Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Akcija Tom potuje, otroke obiskuje tudi po šolah Posavja

Objavljeno: Sreda, 21.09.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
tom3
S 13. septembrom se v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrača TOM nahrbtnik. Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se je začela 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in se bo zaključila 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona.

»Izkušnja šolanja od doma in socialne distance je bila za mnoge otroke in mladostnike zahtevna. Nekateri se še vedno soočajo z njenimi posledicami, zato smo 17. maja 2022, na mednarodni dan otroških telefonov, organizirali vseslovensko akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«. Nahrbtnik TOM telefona potuje po vseh slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, gosti nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu. V nahrbtniku se nahajajo vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice (navodila za učitelje, power point predstavitev, spominska knjiga, škatlica za anonimna vprašanja otrok, majica, plakati, zloženke, banner za na spletno stran, video nagovor predsednika Nacionalne mreže TOM telefona, dr. Alberta Mrgoleta),« pove Darja Groznik, predsednica ZPMS.
Tom potuje, otroke obiskuje (7)


Uroš Brezovšek, podpredsednik ZPMS in vodja TOM skupine Krško, je dodal: »Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. Razredniki in razredničarke bodo na delavnici otroke povprašali tudi o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo/ne upajo/ne želijo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Vse anonimno podane odgovore otrok bomo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije bomo kot zaključek akcije, en razred v vsaki regiji nagradili za najbolj izvirno razlago TOM-ovega slogana »Odgovor je pogovor®««. 

Za akcijo smo se odločili, ker smo opazili, da se otroci in mladi zapirajo vase, vedno težje spregovorijo o svojih težavah ali vprašanjih, ki si jih postavljajo in z njimi ostajajo sami. V ta namen s TOM nahrbtniki tudi v tem šolskem letu potujemo po Sloveniji in obiskujemo osnovne šole. Želimo si, da bi vsaka šola 7 dni gostila TOM nahrbtnik, ki bo opomnil otroke in mladostnike, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor.

TOM nahrbtnik je svojo jesensko pot po Posavju pričel na Osnovni šoli Maksa Pleteršnika v Pišecah v torek, 13. septembra. Od tam bo obiskal še Brežice, Cerklje ob Krki, Kostanjevico ob Krki in Podbočje. Srečal se bo tudi z otroki na Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem, na Blanci, v Krmelju in svojo pot po Posavju zaključil na Osnovni šoli Tržišče.
 
Zveza prijateljev mladine Slovenije, foto: OŠ M. P. Pišece
« Nazaj na seznam