Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Člani Dolenjske podružnice MS v Brežicah

Objavljeno: Sreda, 24.05.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
v vovodovnem stolpu

V vodovodnem stolpu ...

Dolenjska podružnica Združenja multiple skleroze Slovenije je imela v torek, 23. maja, srečanje v Brežicah. Ogledali so si obnovljeni vodovodni stolp, se sprehodili po starem mestnem jedru ter se posladkali v Yogurtlandiji.

 Multipla skleroza (MS) je najpogostejša nevroimunska bolezen. Najpogosteje zbolijo osebe med 20. in 40. letom starosti. Pojavlja se v obliki nihanj med poslabšanjem in izboljšanjem. MS lahko povzroči različne okvare na okončinah, utrudljivost, nejasen ali dvojni vid, okvare sluha in govora, motnje občutenja, težave pri zadrževanju urina in blata ter mišično nemoč okončin, ki lahko vodi v lažjo ali težjo invalidnost. MS ni nalezljiva bolezen, prav tako ni dedna, obstaja pa nagnjenost k tej bolezni. Med obolelimi je 70 % žensk.
pred stolpom

... in pred njim


 
Letos mineva 50 let od ustanovitve Združenja MS. Ustanovljeno je bilo z namenom, da združuje obolele z MS in jim pomaga živeti s to boleznijo. Zelo pomembna je obnovitvena rehabilitacija, obiski članov, seminarji za mlajše obolele, razna srečanja, predavanja, asistenca na domu. Lokalne potrebe in želje članov z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja so pripomogle, da je nastala tudi Dolenjska podružnica. Ta pokriva kar 19 občin.
sprehod po Brežicah

Sprehod po Brežicah


 
Danes je v Dolenjski podružnici 172 članov. Skupaj z odborom podružnice in poverjeniki skušajo članom ponuditi kar največ. Glede na razkropljenost članov po celotni Dolenjski, Beli krajini in Posavju pripravljajo lokalna srečanja, različna predavanja, vabijo jih k udejstvovanju na športnem področju, k skupini za samopomoč … Priložnost za druženje je tudi občni zbor in seveda tudi izlet.
 
»Zavedamo se, da multipla skleroza ni poznana vsem, nam pa niso poznane vse zanimivosti, ki jih ponuja posamezni kraj. Trudili se bomo, da jih s časom obiščemo čim več. Ta srečanja bodo priložnost, da jih spoznamo in s tem tudi predstavimo multiplo sklerozo,« je zapisala Anita Hočevar iz Dolenjske podružnice MS.
 
P. P./vir: Dolenjska podružnica MS
                                
« Nazaj na seznam
»