Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Košnja raškega Cavsarja z blagoslovom

Objavljeno: Nedelja, 26.06.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC05460
Tudi letos je Turistično društvo Lovrenc Raka izvedlo tradicionalno košnjo župnijskega brega Cavsarja. Letos so jo izvedli v malo drugačni obliki, saj je v jutranjih urah po nagovoru predsednika društva Alojza Kerina, zatem pa še predsednika KS Raka Primoža Šribarja, vse prisotne blagoslovil novi raški župnik Boštjan Gorišek.

Med košnjo so se nekateri lahko s kočijo ogledali raško okolico, sledila pa je tudi tradicionalna malica, ki so jo pripeljali na vozu. Kosce in grabljice je obiskal tudi župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko z ženo, ki se je v svojem nagovoru zahvali za povabilo ter vožnjo s kočijo, hkrati pa pohvalil delovanje društva, ki se trudi z ohranjanjem starih običajev ter s promocijo raške čebule.

DSC05625
Po končani veseli košnji so pred kosilom podelili  zahvale za sodelovanje gostom, koscem, muzikantom, lastnikom konjskih vpreg, hkrati pa so vsem navzočim podelili še buteljko vina, ki jih je za svojo 60. rojstni dan  podaril raški vinogradnik Franc Grabnar.

Kot skoraj vsako leto je tudi letos predsednik društva od gostov prejel posebno ročno izdelano darilo. Pred leti je dobil levo koso, potem leseni klepec – stol za klepanje in seveda leseno babco, letos pa lesene grablje, samo v večji izvedbi, kot so normalne. Zaključek je bil glasbeno obarvan tako z raškimi pevci kot z mlado violinistko Kajo Majhenšek.  

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»