Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Med 30 vrhovi za 30 let tudi Lisca

Objavljeno: Ponedeljek, 26.04.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
PD Lisca_30 vrhov za 30 let_06

V projekt »30 vrhov za 30 let« je vključena tudi Lisca.

Slovenci letos obeležujemo 30 let samostojnosti lastne države. To ni samo praznično leto samostojnosti, ampak tudi enotnosti naroda in nacionalnega poguma. Pohodništvo, planinarjenje in gorništvo so med najbolj priljubljenimi načini preživljanja prostega časa Slovencev. Hribe in gore imamo preprosto radi. 

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim gorniškim klubom Skala – zvezo gorniških klubov pripravil projekt »30 vrhov za 30 let«. Ob tem je izdal knjižico z izborom in kratkimi opisi vrhov ter prostorom za jubilejni priložnostni žig vsakega od njih. Znotraj regije Posavje je v knjižico umeščena tudi Lisca, razgledni vrh nad Savo, na katerem stoji meteorološka postaja in v bližini katere se nahaja tudi vrh Lovrenc, botanični biser posavskega hribovja.
PD Lisca_30 vrhov za 30 let_01

Načelnica markacijskega odseka v Planinskem društvu Lisca Sevnica Doroteja Jazbec je na Lisco dostavila knjižice in žig.Takole so v knjižici opisali Lisco, ki je ena od točk razširjene Slovenske planinske poti:
Zahtevnost: lahka planinska pot
Oprema: običajna pohodniška oprema
Izhodišče: sotočje Gračnice in Lokavškega potoka pri nekdanji gostilni Blatnik
Koča: Tončkov dom na Lisci (927 m nadm. v.)
Zemljevid: Lisca in Sevnica z okolico – 1:30 000, PZS, MaPZS

Lisca je na severu gozdnata in strma, na jugu pa položnejša in zato lažje dostopna. Z zaobljenega travnika na vrhu je odličen razgled. Na Lisco se lahko pripeljemo z avtomobilom, a to za planince seveda ni sprejemljivo. Naš predlog pohoda pelje mimo cerkvice sv. Lovrenca in razglednega slemena. Na Lisco lahko pridemo tudi z Brega, iz vasi na levem bregu Savi zraven Loke pri Zidanem Mostu. Iz Sevnice se lahko na Lisco povzpnemo čez Zajčjo goro in skozi vas Ledina, na Lisco pelje poti iz Jurkloštra, vzhodna pot vodi na vrh s Planine pri Sevnici.

Načelnica markacijskega odseka v Planinskem društvu Lisca Sevnica Doroteja Jazbec je tako prejela in s pohodom po Jurkovi poti na Lisco dostavila knjižice in žig, da bodo lahko udeleženci te akcije tudi na posavskem biseru lahko pridobili trajen spomin v obliki odtisa. Hkrati vas vabimo, da se ljubitelji pohodništva in planinarjenja oglasite na Lisco po knjižico in vanjo odtisnete prvi žig, nato pa se tekom prazničnega leta odpravite še na preostalih 29 vrhov (Boč, Cesarski vrh, Črna prst, Črni vrh, Donačka gora, Goteniški Snežnik, Kanin, Krim, Krn, Krvavec in Velik Zvoh, Kum, Mirna gora, Mrzlica, Nanos in Suhi vrh, Peca, Porezen, Raduha, Ratitovec, Rombon, Sabotin, Slavnik, Slivnica, Sotinski vrh, Stol, Trdinov vrh, Trstelj in Cerje, Uršlja Gora, Velika Planina in Veliki Snežnik).

Vir: PD Lisca Sevnica
« Nazaj na seznam