Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v krških šolah in vrtcih

Objavljeno: Sobota, 19.11.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
DSC_4857
V Sloveniji letos že dvanajstič zapovrstjo tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

V projekt se vsako leto vključujejo tudi vrtci in osnovne šole v mestni občini Krško ter javni zavodi, tudi občinska uprava. Župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko je k slovenskemu zajtrku sedel z učenkami in učenci OŠ Brestanica.

DSC_4839
Kot poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je glavni namen dneva slovenske hrane poudarek na v Sloveniji pridelani hrani, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost, pridelovalcem in predelovalcem hrane pa posebno priznanje. V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvedel na vseslovenski ravni. Letošnji poteka pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla, njegov namen pa je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja, prav tako pa poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu, še dodajajo na ministrstvu.

Vir: Mestna občina Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči