100 pohodnikov po poti trapistov
Objavljeno:
Ponedeljek, 08.05.2023 Rubrika:
PANORAMA Bralci pišejo

Pohodniki na izhodišču ...
V soboto, 6. maja, je
Turistično društvo Brestanica organiziralo
tradicionalni Pohod po poti trapistov, na katerem se je zbralo skoraj 100 pohodnikov.
Na vsakoletnem pohodu se
spomnimo menihov trapistov, ki so bili znani po marljivi obdelavi okoliških posestev in mnogih novostih in znanjih, ki so jih pripeljali v naše kraje. Bili so prvi na Slovenskem, ki so začeli s proizvodnjo čokolade, za katero jim je cesar Franc Jožef podelil častni naziv Imperial. Proizvajali so tudi sir in različne likerje. V svojih vinogradih na Sremiču so posadili žlahtne vrste trt, ki so jih pripeljali iz Francije, in pridelali prvo penino že leta 1895.

... mimo HE Krško ...
Po zboru v starem trgu v Brestanici smo pot začeli mimo Petrove cerkve in gradu Turn proti obrežju reke Save. V svežem jutru smo se sprehodili ob najdaljši slovenski reki mimo HE Krško v Sotelsko. Sledil je vzpon po nekdanji trapistovski cesti na Sremič. Prvi postanek smo imeli v vinogradu
Lojzeta Kuneja, v katerem raste čudovita tisa, ki so jo v času, ko so imeli tu vinograde, posadili že trapisti.
Hiša vina in čokolade Kunej nam je pripravila tudi degustacijo njihovih odličnih vin. Sledil je sprehod po strmih vinogradih, mimo nekdanjih kleti trapistov, na Grmado.

... in na Grmadi
Tam smo v
Planinskem hramu PD Videm imeli daljši postanek in malico.
Boštjan Sintič je za nas pripravil odlične suhomesnate dobrote. Zelo okusen domači kruh nam je spekla
Marjanca Les. Z vrha, s katerega se ponuja čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico, smo se spustili skozi vas Sremič do
cerkve sv. Mohorja. Sledil je ogled cerkve, v kateri smo si ogledali zanimive freske iz 18. stoletja. Skozi Slom smo se po Janezovi in Rudijevi poti spustili
do Gasilskega doma v Brestanici. Sledil je ogled ene najlepših cerkva na Slovenskem -
Bazilike Marije Lurške, ki je bila zgrajena leta 1914.
Zadnji del poti nas je skozi Šite pripeljal mimo nekdanjega trapistovskega posestva in tovarn likerjev, čokolade in sirov na
grad Rajhenburg. Tu so si pohodniki lahko ogledali stalno zbirko trapistov, grajski gostinec pa nam je skuhal čudovito telečjo obaro z ajdovimi žganci. Za osvežitev na koncu poti pa je za vse pohodnike poskrbela
Vinska klet Krško, ki je podarila vina.
Krožno pohodno pot v dolžini 14 km smo uspešno prehodili ob številnih postankih, na katerih smo se osvežili in okrepčali z lokalnimi dobrotami ter zadovoljnim pohodnikom predstavili našo pokrajino s čudovitim razgledi in bogato zgodovino menihov trapistov.
Vodja pohoda: Anton Zakšek
Foto: Stane Mirtič in Boštjan Colarič