Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Živopisna razstava kvačkanih odejic v Brestanici

Objavljeno: Ponedeljek, 23.05.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0780

Skupinska fotografija prostovoljk akcije. Od leve proti desni stojijo: Fani Kamnikar Šeme, Marija Zakšek, Dragica Perc, Nataša Širić, Branka Solomun, Irena Žganjar in Slavica Dular.

V okviru vseslovenske dobrodelne akcije kvačkanja odejic za starostnike v domovih in drugih zavodih so v petek, 20. maja, v zgodnjih dopoldanskih urah slavnostno odprli prvo razstavo odejic v gasilskem domu v Brestanici. Za organizacijo so poskrbeli pri Zavodu Rajhenburške zanke, ki ga vodi Nataša Širić.

Tokratna razstava, ki jo je uradno odprla vodja organizacije akcije na Ptuju Irena Žganjar, je opremljena s sloganom »Delamo s srcem«. Sicer pa sta idejni vodji ter pobudnici vseslovenske akcije kvačkanja odejic Meta Nelc in direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič.
DSC_0765

Prostovoljka Marija Zakšek iz Pokleka pri Blanci je naredila že 28 odejic, kvačkati pa se je naučila med obdobjem koronakrize in to kar preko youtube-a.


»Na razstavi razstavlja 38 prostovoljk, razstavljenih pa je 145 odejic. V akcijo je vključenih več kot 100 prostovoljk in do včeraj smo naredile 537 odejic,« je za naš medij in časopis povedala Nataša Širić, pobudnica, organizatorka in vodja akcije iz Zavoda Rajhenburške zanke.

DSC_0768

Razstavo je odprla vodja organizacije akcije na Ptuju Irena Žganjar, ki je v okviru akcije skvačkala celo slovensko zastavo v velikem formatu.

Širić je še povedala, da je kvačkanje primerno za vsakogar, saj se lahko spoznaš z različnimi materiali, umiriš psiho in odkrivaš različne tehnike. »Ta projekt ima dvojno korist – koristi ljudem, ki izdelujejo odejice, in pa tudi tistim, ki odejice prejmejo v dar,« je še dejala.

DSC_0779

Za organizacijo razstave odejic je poskrbela Nataša Širić iz Zavoda Rajhenburške zanke – delamo s srcem.

»Vse odejice s tokratne razstave so v celoti namenjene za DSO Ljutomer, rehabilitacijski center ZUDV Dornava in pa za Dom upokojencev Ptuj – enota Muretinci,« je povedala vodja organizacije akcije na Ptuju Irena Žganjar. Dejala je še, da zagotovo izdelovanju odejic posveti 2 uri svojega časa, pozimi pa celo več. Ideje za vzorčke udeleženke akcije črpajo od vsepovsod, najdejo jih tudi na internetu, nato pa nastajajo čudovite kombinacije vzorcev, je še razložila.

»Srčnost privabi, v odejico vložiš svoj čas – ko končni izdelek podariš in prejmeš v zahvalo nasmeh, je to nekaj najlepšega; to človeka preprosto osrečuje. Od tod tudi naš slogan,« je še izpostavila Žganjar in poudarila, da vse prostovoljke, ki jih resnično ni malo, delujejo izključno na etični pogon in za dobro ljudi. »V zameno dobimo notranje zadovoljstvo in to je obenem tudi terapija za nas,« je še dodala Žganjar.

Kot so povedale prostovoljke dobrodelnega projekta kvačkanja odejic, je bila prva odejica v ta namen skvačkana 25. oktobra leta 2021, tako da pridne roke že sedem mesecev ustvarjajo čudovite in raznobarvne odejice, ki jih nato podarijo tistim, ki jih potrebujejo; večinoma so to starostniki v domovih za starejše ali v drugih zavodih. Vsekakor gre pri tej akciji za plemenito poslanstvo vseh prostovoljk, v eno odejico pa je vloženih več kot 40 ur dela. Za posamezno odejico se porabi cca. 700 gramov volne, so še povedale prostovoljke.

Poleg razstave odejic so bile od petka do nedelje v gasilskem domu v Brestanici na voljo tudi delavnice kvačkanja, razstava pa je bila s svojo raznovrstnostjo odejic prava paša za oči. V okviru razstave so tudi zbirali sredstva za nakup volne, veseli pa so bili tudi vsakega kosa podarjene volne za nadaljnje ustvarjanje.

Obiskovalce so pričakala tudi prikupna drobna kvačkana darila v obliki srčkov, lahko pa so si ogledali zemljevid Slovenije, na katerem so bili označeni vsi kraji, kjer pridne roke kvačkajo odejice v okviru predstavljenega projekta. Akcija kvačkanja odejic je dejansko navdušila tudi celotno Posavje – prostovoljke, ki pridno kvačkajo odejice, prihajajo iz Podsrede, Loke pri Zidanem Mostu, Radeč, Boštanja, Blance, Brestanice, Leskovca pri Krškem, Podbočja in Brežic.

Posebna zahvala pa gre tudi Ireni Šoln, Fani Kamnikar Šeme ter Branki Solomun, ki so poskrbele za odlično pogostitev ob odprtju razstave; PGD Brestanica pa gre zahvala, ker so prijazno odstopili prostor za postavitev razstave.

V okviru slavnostnega odprtja je Žganjar v svojem govoru izpostavila naslednjo sklepno misel: »Idej in dela je veliko. Prisrčna hvala vsem, ki ste prišli pogledat razstavo in nas podpret v našem ustvarjanju.«

A. K.      
« Nazaj na seznam
»