Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uspešen nastop Nastje Galič na svetovnem pokalu Karate1 Serias A v Salzburgu

Objavljeno: Ponedeljek, 04.03.2019    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
DSC00292

Nastja Galič v Salzburgu

V času od 1. do 3. marca 2019 je v avstrijskem Salzburgu potekal doslej najmočnejši mednarodni karate turnir v članski konkurenci. Nastopilo je kar 2057 tekmovalcev iz 99 držav, kar se doslej še ni pripetilo. Turnirji Karate1 Serias A namreč štejejo kot kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo prvič na sporedu tudi karate.

IMG_1368
Dobro dostopen Salzburg so torej okupirali najboljši svetovni karateisti zadnjih let, ki blestijo tako na evropskih kot tudi svetovnih prvenstvih, saj je nastop na OI za vse izjemna priložnost. Karate reprezentanco Slovenije je zastopala tudi Nastja Galič iz Karate kluba Brežice in ponovno dosegla odmevno uvrstitev v tako množični konkurenci.

Nastja je nastopila v konkurenci kate ženske, kjer je imela kar 230 konkurentk iz 57 držav. Tekmovalke so zaradi ogromnega števila razdelili v 16 skupin, za napredovanje v naslednji krog pa so se morale uvrstiti med prve štiri v skupini. Tekmovanje v katah se po novem pravilniku, ki se bo kmalu uveljavil tudi v Sloveniji, ocenjuje z ocenami, kjer osem sodnikov vsaki tekmovalki poda po dve oceni, eno za atletsko izvedbo in drugo za tehnično vrednost. Dve najnižji in dve najvišji oceni se črtata, končno oceno pa sestavlja 70 % ocene tehnične vrednosti in 30 % ocene atletske izvedbe.

Nastja je že v prvem krogu dosegla najvišjo oceno med slovenskimi kataši, in sicer 23,66, ter se tako direktno uvrstila v drugi krog, kamor je uspelo priti le dobri četrtini prijavljenih. V drugem krogu je izvajala kato Suparimpei in z oceno 23,43 za las zgrešila napredovanje, saj je bila le-ta zelo blizu oceni tekmovalke, ki je dosegla četrto mesto ter napredovala v naslednji krog. Nastjina nastopa tako lahko zelo pohvalimo, saj ju je izvedla suvereno, natančno, eksplozivno in z zelo veliko pristnega karate duha, ki ga je pridobila prav na Okinawi, zibelki karateja. Visoke ocene in prepričljive izvedbe pa so le še dodaten dokaz, da je Nastja lahko v še tako prestižnem tekmovalnem okolju konkurenčna ter zmožna vidnejših uvrstitev.

Vir: Karate klub Brežice
« Nazaj na seznam
»