Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Že 25. izvedba teka po vinski cesti; zmagovalca Lindič in Fink

Objavljeno: Nedelja, 17.10.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSC_3889

Zmagovalec Aleš Lindič

Po letu premora zaradi lani zaostrenih pogojev za organizacijo se je v nedeljo v Bušeči vasi znova ustavila tekaška karavana v okviru dolenjskega pokala na jubilejnem, 25. teku po vinski cesti v organizaciji ŠD Sušica.

V tako rekoč idealnih pogojih za tek in že pregovorno odlični organizaciji se je zbralo skoraj 150 tekačev in pohodnikov. 65 se jih je podalo na osrednjo, 9,5 km dolgo preizkušnjo, ki izpred nekdanje šole v Bušeči vasi vodi skozi Dolenjo in Gorenjo Pirošico do Brvi, kjer se začne 2,5 km dolg vzpon skozi Stojanski Vrh v zibelko cvička Gadovo peč, od tam pa sledi še spust skozi Vrhovsko vas nazaj na izhodišče.

Lindič z rekordom proge

DSC_3900

Zmagovalka med ženskami Anja Fink

Med 47 tekači je bil najhitrejši Aleš Lindič iz Šmarjeških Toplic (Marathon Novo mesto), ki je s časom 35:00 postavil celo rekord letos sicer malenkost skrajšane proge. Drugi je bil Andrej Debelak iz Podčetrtka (36:42), tretji pa Andraž Dobovšek iz Novega mesta (37:49). "V Bušeči vasi je zjutraj vsako leto malo megle, potem se pokaže sonce, razmere so bile res odlične. Z drugimi se ne obremenjujem in tečem v svojem ritmu, če je to dovolj za visoko uvrstitev, pač je," je po zmagi povedal Lindič, ki je v letošnji sezoni nanizal vrsto odličnih rezultatov tako na tekih po Sloveniji kot v državah bivše Jugoslavije. 

Med ženskami zmagala državna prvakinja

DSC_3758

Potekali so tudi otroški teki.

Žensko konkurenco, v kateri je bilo 17 tekačic, je popestrila državna prvakinja na 10.000 m na stezi in v polmaratonu na cesti, Novomeščanka Anja Fink, ki je progo pretekla v času 38:02. Druga je bila Zdolanka Sabina Kovačič (43:05), tretja pa Brežičanka Mojca Potokar (ŠD G Fit) s časom 48:31. "Proga je sicer zelo zahtevna, saj ima skoraj 200 m višinskih metrov. Moj namen je bil odteči ravnino v svojem ritmu, skozi klanec pa se prebiti in uživati," je povedala zmagovalka, ki so ji pri srcu predvsem polmaratonske preizkušnje, želi pa se preizkusiti tudi v maratonu. Raje kot stadionske ima cestne teke, v katerih se želi kdaj preizkusiti tudi na velikih tekmovanjih. Izpostavila je še odlično navijaško vzdušje ob progi in pogostitev na druženju po teku.

Na krajšem, 1700 m dolgem teku, sta zmagala Tim Breznikar (AK Hop2) s časom 5:16 in Klara Močnik (TSK Idrija) s časom 6:41. Najmlajši so se pomerili še v tekih na 600 in 300 m. 

Bušečo vas postavili na zemljevid Slovenije

DSC_4063

Tekači in tekačice, ki so opravili letošnji pokal

Alfa in omega teka po vinski cesti je seveda Marjan Lopatič, ki ima največ zaslug, da je tek dočakal tako lep jubilej. "Organizacija vzame mesec in pol časa. Dokumentacijo pripravim v glavnem sam, pri pripravi in izvedbi pa sodeluje še približno 50 ljudi, od redarjev ob progi do ostalih stvari," pojasnjuje. Tekači in tekačice s širšega dolenjsko-posavskega prostora radi prihajajo v Bušečo vas, saj je tek vzorno organiziran in se na njem počutijo prijetno. "Trudimo se, da privabimo tekače sem, smo pa v tem v precej slabem položaju, saj smo precej oddaljeni oz. na periferiji že v naši občini, kaj šele na širšem območju. Mislim, da smo pripomogli k temu, da smo Bušečo vas vsaj za nekatere umestili na zemljevid Slovenije. Poleg tega je v naših krajih težko dobiti sponzorje in donatorje, potrebna so predvsem osebna poznanstva," pravi Lopatič. Kljub temu da je udeležba na tekih v zadnjem času malce upadla, zagotavlja, da bodo s tradicijo teka nadaljevali: "Jaz imam še vedno voljo in mi to daje neko energijo za naprej, imamo pa toliko mladih, ki so vedno pripravljeni sodelovati in pomagati. Mislim, da bomo še vztrajali."

Upad tekačev, a pokal gre dalje

Letošnji zmagovalec Lindič, sicer glavni organizator dolenjskega pokala, ob tem dodaja, da je upad tekačev na tekaških prireditvah sicer viden, najbrž tudi zaradi omejitvenih pogojev, ki jih narekujejo razmere v družbi: "Vseeno pa tekači prepoznajo kakovost organizatorjev in Bušečo vas nagradijo z lepim obiskom." V letošnjem pokalu bo, kot kaže, izpeljanih enajst od 14 načrtovanih prireditev, za uspešno opravljen pokal pa je potrebnih pet udeležb. Po tokratnem teku so podelili plakete in nagrade tekačem in tekačicam, ki so to že opravili, na koncu bo takšnih okoli 70, kar si štejejo za lep uspeh. "Glede na stanje v Sloveniji bo tudi letos tako kot lani na Dolenjskem največ izpeljanih tekaških prireditev," ugotavlja Lindič, ki se sicer boji, da so nekateri organizatorji tekov odnehali oz. obupali, kljub temu pa se bo pokal tudi v bodoče zagotovo nadaljeval.

P. P., foto: R. R.

#povezujemoposavje


« Nazaj na seznam
»