Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kostanjevičani so v Studeno spustili gregorčke

Objavljeno: Sobota, 11.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_9524

V Studeno so spustili 16 gregorčkov ...

V Kostanjevici na Krki so na predvečer gregorjevega, ki ga praznujemo 12. marca in naj bi naznanjalo prihod pomladi, velja pa tudi za slovenski praznik zaljubljencev (ko se ptički ženijo), v potok Studena spustili t. i. gregorčke.

Gre za običaj, pri nas bolj značilen za Gorenjsko in okolico Ljubljane, ko se v potoke, reke in druge vode spušča gregorčke – majhna plovila v obliki hišk, cerkvic, barčic in drugih predmetov, v katerih se prižge svečko. S tem se simbolično »luč vrže v vodo«, saj se dan do tega dne toliko podaljša, da rokodelcem ni več treba delati ob luči oz. umetni svetlobi. Šega naj bi izvirala že iz 15. ali 16. stoletja, nasledila pa je že predkrščansko obredje, pri katerem so na ali v vodo dali ogenj.
DSC_9517

... kar je z bližnjega mostu opazovalo kar lepo število krajanov in krajank.Turistično društvo Kostanjevica na Krki je spust gregorčkov po Studeni pripravilo četrtič, a zaradi omejitev v minulih letih prvič z malo večjim številom udeležencev, je povedala predsednica društva Tatjana Petrič in zbranim predstavila ta običaj. Kot je dejala, je bila Kostanjevica na Krki nekoč znana po številnih obrtnikih in s tega vidika samooskrbna oz. samozadostna.

16 gregorčkov, ki so jih spustili v dokaj visoko Studeno, je nastalo v domačih delavnicah, pri čemer so sodelujoče spodbudili, naj uporabijo kolikor se da naravne materiale, čeprav so jih poskusili pred izlivom potoka v Krko ujeti in potegniti ven iz vode. »Veseli smo, da se nas je toliko zbralo. Za naslednje leto pa razmišljamo, da bi pred spuščanjem organizirali še delavnico izdelovanja gregorčkov,« je dejala Petrič, ki se ji zdi najbolj pomembno, da se na ta način obujajo že malce pozabljeni običaji.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam