Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Rokodelska razstava PZDU Posavje z naslovom »Barvita jesen«

Objavljeno: Četrtek, 09.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0999

Razstavljeni izdelki so zelo barviti.

V sredo, 8. septembra, je v Mencingerjevi hiši v starem krškem mestnem jedru potekalo odprtje VII. posavske razstave ročnih del v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavje v sodelovanju z Društvom upokojencev Krško ob podpori Kulturnega doma Krško ter Mestnega muzeja Krško.

Na razstavi z naslovom »Barvita jesen« svoja dela razstavljajo društva upokojencev Posavje, in sicer so to: DU Krško, DU Raka, DU Bizeljsko, DU Brežice, DU Tržišče, DU Radeče, DU Kostanjevica, DU Brestanica ter DU Sevnica.

Odprtje razstave je z lepo besedo povezovala Margareta Marjetič iz KD Svoboda Brestanica, z ljudskimi pesmimi pa sta večer popestrila tenorist Marko Železnik ter Roman Drstvenšek na harmoniki, ki sta ravno tako člana KD Svoboda Brestanica.
DSC_1030

Zbrane na otvoritvi ...Po uvodnem pozdravu Marjetičeve je vse zbrane prisrčno pozdravila predsednica DU Krško Snežana Resman in povabila k ogledu razstave, zatem pa je besedo predala predsedniku PZDU Posavje Jožetu Žnidariču, ki je med drugim dejal: »Danes je veliko kiča po svetu. Naše stvari pa so iz srca narejene in podarjene. Koliko vbodov, koliko razmišljanja je bilo vloženega v ta ročna dela.«
DSC_1060

... sta k ogledu razstave v sproščenem tonu povabila predsednik PZDU Posavje Jože Žnidarič (levo) ter predsednica DU Krško Snežana Resman (desno).


Naslednji je na oder stopil predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Branko Suhadolnik, ki je dejal: »Rad pridem v vašo sredino. Izdelujete čudovite stvari in vedno imate rdečo nit. Rokodelstvo in druženje sta pomembna, tako kot prenos znanja, zato želimo to spodbujati, saj se bo skozi to ročno delo spet začelo ceniti.« Poudaril je tudi, da bodo letos imeli razstave v vseh trinajstih pokrajinah, saj, tako Suhadolnik, je bilo veliko društev aktivnih tudi med korono. Po njegovem mnenju gre pri delavnicah in razstavah za prenos znanja, zato je na koncu tudi izpostavil: »Rokodelci si zaslužijo status. V celotni Sloveniji imamo 3000 rokodelcev.«
DSC_1062

Za popestritev večera so poskrbeli člani KD Svoboda Brestanica: tenorist Marko Železnik (levo), povezovalka večera Margareta Marjetič (v sredini) ter Roman Drstvenšek na harmoniki (desno).Vse zbrane je v prijetno sproščenem tonu nagovorila tudi podžupanja Občine Krško Nuša Somrak: »Od vas rokodelcev sem se naučila, da gre pri vašem delu za prenos znanja, odprli ste se proti naši družbi; še naprej vam želim veliko uspeha pri nadaljnjem delu.«

Ob koncu prireditve je sledila podelitev zahval, ki jo je Marjetičeva pospremila z naslednjimi besedami: »Ustvarjate in se povezujete. Tudi današnja 'Barvita jesen' je dokaz neskončnega potrpljenja.« Predstavnikom vseh sodelujočih skupin sta Resmanova in Žnidarič nato podarila cvet v znak zahvale in v spodbudo za nadaljnje delo, sledilo pa je še povabilo na tri delavnice, ki bodo potekale v Mencingerjevi hiši, in sicer:
  • 14. september: Papirnate rože, vodi Irena Kožuh (DU Brestanica)
  • 15. september: Rože iz nogavic, vodi Irena Hribar (DU Sevnica)
  • 16. september: Izdelava gumbkov, vodi Brigita Habrla (DU Bizeljsko)
Rokodelska razstava z naslovom »Barvita jesen« v Mencingerjevi hiši je na ogled od 8. 9. do 17. 9., in sicer od torka do petka od 10. do 18. ure, v soboto pa je na ogled od 12. do 18. ure.

A. K.  

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

18.11.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih

03.11.2020 | Sporočilo

Lesena igrala ob ribniku Resa

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik