Po treh letih spet kulinarično-vinski praznik v Kostanjevici
Objavljeno:
Ponedeljek, 09.05.2022 Rubrika:
PANORAMA Redakcija

Ogled nagrajenih suhomesnatih izdelkov
V
kostanjeviški Gostilni Žolnir je v petek zvečer po treh letih ponovno potekala tradicionalna skupna prireditev tamkajšnjega
društva vinogradnikov in ljubiteljev domačih kolin, t. i.
Praznik vina, kruha in »suhega sadja«.
Člani vinogradniškega društva so na ocenjevanje, ki so ga izvedli 18. marca, prinesli
98 vzorcev vin letnika 2021 in starejših, od tega 44 vzorcev cvička, ki jih je ocenila komisija pod vodstvom
Jureta Grubarja. Po njegovih besedah je bil splošen vtis glede kvalitete vzorcev cvička pozitiven, navdušile so jih modre frankinje aktualnih, predvsem pa starejših letnikov, ravnodušnih jih niso pustili niti vzorci sortnih belih vin, vse penine so bile ocenjene kot visokokakovostne in vrhunske. Kot je povedal predsednik društva
Matej Kuhar, je bil lanski vinski letnik poseben zlasti zaradi hude spomladanske pozebe.

Predsednika obeh društev Franc Kovačič in Matej Kuhar
Najvišjo oceno med cvički je dobil vzorec kleti
Vina Jelenič (16,37) sledila sta vzorca
KZ Krško (oceni 16,33 in 16,30), velike zlate medalje so si poleg omenjenih prislužili še trije vzorci Vin Jelenič ter vzorca
Mateja in Andreje Kuhar. Tudi med frankinjami letnika 2021 je slavil Jeleničev vzorec (ocena 17,90), kot nekakšnega prvaka ocenjevanja pa je Kuhar izpostavil laški rizling – suhi jagodni izbor letnika 2011 iz KZ Krško z oceno kar 19,63. »Kakor je kazalo na slab letnik, smo lahko kar zadovoljni z njegovo kvaliteto,« je strnil predsednik, ki opaža, da na ocenjevanju pada delež vzorcev cvička, narašča pa delež sortnih vin.

Zmagovalci kategorij na ocenjevanju domačih dobrot, z leve: Drago Kranjc, Silvo Vide in Boštjan Sintič z Matejem Kuharjem
Na ocenjevanju »suhega sadja«, kot pravijo domačim suhomesnatim izdelkom, je največ priznanj in zmag po kategorijah osvojil
Boštjan Sintič z Dolenje Pirošice, ki je dobil najvišje ocene za vzorce salame, špeha oz. slanine, domače klobase in kruha, najboljšo špehovko je naredil
Drago Kranjc iz Dolenjega Vrhpolja (Sintič je bil drugi), najboljši šink oz. zašinek
Silvo Vide iz Grobelj, najboljši vzorec vina pa je na društveno ocenjevanje prinesla
družina Bakšič s Cirja pri Raki. Sintič je bil najboljši tudi v kombinaciji vina, špeha in kruha, druga je bila že omenjena družina Bakšič, tretja pa
družina Drmaž z Dolenje Prekope.
Na petkovem dogodku, na katerem so podelili priznanja najboljšim pridelovalcem, so bile
domače dobrote in vina seveda tudi na pokušino.
P. P., foto: P. P. in A. Hruševar