub Radeče pripravil družabno srečanje s podelitvijo nagrad najboljšim atletom leta 2018 - priznanje za najvidnejše uspehe na športnem področju sta prejela Nina Rman in Matija Rizmal, za izredne tekmovalne dosežke pa še Aljaž Renko.

V Domu PORP se je tako še pred iztekom koledarskega leta zbralo okoli štirideset atletov različnih starosti, nekateri v družbi svojih staršev, in skupaj so obeležili preteklo sezono skozi pregled največjih dosežkov posameznikov in z druženjem.
AK Radeče_Atleti leta 2018 (40)m


Zbrane je nagovoril predsednik AK Radeče Branko Suzić, ki je v družbi podpredsednika Stanka Renka najboljšim trem izročil priznanja, v odsotnosti pa ga je za dolgoletno trenersko delo in osebno angažiranost na področju radeške atletike prejel tudi Rafko Drašček.

Kot je iz obrazložitve navzočim predstavila moderatorka Anja Suzić, je Nina Rman v njeni najboljši disciplini, metu kopja, med drugim dosegla naslednje uspehe: 1. mesto na Atletskem pokalu Slovenije, 1. mesto na Prvenstvu Slovenije in 1. mesto na Ekipnem prvenstvu Slovenije (vse v kategoriji mlajših mladink) ter dve 2. mesti - na Prvenstvu Slovenije in na Atletskem pokalu Slovenije v kategoriji starejših mladink - in 6. mesto na Četveroboju reprezentanc Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije mlajših mladink.

V nizozemskem Tilburgu je potekalo 25. SPAR Evropsko prvenstvo v krosu, na katerem sta med mladinci na teku na 6,3 km tako Slovenijo kot tudi Atletski klub Radeče zastopala Matija Rizmal in Aljaž Renko, kar predstavlja in za atleta in za klub vrhunec sezone. "Vstopnico" za tekmo, ki je predstavljala največji uspeh trenutne generacije radeških atletov in samo uvrstitev v reprezentanco sta si kot najboljša slovenska mladinca pritekla že na izbirni tekmi v Trstu na Carsolina cross-u.

Dobro formo sta potrdila tudi na letošnjem, 23. Ljubljanskem maratonu, na katerem sta v kategoriji starejših mladincev zasedla 1. in 2. mesto, sicer pa o njuni odlični pripravljenosti govorijo tudi ostali dosežki: samo v letošnji sezoni sta na državnih tekmovanjih osvojila kar 18 medalj - Matija deset in Aljaž osem.

Matija Rizmal je osvojil 1. mesto na Prvenstvu Slovenije za mlajše mladince na 2000 m z zaprekami, 1. mesto na Atletskem pokalu Slovenije za starejše mladince, 1. mesto v finalu Posamičnega prvenstva Slovenije za srednje šole na 2000 m in  1. mesto na Prvestvu Slovenije v cestnem teku na 10km, s čimer je postavil tudi državni rekord. Dosegel je še 2. mesto na Prvenstvu Slovenije v dvorani v krožnih tekih za mladince na 3000 m in 2. mesto na Prvenstvu Slovenije v krosu ter 4. mesto na Mednarodnem mitingu 36. Brixia v Bresanoneju v Italiji in 4. mesto v Četveroboju reprezentanc Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije mlajšh mladincev na 2000 m z zaprekami.

Tudi Aljažu Renku ne manjka odličij: med starejšimi mladinci je osvojil 1. mesto na Prvenstvu Slovenije na 3000 m, 2. mesto na Atletskem pokalu Slovenije in 3. mesto na Ekipnem prvenstvu Slovenije na 1500 m, povzpel se je še na stopničke za 3. mesto na Prvenstvu Slovenije v krosu, 3. mesto na Prvenstvu Slovenije v dvorani v krožnih tekih za mladince na 3000 m in 6. mesto na Peteroboju reprezentanc Češke, Poljske, Madžarske, Slovenije in Slovaške starejših mladincev.

Nad mladima, uspešnima atletoma je z nasveti in podporo bdel trener Rafko Drašček, ki pa je ravno v letošnjem decembru zaključil svojo 37 let trajajočo trenersko pot ter ob tem s strani AK Radeče v zahvalo prejel tudi posebno priznanje  – njegovo delo že nadaljuje Primož Kirn, z novim letom pa se pridružuje še Patricija Plazar.

Kot še poudarjajo v AK Radeče, je atletika olimpijski šport, v kateri je konkurenca izredna, zato so omenjeni rezultati odločilnega pomena za razvoj atletov kot športnikov posameznikov kot tudi samega kluba.

Tudi na račun izjemnih uspehov pa se radeška atletska organizacija nadeja premikov v smeri dokončne ureditve športne infrastrukture za atlete. Dodelav kot je zalivalni sistem na zelenici radeškega stadiona in vzdrževalnih del se je radeška občina sicer že lotila v ne tako daljni preteklosti, na sprejemu najbolj uspešnih atletov, katerega je na povabilo župana Tomaža Režuna organizirala Občina Radeče konec septembra, pa so športniki izpostavili vse večjo željo po posodobitvi atletskega stadiona in da bi atletska steza dobila tartansko prevleko. Z boljšimi pogoji, ustreznejšo športno infrastrukturo in dobrim kadrov bo tako osvajanje odličij v prihodnosti še slajše.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»