Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Globokem sprejeli bronasta Krištofa Strnada in Jana Zupančiča

Objavljeno: Ponedeljek, 12.03.2018    Rubrika: Ostali športi Redakcija
dbv_katana_sprejem_kristofa_strnada_in_jana_zupancica45

Bronasta Jan Zupančič in Krištof Strnad s trenerjem Dejanom Kinkom

V soboto je v telovadnici OŠ Globoko potekal finale slovenskega pokala v duo sistemu ju-jitsa v starostnih kategorijah U8 do U15, ob tej priložnosti pa so pripravili tudi sprejem kadetske in mladinske reprezentance Slovenije, ki se je teden dni prej udeležila svetovnega prvenstva v Abu Dabiju in domov prinesla dve srebrni in bronasto medaljo. Slednjo sta si okrog vratu nadela člana Društva borilnih veščin (DBV) Katana Globoko Krištof Strnad in Jan Zupančič.

dbv_katana_sprejem_kristofa_strnada_in_jana_zupancica56

Člani slovenske kadetske in mladinske reprezentance s trenerji in Robertom Percem

V duo sistemu ju-jitsa sta prišla do svoje četrte medalje na velikih tekmovanjih (po dve zlati in bronasti; evropska prvaka med kadeti leta 2014, svetovna prvaka med kadeti 2015, tretja na EP 2017 v kategoriji mladincev in letos tretja na SP v kategoriji mladincev). Kot sta nam zaupala, je duo sistem prikaz različnih tehnik skozi tri serije, v vsaki od njih so štirje določeni napadi, na katere se sestavijo obrambe. Le-te morajo izgledati eksplozivne, močne, hitre, tako kot v filmih. Pet sodnikov nato te tehnike oceni od 1 do 10 in tisti z najvišjo oceno zmaga. "Trudiva se delati zelo tehnično, poudarjati tehniko in hkrati hitrost. Na tatamiju je treba 'divjati', s tem pa pride tudi uspeh," je dejal Krištof. Člana DBV Katana sta med šestimi sodelujočimi pari v duo sistemu na koncu osvojila 3. mesto in s tem domov prinesla bronasto medaljo (zmaga in poraz proti dvema paroma iz Grčije ter poraz za pol točke proti Belgijcema, kar je avtomatsko pomenilo končno 3. mesto). Krištof je še dodal: "Malce grenkega priokusa je vseeno, saj sva odkrito ciljala na zlato, glede na to, da sva na prejšnjih prvenstvih že bila dvakrat prva, poleg tega pa je bil to najin zadnji uradni skupni nastop, saj se letos najini poti ločujeta, oba greva študirat, Jan odpotuje v ZDA. Vendar medalja je le medalja in mislim, da sva si jo zaslužila." Vseh teh uspehov pa ne bi bilo brez njunega trenerja Dejana Kinka, ki se mu Krištof in Jan ob tej priložnosti iz srca zahvaljujeta (pa tudi Juretu Žabjeku, ki ga je kdaj nadomeščal): "Dejan je res najboljši trener, ob njem se na tatamiju počutiva povsem sproščeno in je vedno prisotna zmagovalna miselnost."

Maloštevilčna slovenska odprava se je iz Abu Dabija, kot že omenjeno, vrnila z dvema srebrnima in enim bronastim odličjem, kar je po besedah predsednika Evropske ju-jitsu zveze in enega od podpredsednikov Mednarodne ju-jitsu zveze Roberta Perca več kot izvrsten rezultat, saj so na prvenstvu mnogo večje in bolj uveljavljene države osvojile manj medalj. Poleg Krištofa in Jana, ki jima je čestital tudi predsednik DBV Katana Globoko Stane Preskar, sta bero slovenskih medalj dopolnila še Benjamin Pirnat, debitant v kadetski ekipi, ki je moral v borbah poraz priznati šele v finalu, do medalje srebrnega leska pa je prišel tudi Nejc Noč v mladinski kategoriji. Medaljo je za las zgrešila Lena Kostanjšek, ki je zasedla 5. mesto, dobre borbe pa sta prikazala tudi Nejc Zorec s 7. mestom in Jaka Muršec Pitamic s 13. mestom. Vsi omenjeni športniki in njihovi trenerji so se udeležili sprejema v Globokem, kjer so jim zaploskali tudi udeleženci finala slovenskega pokala v duo sistemu v starostnih kategorijah U8 do U15.

R. R.
« Nazaj na seznam