Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Brežičanke in Brežičani migali v Piranu

Objavljeno: Torek, 30.08.2016    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
piran_sola_zdravja_03
Osrednji piranski Tartinijev trg se je v soboto, 27. avgusta,  oranžno obarval. Zgodaj zjutraj se je na njem zbralo več sto predstavnikov  društva Šola zdravja, ki ima  v različnih krajih Slovenije približno 40 podružnic in vadbenih skupin. Njihovo število  iz leta v leto narašča, prepoznavni znak pa predstavljajo  oranžne majice, v katere so odeti med vadbo.

V Posavju deluje za zdaj le brežiška podružnica, ki je bila na pobudo vodstva Zavoda za šport Brežice ustanovljena junija letos in torej sodi med najmlajše. Kljub temu  šteje že nekaj nad 60 članic in članov. Prva skupina je nastala leta 2007 v Piranu.
 
Večina udeležencev jutranje telovadbe, ki jo je avtor, v Ljubljani delujoči ruski zdravnik Nikolaj Grišin, poimenoval 1000 gibov, je starejših od 50 let. Polurna telovadba se  pod vodstvom usposobljenih  prostovoljcev v različnih krajih naše domovine vsak delovni dan začne ob pol osmih zjutraj.
 
Razmeroma preproste in za vsakogar primerne vaje se izvajajo stoje. Udeleženci v dobre pol ure  razgibajo vse sklepe in mišične skupine, kar jim z izboljšanjem gibljivosti koristi pri ohranjanju  funkcionalne sposobnosti.
 
Zaradi vadbe v skupini in prijetnega druženja po vadbi, jutranja telovadba ugodno vpliva tudi na psihično počutje. Slednjemu pritrjujejo prav vsi udeleženci iz Brežic, ki so sobotno druženje v Piranu označili kot nepozabno doživetje. 

E. S.
 
 
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte