Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pišecah ustanovili Športno zvezo ADA, nato prišla epidemija

Objavljeno: Sreda, 15.04.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
adaljudje

Vodstvo Športne zveze Ada s predsednikom Tadejem Škofom (levo)

Športna zveza ADA je svojo luč življenja prižgala v mesecu februarju 2020 s sedežem v Pišecah in tudi uradno zaživela. Zveza ima pod seboj zdaj zgolj ADA badminton ligo, v nadaljevanju pa se bo zavzemala še za druge športno-turistične zadeve.

Sedem let je liga delovala na način, da je imela vsaka država svoja pravila, zdaj je to postalo enotno. Začetek ADA badminton lige sega v leto 2013, ko je bil v Brežicah organiziran prvi mednarodni badminton turnir z imenom "turnir bratstva in enotnosti". Na prvem turnirju je sodelovalo okoli 50 igralcev iz Slovenije, Hrvaške in en predstavnik Srbije. Potem je šla zgodba vsako leto na večje in boljše. Lansko sezono je na turnirju bratstva in enotnosti nastopilo že več kot 250 igralcev iz šestih držav. Ker je bil sistem turnirjev že na začetku jasen oz. je bila vizija organizatorjev jasna, smo stremeli k temu, da igramo ligo na področju bivše države v vsaki državi po en turnir, v državah, ki imajo večje število igralcev, pa po dva ali celo tri. Tako smo prišli na sistem sedmih turnirjev (Beograd, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Varaždin, Opatija in Brežice). Ker nam številka prijavljenih nenehno raste in turnirji potekajo zgolj v enem dnevu, smo morali v letošnji sezoni omejiti prijave, saj drugače ne bi mogli izpeljati turnirja v enem dnevu. Sam turnir je sestavljen in zamišljen kot vikend paket športno-družabnega srečanja. Petki so namenjeni seminarjem in sestankom. Sobota je dopoldan rezervirana za igranje, medtem ko imamo po turnirju v vsakem kraju tudi svečano druženje med igralci in lokalnimi športnimi delavci. Nedelja je namenjena za skupinske oglede znamenitosti krajev in klepete ob kavi.

Žal je trenutna kriza prepovedala druženje oz. turnir v Zagrebu, kar pomeni za našo zvezo kar manjši primanjkljaj sredstev za nemoteno delovanje zveze. Letošnji finalni turnir lige bi morali izpeljati konec meseca maja v Brežicah, a trenutno še ne vemo, ali bomo to prireditev lahko izvedli. V primeru, da bomo morali prireditev prestaviti, imamo rezervni plan 11. 7. 2020 prav tako v Brežicah. Naslednjo sezono, za katero upamo, da bo potekala nemoteno, imamo v planu organizirati turnir v srcu Dalmacije, v Splitu, kar bi za nas pomenilo veliko promocijo, tako za zvezo kot tudi za sam badminton. Podatke o ligi lahko najdete na povezavi: www.ada-badminton.com.

Športna zveza ADA ima v svojem programu poleg lige še kopico drugih športno-turističnih idej za zbliževanje krajev, ljudi … Želja zveze je organizirati športne sejme oz. različna druženja za predstavitev tako športa kot tudi krajev. Po našem mnenju sta šport in kultura lahko eden od pomembnih dejavnikov za turistično prepoznavanje naših krajev. Letošnji ADA tour je žal zaradi koronakrize malce prestavljen, a vseeno mislimo, da bomo po končani krizi naprej delovali po planu, ki smo si ga zastavili.

V upanju, da letos končamo sezono v Brežicah, vas lepo pozdravljam.

Tadej Škof,
predsednik Športne zveze ADA
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte