Desete koline leskovških ljubiteljev suhomesnatih dobrot
Objavljeno:
Torek, 17.01.2023 Rubrika:
PANORAMA Bralci pišejo
Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec je tudi letos izvedlo tradicionalne koline na domač način, tokrat na domačiji člana društva
Milana Janežiča.
Za prodajo in za ocenjevanje so tudi tokrat izdelali krvavice (90 kg mase), za salame in mesene klobase so porabili približno 100 kg mase, seveda pa so izdelali tudi nekaj tlačenk (10 kg mase). Žal tudi letos ni bilo prave zime, torej tako kot lani niso idealni pogoji za koline, in kot sta dejala tako predsednik društva
Jože Petkovšek kot Janežič, da kdor nima pravih prostorov za shranjevane, ne more imeti dobrih ali kvalitetnih izdelkov.
Pri letošnji zimi je problem predvsem prevelika vlaga, to pa vpliva pri zorenju salam, ker dobivajo robove. Prav tako so zunanje temperature problem pri mesu, ki se ga da v soljenje (paco). Zaradi previsoke temperature postane meso sluzasto in neprijetnega vonja, zato tudi končni izdelek ne more biti kvaliteten. Resda se je v starih časih lahko meso zaradi hladnih zim pustilo na podstrešju za zorenje oz. se je sušilo na zraku, danes pa, kot sta dejala, to rešujejo s posebnim prostorom (manjša hladilnica) in seveda prostorom za zorenje, kjer imajo pod nadzorom tako vlago kot zračenje.
Za bolj pestro in veselo izdelovanje domačih mesnatih dobrot sta poskrbela muzikanta z Rake
Marjan Opalk in Miran Kralj.
Anton Hruševar