Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Pestro leto v Pogovorni skupini za starejše na Velikem Trnu

Objavljeno: Petek, 12.11.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
PLETENJE VENCEV (2)
Pogovorna skupina za starejše deluje pod okriljem Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn tretje leto in ima srečanja enkrat na teden v Naši hiši 470. 

Osnovna dejavnost skupine je druženje s pogovorom, izvajajo pa tudi dodatne dejavnosti, ki pripomorejo k zmanjševanju osamljenosti, povečevanju socialne mreže in izobraževanju starejših. Program sofinancira tudi Občina Krško.

posavskapotujočaknjižnica (1)
V sklopu lastnih dejavnosti mesečno obiščejo Posavsko potujočo knjižnico, ki se ustavi tudi na Velikem Trnu in si po želji izberejo literaturo. V maju so se odpravile na Grad Rajhenburg in si ogledale razstavo Izgnanci. S prijazno vodičko so  se spominjale težkih trenutkov preteklosti in iskale znane obraze na fotografijah. V juniju so pomagale spletati vence za žegnanje pri Svetem Vidu na Ravneh, kjer domačinke še vedno ohranjajo to lepo tradicijo. V goste so povabile študenta japonologije in zgodovine, ki jim je z navdušenjem predstavil svoje potovanje po Japonski, njihovo kulturo in jezik.
GA.VIDKA KUSELJ (1)

Organizirale so tudi dva celodnevna izleta. Najprej so se, večina prvič, z gondolo in sedežnico popeljale na Veliko planino, kjer so se sprehodile do kapele Marije Snežne in uživale v lepotah narave, za zaključek pa še skočile do izvira Kamniške Bistrice. Drugič pa so krenile proti Gorenjski, seveda najprej na Brezje, nato pa v Tržič. Ogledale so si Kurnikovo hišo in čudovite Tekčeve jaslice. Pot jih je vodila nato v Lom pod Storžičem. Prijazni župnik jim je razkazal čudovito, povsem obnovljeno cerkev Svete Katarine, okusno kosilo so jim pripravili na Izletniški kmetiji Pr'Hariž, S'vaparjeva Meti pa jim je predstavila svojo življenjsko pot in zeliščarsko znanje. Na izletih res ni manjkalo dobre volje, smeha, pesmi in klepeta.

V avgustu se je na vabilo prijazno odzvala gospa Vidka Kuselj in jim, na enem od srečanj, predstavilo svojo bolečo izkušnjo, opisano v knjigi Zdaj sem tvoja Moja. Ugotavljale so, da demenca trka na vrata prenekatere družine. Zato so tudi v oktobru organizirale predavanje Demenca-izziv družine, ki ga je odlično  pripravila gospa Martina Žerjav, dipl.medicinska sestra, zaposlena v DSO Krško. Načrtovale so še več dejavnost, a jih zaradi epidemioliških razmer niso uspele izvesti.
 
Članice skupine, ki to še zmorejo, tudi aktivno sodelujejo na dogodkih društva. Tako so se v letošnjem letu udeležile pohoda na Rako z ogledom Gradu Raka; košnje otave, kjer so spretno kosile ali grabile. Sodelovale so tudi na kuharskih delavnicah društva, pri ličkanju koruze, se odpravile po Mlinarjevi poti na Bučki  in se udeležile Martinovega pohoda.
 
Na tedenskih srečanjih gojijo predvsem pogovor, skupaj se učijo poslušati, sprejemati različna mnenja in spoštovati drug drugega. Teme pogovorov so različne, včasih povsem vsakdanje, drugič bolj poglobljene. Skupaj obujajo spomine in se iz izkušenj učijo prebroditi težave. Trudijo se za dobro počutje in povezanost vseh članic ter skupaj tkejo lepe spomine.
 
Irena Janc
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani

18.11.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih