Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​90 let Vide Zupanc

Objavljeno: Sreda, 28.04.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC00616
22. aprila 2021 je praznovala svoj 90. rojstni dan naša teta Vida Zupanc iz Brestanice.

Vida Zupanc je bila rojena 22. 4. 1931 v družini Pepija in Jožefe Zupanc v Brestanici kot četrti otrok za brati Pepijem, Kristlom in Milanom. Ker pa je mama Jožefa ovdovela že pred njenim rojstvom, se je kmalu poročila z Jožetom Železnikom, prav tako kovačem, in tako so Zupančevi otroci dobili poleg novega očeta v nekaj letih tudi šest bratov in sester Železnik. Vida je večkrat povedala, da je bil oče Jože Železnik enako dober oče svojim Zupančevim otrokom in da ni med njimi delal nobene razlike.
IMG_20210422_162319

Vida je po končanem učiteljišču službovala po več krajih v Sloveniji in sicer v Kozini, na Studencu nad Boštanjem. Po poroki z Jožetom Krežetom pa je službovala kot učiteljica in kasneje namestnica ravnatelja v osnovni šoli Laško, kjer seje leta 1983 tudi upokojila.

Življenje je hotelo, da se je po upokojitvi preselila nazaj v Brestanico, kjer si je kupila stanovanje in se zopet lepo vključila v življenje v domačem kraju. Vida je bila vsem poznana kot prijazna in vedno nasmejana sogovornica. Njen hobi je bil vrt v bližini stanovanja in pa vsakodnevni sprehodi, kar jo je držalo pri zdravju in v dobri kondiciji.

Zgodilo pa se je leta 2016, ko je po kapi, ki jo je doletela na izletu upokojencev v Izoli, zamenjala svoj dom v Brestanici za domovanje v Domu starejših občanov v Krškem. V petih letih se je dobro vključila v življenje v domu, kjer je ob pomoči vozička vsak dan obhodila vse bližnje ulice v okolici doma.

Toda leto 2020 je tudi v domu pustilo posledice. Stanovalci so omejeni na življenje in gibanje znotraj doma. To je pustilo posledice tudi na počutju in zdravju naše tete. Vesela je vsakega obiska sorodnikov in znancev. Tako smo jo za njen 90. rojstni dan v četrtek, 22. 4. 2021, obiskali nečaki Marko, Boštjan, Andreja in Meta z družinami ter prijateljice Vida, Magda in Marta in ji pripravili kratek pevski program ter ji tako popestrili njen praznik.

M. Ž.
« Nazaj na seznam