Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Hermanove delavnice, odprtje dveh razstav in Aškerčev večer

Objavljeno: Petek, 08.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
delavnica Herman Lisjak 2
V torek, 5. oktobra smo na gradu Podsreda izvedli Hermanovo ustvarjalnico in vse udeležence popeljali na ogled razstave Herman Lisjak v Kozjanskem parku. Ustvarjalnica je potekala v sklopu programa muzejev in galerij »Z igro do dediščine«. Ustvarjalnico smo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje.

20211006, stare sorte jabolk, sončna vrata, podsreda, bp (1)
V sredo, 6. oktobra, smo v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli razstavo Starih sort jabolk.  Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna in tudi letos so jo avtorji razstave Adrijan Černelč, Peter Kunst in Vesna Zakonjšek pričeli pripravljati že v poletnih mesecih. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij. Na razstavi so prisotne jesenske in zimske sorte. Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete … Na razstavi je preko 50 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov. Razstavo starih sort jabolk letos spremlja razstava fotografij Sončna vrata, katere avtorica je Lea Babič.
 
aškerčev večer-recitacijska skupina Bistrica ob Sotli
V četrtek, 7. oktobra, je v Domu krajanov v Podsredi potekal 9. Aškerčev večer, ki je bil letos posvečen največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Pesnikovo življenje in delo so predstavili številni okoliški kulturniki: recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, otroci šolske dramske skupine iz Osnovne šole Bistrica ob Sotli, dramska skupina KOZJI ROG iz Kozjega in Rajhenburški oktet iz Brestanice.

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»