Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kostanjeviška knjižnica je postala 'zverinjak'

Objavljeno: Ponedeljek, 28.11.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kostanjevica-zverinice (38)

Ogled razstave kvačkanih zverinic

V kostanjeviški enoti Valvasorjeve knjižnice Krško so v soboto popoldne odprli prav posebno razstavo – skupina žensk, ki se ob četrtkih druži v knjižnici ob ročnih delih, je namreč ustvarila razstavo kvačkanih zverinic.

Kot je povedala vodja kostanjeviške knjižnice Alenka Žugič Jakovina, se je ideja o kvačkanju zverinic porodila podelitvi Palčka bralčka v kostanjeviškem vrtcu, od koder se je v knjižnico vrnila s posebnim spremljevalcem, drobcenim medvedkom, za katerega je otrokom obljubila, da bo pri nas čuval knjige. »Ker je našim gospem že malo zmanjkovalo idej, kaj bi še ustvarjale, saj so naredile že ogromno stvari, smo prišle na idejo, da bi začele izdelovati te zverinice,« je pojasnila. Za pomoč so prosile vzgojiteljico iz vrtca Ajdo Krhin, ki je mojstrica za izdelovanje teh zverinic, in poskusile. Čeprav sprva ni bilo lahko, saj gre za kar zahtevno delo, so se počasi le priučile in tako je v dobrem mesecu dni pod njihovim spretnimi prsti nastalo kar 135 zverinic - 53 sovic, 46 zajčkov, 35 medvedkov in ena muca, ki jih je Žugič Jakovina domiselno razporedila po vseh kotičkih knjižnične časopisne čitalnice.
kostanjevica-zverinice (34)

Kostanjeviške ročnodelke in vodja knjižnice

Le-ta se je tako začasno spremenila v svojevrsten 'zverinjak'. »Dejansko sem se jaz več naučila od njih kot one od mene,« je na odprtju povedala že omenjena Ajda Krhin, ki se je prvih zank naučila od mame, izdelave zverinic pa preko Youtubea, Pinteresta in lastnih izkušenj. Poleg nje so ustvarjale: Erika Brudar, Ivanka Dvojmoč, Jožica Gliha, Cirila Gradišar, Mili Grubar, Malči Jordan, Marjana Krhin, Milka Kuplenik, Danica Molek, Zinka Olovec, Majda Pavlin in Silva Pincolič. Ob četrtkih se dobivajo in ustvarjajo že 13 let (skupina je nastala v okviru projekta Ljudske univerze Krško Center vseživljenjskega učenja in se je obdržala tudi po njegovem zaključku), v tem času pa so pripravile že okoli deset podobnih razstav. Razstava bo v kostanjeviški knjižnici na ogled do 14. decembra, potem pa bodo zverinice zapakirali v darila, ki jih bo Božiček dostavil vsem malčkom v občini.
kostanjevica-zverinice (3)

Harfistka Neli Milek


Za pomoč pri nabavi preje so pridne rokodelke prosile Občino Kostanjevica na Krki, ki jim je pri tem prisluhnila. V njenem imenu je zbrane na odprtju nagovorila višja svetovalka za družbene in gospodarske dejavnosti Anita Krajnc, ki se zahvalila gospem za uspešno opravljeno delo in dobrodelno gesto. »Upam, da vam bodo roke še dolgo služile in nas razveseljevale s svojimi izdelki, ki nam morajo biti vsem v ponos,« je dejala.

Dogodek je z nekaj melodijami na harfi popestrila mlada učenka Glasbene šole Krško Neli Milek.P. P.
 
« Nazaj na seznam
»