Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kostanjevica bogatejša za obnovljeno Vilo Colarič

Objavljeno: Sobota, 08.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0399

Maj v družbi mame Maje (desno) ter tet Mateje in Lee-Marije

Mladi Kostanjevičan Maj Kerin Colarič je 7. januarja, na svoj 20. rojstni dan, povabil na odprtje Vile Colarič, 122 let stare meščanske hiše, ki jo je s podporo družine spremenil v t. i. živi muzej.

Vila Colarič, nekoč navadna kmetija, je meščanska vila 20. stoletja, locirana na eni od dveh ulic (Ulici talcev), ki obdajata otok mesta Kostanjevica na Krki. V njej je živela družina Colarič, a se je zaradi kmetije oz. živine, ki ni smela več biti na otoku, preselila v bližnje Jablance, kjer so uredili znano turistično kmetijo. Stara mama Marija je hišo podarila vnuku Maju, ki je pokazal zanimanje zanjo, se vanjo preselil ter se na njeno veselje lotil njene obnove.
DSC_0378

Vila Colarič

»Že dedek me je navduševal za kulturno dediščino in predmete, ki jih je zbiral. Ko sem enkrat dojel, kakšno vrednost ima naša domačija, sem začel raziskovati njeno zgodovino,« pripoveduje mladi študent medijske produkcije. Sprva je hišo opremil s kmečkim pohištvom, nato pa je začutil, da vila potrebuje nekaj bolj razkošnega, zato je začel zbirati grajsko pohištvo in z njim opremil štiri prostore, ki so zdaj na ogled javnosti: grajski hodnik, glasbeno sobo, spalnico in jedilnico. Celoten interier vile je opremljen v baročnem stilu, prostore krasijo štukature, kičaste freske, kristalni lestenci, porcelan ter seveda grajsko pohištvo, ki šteje krepko čez 100 let.
 
DSC_0434

Hišo mu je podarila stara mama Marija.


Maj Kerin Colarič, tudi lokalni turistični vodnik, v obnovljeni vili ponuja več kot le klasičen ogled, ampak pravo 'mistično grajsko zgodbo', ki jo zanosno ter začinjeno z anekdotami in humorjem pripoveduje v vlogi grofa, ob tem pa mu v vlogi grajskih gospodičen pomagajo teti mama Maja, teti Mateja in Lea-Marija, ter sestrične in bratranci Brina, Lina, Zarja, Vita ter tokrat odsotna Ajda-Lea in Urban-Urh. Med drugim se pusti portretirati grajski slikarki, zaigra na okoli 100 let star klavir, predvaja glasbo na starinskem gramofonu, obiskovalce pogosti na udobnih starih stolih oz. foteljih … »Vsakega predmeta se lahko obiskovalci dotaknejo, saj lahko le s tem podoživijo dušo in zgodovino te vile,« pravi grajski navdušenec. Poudarja, da je vila »živi muzej«, v katerem »ne živijo zgodovinski viri, ampak živijo zgodbe«. Prenoviti namerava tudi gospodarsko poslopje in vrt, ki se razprostira za hišo proti reki Krki.
 
Vila je zaenkrat na ogled (in na voljo tudi za najem) po dogovoru (majkerinc59@gmail.com ali 041 949 155) in bo dopolnila ponudbo na turistični kmetiji Colarič ter hkrati obogatila turistično ponudbo v mestu, v prihodnosti, ko bo zaključil šolanje, pa želi v njej prirejati tudi razne dogodke, koncerte in manjše pogostitve.

Video ogled vile je na voljo tukaj.
 
P. P.

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte