Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Cerkev sv. Miklavža v Podkraju: blagoslov obnovljenega stranskega oltarja

Objavljeno: Torek, 02.07.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
1 ali to na vrh clanka

Obnovljen stranski oltarj sv. Barbare v podružnični cerkvi sv. Miklavža v Podkraju

V zadnji junijski nedelji 2024 so bila blagoslovljena obnovitvena dela stranskega oltarja sv. Barbare v podružnični cerkvi sv. Miklavža v Podkraju. Slovesnost je vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Domači radeški župnik in dekan Miro Bergelj je izpostavil, da je v tej cerkvi po 2. svetovni vojni večinoma maševal vsakokratni župnik v Hrastniku, od leta 2018 pa s to cerkvijo upravlja župnija Radeče. Potem ko je bila v lanskem letu prodana stara mežnarija, so bila pridobljena finančna sredstva namenjena obnovi cerkve. Obnovljen je bil stranski oltar sv. Barbare in ob tem opravljenih še nekaj manjših del, kot so osvetlitev in beljenje dela notranjosti cerkve.  Ker je sv. Barbara zavetnica rudarjev, ki v teh krajih domujejo že od nekdaj, so bili pri slovesni sveti maši prisotni tudi rudarji v uniformah in s svojim praporom.
7a

Blagoslov škofa Jamnika


Škof Jamnik je poudaril, da so cerkve dragocena dediščina naših prednikov, njihove obnove pa priložnosti tudi za obnove medsebojnih odnosov. Žar obnovljene lepote naj vedno svetlo odseva v naših življenjih. Da si s tem prizadevamo za višjo kvaliteto skupnega življenja, je poudaril tudi Marko Funkl, župan občine Hrastnik. Ker je s somaševanjem sodeloval Gregor Majcen, župnijski vikar v Trbovljah, je to pomenilo simbolično povezanost med župnijama in škofijama. Po zahvali vsem sodelujočim pri obnovi je sledilo prijetno druženje ob glasbi in pogostitvi v bližnjem gasilskem domu.    

Zapisala: Mateja Kovač 
Fotografije: Branko Klančar in Mateja Kovač
« Nazaj na seznam
»