Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​36. prvomajsko kresovanje na Trški Gori

Objavljeno: Nedelja, 01.05.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0009

Člani Folklorne skupine Sožitje Krško so obiskovalcem z nasmehom delili nageljne.

V soboto, 30. aprila, je na Trški Gori pri lovskem domu na navdušenje mnogih po dvoletnem premoru zopet zagorel težko pričakovani kres v okviru 36. tradicionalnega prvomajskega kresovanja.

Odlično obiskan dogodek, na katerem ni manjkal tudi brezplačen prvomajski divjačinski golaž, so organizirali in podprli Krajevna skupnost mesta Krško, Mestna občina Krško in Lovska družina Krško. Za zabavni del kresovanja so poskrbeli člani ansambla Plamenci in Pihalni orkester Krško. Plamenci so z narodnozabavnimi uspešnicami zabavali vse zbrane do jutranjih ur, Pihalni orkester Krško pa je navdušil s svojim repertoarjem, ki je obsegal tudi slovesno izvedbo Zdravljice.
DSC_0167

Vrhunec 36. tradicionalnega kresovanja na Trški Gori je bil slavnostni prižig kresa ob mraku.V znak dobrodošlice in v počastitev praznika dela so obiskovalcem kresovanja člani Folklorne skupine Sožitje Krško ob zvokih harmonike z nasmehi na obrazih delili rdeče nageljne.

DSC_0117

Ansambel Plamenci je poskrbel za zabavo do jutranjih ur.

Slavnostni govorci na dogodku so bili: mag. Nataša Šerbec, predsednica Krajevne skupnosti mesta Krško, župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in predstavnik Lovske družine Krško Anton Božič.

Kot je v svojem govoru dejala mag. Nataša Šerbec, kresovanje predstavlja prvo tradicionalno prireditev v Krškem po daljšem premoru zaradi epidemije. »Praznik dela in kresovanje imata danes še večjo težo in še večji pomen. Praznik dela je bil vedno sinonim revolucije, upora in predvsem medsebojne solidarnosti, socialne pravičnosti in vrednot, ki so simbol delavstva,« je poudarila Šerbec. »Ne glede na to, kakšno delo opravljamo, si zaslužimo delavske pravice in dostojno plačilo kot tudi pravico do prostega časa,« je dejala Šerbec, ki je nato spomnila še na »drugo plat praznovanja«, tj. praznik delavcev, ki »spodbuja kulturno ustvarjalnost in druženje«. »Ohraniti moramo dediščino, ki nas je zapisala kot narod«, ravno tako pa moramo »zahtevati svet, v katerem so človekove pravice in enakopravnost temelj družbenega napredka«, je zaključila svoj govor mag. Nataša Šerbec.
DSC_0076

Pihalni orkester Krško je navdušil s svojim repertoarjem.Župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko je v svojem govoru uvodoma dejal, da ga veseli, da je po dvoletnem premoru zopet prišla priložnost za snidenje. »Vse pridobitve, ki jih s seboj nosi 1. maj kot simbol delavstva in vrednot dela, nakazujejo na to, da nič ni samo po sebi umevno. Za te pravice, pridobljene skozi desetletja in stoletje delavske borbe, se je potrebno potruditi tudi danes,« je poudaril Stanko ob dejstvu, da je marsikatero delovno mesto v času preteklih dveh let ugasnilo in da je marsikdo ostal brez dela. »Upam, da bodočnost prinese normalizacijo življenja in da se bomo lahko vsako leto znova srečevali tukaj in zaživeli povsem normalno. Vsem želim prijetno praznovanje in seveda živel prvi maj,« je zaključil svoj govor župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko.
DSC_0139

36. prvomajsko kresovanje na Trški Gori je bilo odlično obiskano.


Anton Božič, predstavnik Lovske družine Krško, pa je izrazil veselje, da se je po dveh letih premora zopet izvedlo tradicionalno kresovanje, »zato je današnji dan za vse toliko bolj pomemben, saj se lahko družimo in veselimo brez vsakršnih ukrepov in zadržkov«. Božič je še poudaril, da je »prvi maj praznik z dolgo delavsko tradicijo, povezan pa je z bojem delavskega razreda za boljšo in pravičnejšo družbo«. Skupni cilj prizadevanj družbe bi moralo biti delo in na podlagi rezultatov dela človeka vredno življenje, je izpostavil Božič, ki je med drugim proti koncu govora tudi dejal: »Prvi maj, praznik dela, izkoristimo za oddih, za druženje z družino in s prijatelji. Veseli nas, da praznik dela gostimo ravno na našem lovskem domu in da vas lahko pogostimo z divjačinskim golažem, saj s tem dokazujemo, da smo lovci odprti do vseh uporabnikov prostora in tudi do vseh občanov. Trdno sem prepričan, da bomo s takim sodelovanjem in druženjem nadaljevali tudi v bodoče.«

Po zaključenih govorih so vsi trije slavnostni govorci ob spremljavi Pihalnega orkestra Krško z gorečimi baklami odšli do kresa in ga v spremstvu izkušenih gasilcev, ki so poskrbeli za varnost, tudi uradno prižgali.

Več utrinkov s samega dogodka pa si lahko ogledate spodaj v fotoreportaži.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte