Časopis za pokrajino Posavje
21.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Roman Blatnik: 37 let, čez 1500 tekem in več kot 1200 medalj in pokalov

Objavljeno: Petek, 08.02.2019    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Roman Blatnik (15)

Roman Blatnik ob le delčku medalj, pokalov in drugih priznanj, ki krasijo vsak razpoložljiv kotiček stanovanja

Z decembrskim nastopom v nordijski hoji na mednarodni prireditvi Zagreb Advent Run 2018 je svojo 37-letno rekreativno-tekmovalno kariero v številnih športnih panogah končal 66-letni Krčan Roman Blatnik. V teh letih je nastopil na 1530 tekmah v devetih evropskih državah, pri tem pa osvojil kar 922 medalj, okoli 300 pokalov in številna druga priznanja.

Blatnik se je s športom pričel ukvarjati dokaj pozno, pri 30 letih, za rehabilitacijo oslabljenega organizma po hudih zdravstvenih težavah v mladosti. Leta 1982 se je udeležil svojih prvih kolesarskih tekem: maratona Franja, maratona okoli Pohorja in juriša na Vršič. Od takrat dalje se je udeleževal predvsem kolesarskih maratonov, pa tudi tekem v teku, smučarskem teku, plavanju, kajaku in kanuju ter v zadnjih letih
DSCN6611

Na cilju maratona Franja leta 2017 ...

še v različnih variantah triatlona, od zimskega, veslaškega, kros do sprint in olimpijskega, ter nordijski hoji. »Vse sem poskusil, le z jadralnim padalom, kamor so me tudi enkrat vabili, nisem letel. To se mi je vseeno zdelo malo preveč tvegano,« pove z nasmehom.
 
LAHKO BI ŠTIRIKRAT PREKOLESARIL OKOLI ZEMLJE
 
26-krat je jurišal na Vršič, 27 let kolesaril okoli Pohorja, na maratonu Franja pa je eden izmed trinajsterice, ki so bili na vseh 37 prireditvah doslej, vztrajal pa bo vsaj še do številke 40. Leta 2011 je bil pobudnik in organizator srečanja takrat 16 udeležencev vseh dotedanjih »Franj«.
zgm 1

... in na cilju zagrebškega maratona

Skupno je sicer prevozil več kot 200 kolesarskih maratonov in tekem v Italiji, več kot 80 v Avstriji in Nemčiji, vozil je tudi v Franciji, Španiji, Madžarski in Hrvaški ter v zadnjih letih, triatlonsko obarvanih letih, še v Črni gori in na Poljskem. »Za boljšo predstavo: kot kolesar sem v 37 letih prevozil več kot 160 tisoč kilometrov, torej bi z njimi lahko štirikrat prevozil obseg Zemlje,« ponazori.
 
VEDNO TEKMOVAL NA POLNO
 
Da je lahko pokril stroške za treninge in tekmovanja in da pri tem ni trpel družinski proračun, je v službi (bil je vzdrževalec v krški tovarni celuloze) delal veliko nadur, za vsa tekmovanja se je pripravil po najboljših močeh in treniral tudi ob nemogočih urah, na tekmah pa vedno dal vse od sebe: »Vedno sem si rekel: zakaj bi treniral, potem pa tam zabušaval? Za pivo bo že čas po tekmi.« Ko potegne črto, pravi, da mu je šport, ko je bil tako fizično kot psihično povsem na tleh, »dal moč, da sem se obdržal pri življenju, sicer bi lahko zapustil ženo in dva mala otroka«.

Na številna doživetja in uspehe ga spominjajo številne medalje, ki v steklenih vitrinah krasijo stanovanje, pokali in plakete. V zadnjih šestih letih pa se je posvetil še umetniškemu ustvarjanju.

Daljšo zgodbo o Romanu Blatniku pa smo objavili v zadnji številki Posavskega obzornika.
 
P. P., foto: P. P. in osebni arhiv Romana Blatnika
« Nazaj na seznam