Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​130 let PGD Leskovec pri Krškem v duhu prenove gasilskega doma in posodobitve avtoparka

Objavljeno: Četrtek, 15.09.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
pgd_leskovec_pge_krsko_primopredaja_vozila_01
Na koledarju se je obrnil list z letnico 1892, ko se je začela zgodba Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Leskovec pri Krškem. Viri kot ustanovitelje navajajo krajane Ivana Pfeiferja, Karla Riedla, Franca Mladkoviča, Alojza Giolesa, Franca Lavrinška, Janeza Kerina in Vinka Vovka. 

130 let obstoja in delovanja društva, ki ga praznujejo v letošnjem letu, pa bodo leskovški gasilci s slovesno prireditvijo obeležili v prihodnjem letu, ko bo predvidoma domač gasilski dom, katerega prenova trenutno poteka, služil namenu v posodobljeni obliki.
PGD Leskovec se je tekom del na večnamenskem objektu soočil z nekaj težavami, ki so bile vidne kot mirovanje del. Projektantska služba namreč v nekem obdobju ni ravno prišla do skupnega jezika z izvajalcem del, kako pospešiti gradbena dela, da bo projekt tekel skladno z zastavljeno časovnico.
pgd_leskovec_prenova_gasilskega-doma (2)
Koordinacijski sestanki potekajo vsako sredo, in tako se projektant, investitor in predstavniki uporabnikov objekta (Krajevna skupnost Leskovec, Kulturno društvo Leskovec pri Krškem, PGD Leskovec) ter nadzornik seznanjajo, kako dela napredujejo. Konec maja 2023 naj bi bil objekt, v sklopu katerega je tudi leskovški gasilski dom, pripravljen za tehnični prevzem.

pgd_leskovec_prenova_gasilskega-doma (17)
Ko bodo gasilci pridobili nove prostore, bodo le-ti bolj sodobni ter znotraj njih tudi primerne garderobe, imeli bodo tri nove garaže, kar bo skupaj z eno obstoječo pomenilo možnost zaščite štirih vozil pred zunanjimi, predvsem vremenskimi vplivi. Nad garažnim delom bo arhivska soba, manjša sejna soba in pisarna za tajnika, predsednika in poveljnika društva.

Celotna investicija naj bi po izračunih iz časa, ko se je projekt spravil na papir in potrdil, znašala okoli 300 tisoč evrov, od tega je del, ki zadeva območje nad garažami v domeni PGD Leskovec in bo terjal okoli 115 tisoč evrov. Znesek je za društvo velik, strošek, ki je na njihovih plečih, pa bodo krili s pomočjo večletnega varčevanja ter s prispevki sponzorjev in krajanov. Zunanjo ureditev in garažne prostore bo financirala Mestna občina Krško, kar je povezano tudi s tem, da je odkupila od gasilcev del, kjer bo po novem kulturna dvorana.

Ne le posodobljen gasilski dom – tudi posodobitev avtoparka!

Vzporedno z opisano prenovo objekta, v katerem je tudi gasilski dom, pa gasilci PGD Leskovec pri Krškem že lep čas zbirajo finančna sredstva tudi za novo vozilo: »Leta 2025, upamo, da bomo pridobili avtocisterno GVC 16/25, ki nam glede na našo III. kategorijo pripada kot osnovno vozilo in tedaj bo naš vozni park posodobljen, saj se bo 36 let stara cisterna znamke Mercedes lahko »upokojila«.

Pred slabim mesecem dni, 19. avgusta, so se leskovški gasilci že razveselili trenutne posodobitve, s strani PGE Krško so namreč pridobili v uporabo gasilsko avtocisterno GVC 24/50 s 5000-litrskim rezervoarjem vode, ki sta jo odkupila Gasilska zveza Krško in PGD Leskovec pri Krškem. »S PGD Leskovec pri Krškem smo ob prevzemu opravili krajše usposabljanje in preverili vso predano opremo. Menimo, da je to zelo dobra praksa tudi za v prihodnje, saj so naša vozila kljub številnim opravljenim intervencijam, še vedno zelo uporabna za PGD-je, vozila so tudi redno vzdrževana. Velika prednost je tudi, da gasilci PGE poznajo karakteristike vozila, ki se bodo z njim srečevali tudi na prihodnjih intervencijah,« pravijo na PGE Krško. Ob predaji vozila so bili navzoči Aleš Stopar, direktor PGE Krško, in službujoča izmena, iz PGD Leskovec pa predsednik društva Borut Arh in sedem prostovoljnih gasilcev društva, je sporočil Anton Starc, poveljnik operativne gasilske enote.

Pogled v zgodovino leskovških gasilcev

Prvi gasilski dom se je kmalu po ustanovitvi nahajal v zelo skromni obliki kar sredi vasi, na zemljišču, ki ga je gasilcem odstopil Franc Vakselj, več let pa je trajala gradnja za tiste čase primernega gasilskega doma, ki je bil po neštetih udarniških akcijah članov namenu predan leta 1957. Ob 70-letnici je PGD Leskovec pri Krškem razvilo svoj prapor, ob 100-letnici pa so se razveselili novega asfalta pred gasilskim in zadružnim domom, prenovljena in obnovljena je bila dvorana zadružnega doma, prenovljena stara ročna gasilska brizgalna in še marsikaj. Leta 1997 so se začela gradbena dela pri adaptaciji zadružnega doma, večnamenske dvorane in ureditvi nove garaže. Poleti 1999 so pionirji PGD Leskovec prvič letovali v Nerezinah, kjer so tudi opravili tečaj za izprašanega gasilca pionirja. Leta 2001 so nabavili in uspešno zaključili nadgradnjo tovornega vozila znamke Mercedes 170, ki je končno dobilo podobo avtocisterne. Pred praznovanjem 110-letnice so obnovili fasado in zamenjali večji del oken, posebej ponosni pa so na njihov gasilski stolp, ki ga krasi podoba sv. Florjana, zavetnika gasilcev. Nov gasilski kombi Citroen Jumper je bil nabavljen leta 2005 ob znatni pomoči GZ Krško. September 2010 je delo leskovških gasilcev in celotne GZ Krško kot tudi druge kraje po Sloveniji zaznamovala velika povodenj ob obilnem deževju. PGD Leskovec pri Krškem je pobrateno z DVD Radešić (Občina Breznički Hum v Varaždinski županiji), leta 2010 so obnovili listino o pobratenju z dne 31. 7. 1965 in iz leta 1977. Večkrat so že sodelovali na državnih članskih in mladinskih tekmovanjih. Ob 120-letnici so prevzeli avto Nissan Pathfinder 2.5 DCI SE, ki so ga preuredili v poveljniško gasilsko vozilo. (vir: zbornik PGD Leskovec pri Krškem ob 120-letnici ustanovitve, 2012; zbral in uredil Ivan Pečnik)

Društvo šteje 140 članov

PGD Leskovec pri Krškem v povprečju beleži 10-15 intervencij, toda letošnje leto so jih zabeležili že 12 – tudi na račun velikega požara na Krasu in požara na deponiji odpadkov v Spodnjem Starem Gradu. V zadnjem času sicer glede na vrsto intervencije izstopajo travniški požari in požari stanovanjskih objektov, pogosto pa leskovški gasilci priskočijo na pomoč manjšim društvom, četudi se intervencija sicer ne odvija na leskovškem teritorialnem območju. Društvo šteje 40 operativnih članov, vseh članov, katere organizacijsko vodi predsednik Borut Arh in operativno poveljnik Aleš Kranjčevič, pa je 140.

Načrtujejo, da bodo – ko bo objekt zgrajen in dokončan ter avtopark posodobljen, vse svoje napore usmerili v krepitev mladinskih vrst (kvizi, približanje gasilske dejavnosti skozi uporabo VR očal, še tesnejša povezava z domačo šolo in vrtcem). Njihov najstarejši član je veteranka Anica Kranjčevič in šteje 90 let. Poleg Arha in Kranjčeviča, ki sta na čelu društva, znotraj njihovih vrst uspešno delujejo še komisija za delo s članicami, ki jo vodi Marija Arh, komisija za delo z mladino pod vodstvom Mateje Letnar ter komisija za delo z veterani, ki jih koordinira Ivan Pečnik.
 
Doroteja Jazbec
Foto: D. J., arhiv PGE Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde